Home » Любопитно » 5 млн акаунта в Gmail „изтекоха“ в интернет, Google успокоява потребителите

5 млн акаунта в Gmail „изтекоха“ в интернет, Google успокоява потребителите

17 342 прочита

Хакнаха 5 милиона акаунта в Gmail

В последните дни в различни онлайн, а и не само, издания се върти информацията относно „изтекли“ в мрежата данни за 5 млн потребителя на Gmail. И по-конкретно публикуваните акаунти и пароли за тях.

От Google не се бавиха и излязоха в публичното пространство, за да успокоят своите потребители, заявявайки, че едва около два процента от петте милиона записи, които бяха публикувани в Мрежата, принадлежат на действително активни акаунти. Това противоречи на твърдението на потребителя на форума с никнейм Tvskit, който публикува данните в Интернет. Според него поне 60% от записите са активни.

Дали и вие сте пострадали можете лесно да проверите през този линк:

https://isleaked.com

Тук е редно да отбележа, че в случай на 502 Bad Gateway на страницата, то проблема не е при вас, а се дължи на натоварването от множество потребители опитващи се да проверят също като вас. Ако това се случи, просто е нужно да опресните страницата и да опитате отново.

Не знам колко от вас ще се окажат с компрометирани акаунти, но на един от моите даде положителен резултат. Интересното е, че като доказателство за това, че акаунта е компрометиран туул-а по-горе извежда първите два символа от паролата ви. При мен се случи така и действително бяха символите от паролата ми, но парола която не ползвам от повече от 6 месеца, а може би и година. Всичко това ме навежда на мисълта, че „изтеклата“ информация е стара, тоест няма много основание за паника ако сте сред хората, които са си създали навика да променят паролите си периодично.

Какво да правите в случай, че не сте сменяли паролата си, а акаунта ви е компрометиран?

Като начало посетете този линк:

https://www.google.com/settings/personalinfo

Трябва да идете на таб-а Сигурност (Security) и да смените паролата си незабавно. Препоръчително е да се вземат подобни мерки в ситуация като тази. За по-параноичните от вас е наличен и метода за удостоверяване в 2 стъпки. В общи линии след като изберете този метод се налага да въведете и телефонен номер. На телефона ще ви бъде изпратен код за достъп, който да въведете за да достъпите акаунта си. Идеята е, че кода се въвежда всеки път, когато решите да достъпите акаунта си от ново устройство, пък било то друг компютър или телефон.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
5 млн акаунта в Gmail "изтекоха" в интернет, Google успокоява потребителите, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 1 = 1