Home » Моите коментари » Малките трикове или как Виваком ви мамят? – част III

Малките трикове или как Виваком ви мамят? – част III

12 969 прочита

Малките трикове или как Виваком ви мамят? – част III

Започнах тази статия в няколко части преди повече от 5 месеца. Тогава знаех, че „битката“, с която се захващам ще отнеме време, но дори самият аз не предполагах, че това значи почти половин година. Причината стана подписването ми на договор с Виваком с промоционални условия по програмата Maxi Call XS. Повече можете да прочетете в „Малките трикове или как Виваком ви мамят? – част I“.

Maxi Call XS е програма с условия, които перфектно пасват на нуждите ми да предоставя телефон на клиентите си, който ще се ползва в над 90% от случаите за входящи обаждания. Това, което никак не ми допадна бе е играта на думи, с която Виваком подвеждат клиентите си, а именно задължението да се предплати стартов пакет и скритото таксуване В СТАРТОВИЯ ПАКЕТ за АКТИВАЦИОНЕН ПАКЕТ! Подробностите относно тази игра на думи и подвеждане съм описал в „Малките трикове или как Виваком ви мамят? – част II“.

Е, шест месеца по-късно решението на КЗП, както и заповедта на прецедателя на комисията за прекратяване на подвеждащата търговска практика на Виваком потвърдиха правотата ми в този, макар и задочен, спор. Няколкото познати, който бяха в течение със случващото се, спора и хода на нещата през повечето време задаваха едни и същи въпроси: „Какво печелиш ти?“, „Мислиш ли, че им пука?“ и подобни. И реших да кажа какво аз мисля и как виждам нещата.

Гледам на себе си като реалист човек, не се изживявам като Робин Худ в сферата на комуникациите или подобни неща. Държа обаче на факта, че не само знам права си, но и имам смелостта да ги отстоявам. Без значение коя и колко голяма е компанията. На ясно съм, че при стартова граница на санкцията от 1000 до 5000лв, то дори приложена в най-високият и размер ПАК е нищо за компания като Виваком. Много простата аритметика показва, че при 200 обекта ако допуснем средно направени 30 активации на обект по тази промоция, а те може би са много повече, то това са 6000 активирани карти. С други думи само от играта с „активационен“ и „стартов“ пакет реализираните приходи са в размер на 59 400лв. Добавяме и това, че договорите са срочни – 24 месеца, то тогава прогнозният приход от абонаменти е 417 600лв. Ако приемем, че поне 45% от сключилите договор ще надговорят и доплатят към сметката си, тоест това, което и цели оператора – да се реализира трафик от поне 5лв/месец се оказва по груби сметки добавя още 324 000лв за идните 24 месеца. И така чисто хипотетичните сметки сочат прогнозен приход от подобна кампания от порядъка на 801 000лв…И тук глобата дори от 5 000лв започва да предизвиква спонтанен смях. Факт!

Аз обаче не мисля за това, а повече над другата страна – дали ще е толкова смешно и забавно ако повече хора не само се поинтересуват, научат за правата си, но и започнат по същият начин да ги отстояват?! Дори само 20% от онези чисто хипотетично посочени 6000 нови абонати да си бяха направили труда да се защитят…Та това са 1200 души. Всяка добре аргументирана и обоснована жалба щеше да мине, което би значело 1200 акта от по 1000 до 5000лв!!! Глоби за около 1 200 000 до 6 000 000лв! Дали някога на някой в маркетинг отдела би му хрумнало да сътвори подобна „промоция“?! И дали е едно и също да обжалваш 1 и 1200 акта в цялата страна?! Това също е ресурс, който коства пари!

Бях обвинен, че отношението ми е „лично“ и „преднамерено“ към конкретната компания. Държа да кажа, че това няма как да е. В този, както и в следващите ми спорове няма нищо лично! Който и да бе от трите оператора, ако бе постъпил така с мен като клиент щях да реагирам по абсолютно същият начин. Уви, „късмета“ в случая кацна на рамото на БТК ЕАД.

Ако трябва да обобщя всичко изписано до тук в трите части, то ще е нещо като:

Научете правата, задълженията си и ги отстоявайте! Четете ПРЕДИ да подпишете какъвто и да е договор, спорете само ако знаете, а не просто смятате, че правото е на ваша страна! Не бъдете поредните, които на маса разказват играта на всички, а когато вашата реакция и действия действително имат значение просто по махат с ръка и друг да се разправя. Бъдете тези, които са причина да има разлика!

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Малките трикове или как Виваком ви мамят? – част III, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 5 = 1