Home » Моите коментари » Кредиторските фирми и мобилните оператори – част I

Кредиторските фирми и мобилните оператори – част I

14 984 прочита

Събирачи на дългове и мобилни оператори

Едва ли има някой от в България, който ако не е директно засегнат от тормоза на кредиторските фирми, то най-малкото познава поне един, който си е изпатил. Именно това бе сред основните причини да реша да се захвана с темата в поредица от публикации като се опитам споделяйки опит и съвети да помогна и на вас в тази неравна битка.

  • Как започва всичко?

В най-общият случай схемата е почти еднаква: клиент имал договор с мобилен оператор по някаква причина натрупва задължения, които биват продадени на колекторска фирма и тормоза започва. Обаждания, заплахи за съд, предупреждения за по-висок разход от съдебни разходи. Сценариите са сходни.

  • На какво ще се спра?

По-долу, а и в последващи статии ще се спра на казусите, които са реални. С други думи задължението се крепи единствено и само на твърдения от страна на колекторската фирма, и косвено на оператора, който е сключил цесията. Не бих се наел, а и не искам да разглеждам варианти, които касаят реално натрупани, но непогасени фактури.

  • Кои са „реалните казуси“?

Това са всички случай, които касаят начислени сметки и неустойки по договори от разстояние за предоставяне на услуга, автоматично преподписани договори и всички подобни случай.

  • Какво ще се опитам да покажа?

За мен е важно да покажа на максимум хора, че подобни ситуации не са без изход. Всеки потребител има права и единственият и правилен път е всеки да ги отстоява. Не просто да подминаваме с небрежно махване на ръка. Така няма нищо, никога да се промени. Ако знаете правата си няма как който и да е да ви стресне! А повярвайте, колекторските фирми разчитат именно на това, че човека отсреща се стряска и плаща. А плати ли той – печелят те. Това е.

Сега, когато направих тези важни за мен уточнения ще продължа с конкретни примери и имена на фирми. Не за друго, а за да не си мислите, че „сит на гладен не вярва“ и колко е лесно да се „дава акъл когато си отстрани“.

През далечната 2006г. търговска верига Германос Телеком България бе търговски партньор на БТК ЕАД в предлагането на услугата ADSL. Да, колкото и да не ви се вярва това е факт. Договорите се пишеха на ръка, пращаха към Back Office за активация по факс и все такива невероятно звучащи в наши дни неща. Подобен договор бе сключен тогава за услугата ADSL именно през магазин на Германос. Година и половина по-късно БТК ЕАД обявиха промяна по условията на програмата. Свързах се с оператор на 123 и на въпроса дали може да се възползвам от новите условия получих утвърдителен отговор. Да, услугата влезе в сила от следващият месец. Тук е важно да уточня – аз бях ползвател на услугата, но не и титуляр по договора! Аз обаче се обадих и получих променената услуга. Поради влошено качество на предоставената услуга, пълна липса на съдействие от страна на БТК, множество заведени оплаквания и почти година по-късно след въпросната корекция договора бе прекратен в офис на БТК, предоставената техника – върната. И тук всичко започва…

Почти 3 години по-късно се оказа, че без да ме уведоми, без да е получила съгласие на титуляра по договора БТК ЕАД е предоставила данните му на колекторска фирма, в случая С.Г. Груп. И не само това! Въпреки, че през 2006г. договорите на мобилните оператори не съдържаха клауза за автоматично преподписване, то БТК решава, че направената корекция по услугата е „сделка от разстояние“. Подобен род сделки, правилата, условията, правата на потребителя са регламентирани от ЗЗП (Закон Защита на Потребителя). Органа, който съблюдава спазването му е КЗП (Комисия за търговия и Защита на Потребителя)

  • Какво казва закона за сделките от разстояние?

Чл. 54а. (Нов – ДВ, бр. 27 от 2013 г.)
„При сключването на договор от разстояние по телефона договорът влиза в сила и потребителят се обвързва от предложението от деня, в който доставчикът е получил съгласието на потребителя в писмена форма.“
Според чл. 47 потребителя трябва да бъде запознат със всички задължения, които произтичат от сключването на договора. Чл. 48 описва по ясен начин, че търговеца, в случая БТК е длъжен да предостави за подпис, тоест на хартиен носител условията, параметрите, правата и задълженията или с други думи – договор на хартия, които да бъде подписан от потребителя. Ако това не се е случило, то не е спазено условието на чл.54а не е спазено. От това произтича и следва да се заключи, че няма влязъл в сила договор. А последното е ясно: няма договор, няма задължения, няма как да има и неустойка.
Описаната до тук ситуация е и най-масовата: представител на оператора предлага на клиент услуга, след телефонно позвъняване и получаване на съгласие от страна на потребителя за сключване на договор от разстояние за предоставяне на услуга, на клиента не му се дава възможност навреме да се запознае с условията в писмен вид. Не се запознава и с датата на влизане в сила на договора, което е предпоставка да пропусне срока за отказ от него.В повечето случаи потребителите не подозират, че имат валидно сключен договор, тъй като не са полагали подписа си под такъв, а отказът от него им струва сумата от месечните такси до края на срока му.
Всичко в подобна ситуация се крепи само и единствено на твърденията, но без документална подплата, твърдения от страна на оператора. Хубавата новина за всички, които са припознали и своят случай в описаната по-горе ситуация е, че вече дори има съдебна практика свързана с БТК:
БТК АД (Виваком) е прилагала нелоялна търговска практика като е начислявала неустойки за „предсрочно прекратяване“ на „срочни договори“ от разстояние, които не съществуват, не са сключвани и следователно е невъзможно да бъдат прекратени предсрочно.Това е решението на Върховния административен съд, с което окончателно влиза в сила решение на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и заповедта за забрана прилагането на практиката в бъдеще.
  • И както някой може да каже „До тук чудесно, но какво може да се направи?“

Именно на тази тема ще се спра в „Кредиторските фирми и мобилните оператори – част II“, а до тогава очаквам вашите мнения, проблеми свързани с темата в коментарите под статията. И не забравяте да я споделите с приятели и познати в социалните мрежи! Само така повече хора ще получат съвет или ще могат да почерпят идеи и опит от всички нас!
rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.
GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Кредиторските фирми и мобилните оператори - част I, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 2 = 6