Home » Моите коментари » Малките трикове или как Виваком ви мамят? – част II

Малките трикове или как Виваком ви мамят? – част II

9 658 прочита

Виваком мамят клиенти

През миналата седмица описах как Виваком използват подвеждащи търговски практики, като по този начин подвеждат клиентите, които сключват договори с тях. Повече за триковете от страна на Виваком можете да прочетете тук.

Много хора ме питат защо след като нещо не ми е харесало и съм се почуствал измамен съм подписал договор с Виваком. Просто е:

Прочетох, разбрах условията на договора, който подписвам. Те ме устройват, както и самата програма. Това, което обаче по мое мнение е чиста проба измама е играта на думи, с която Виваком подвеждат клиентите си, а именно задължението да се предплати стартов пакет и скритото таксуване В СТАРТОВИЯ ПАКЕТ за АКТИВАЦИОНЕН ПАКЕТ!

Звучи объркващо, но именно и такава е целта. Ето малко повече от условията:

„При нова активация е необходимо да се заплати съответната цена на стартов пакет от 15.00 лв. с ДДС. Предплащането се възстановява във втората фактура, след заплащане в срок на първата фактура, а ако тя е на по-ниска стойност, остатъка от него ще се приспада от следващите фактури, до пълното му възстановяване.“

Това е написано в договора и мен ме устройва. С думи прости – давам 15лв предплата, тъй като съм нов абонат, а оператора ми ги връща като приспада месечните ми сметки. За да съм максимално конкретен, то прилагам и копие от самият договор за да се уверите сами:

Да, но само и единствено ако се вгледате в касовият си бон (снимката по-долу) ще разберете, че всъщност тихомълком от въпросните 14,90лв са ви удържали 9,90лв за тарифа „Активационен пакет“.

Аз не съм се съгласил с това, не желая да я ползвам и не на последно място не мога да допусна по подобен мерзавски начин да бъда мамен! Именно по тази причина пуснах и жалба до КЗП (Комисия за защита на потребителя), тъй като това, което Виваком правят е пряко нарушава правата ми не само по ЗЗП, раздел I, чл. 4, но и противоречи на ЗЗП:

  • чл.67
  • чл. 68
  • чл. 68г (Нов – ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.) ал.1
  • чл. 68г (Нов – ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.) ал. 2 т. 4

Умишлено търсената сходност между обобщаването на вида и насочеността на включените минути описани в рекламата като 120 „национални“, а в действителност 60 „фиксирани/стационарни телефони“ и 60 към „мобилни“, както и сходният смисъл на „стартови“ и „активационен“ – и двете ползвани за обозначаване на начало, старт, което според мен е заблуждаваща търговска практика по смисъла на чл. 68д от ЗЗП.

Пълният текст на жалбата можете да видите тук:

 

Оставям на вас изводите, а в следващата част на тази поредица ще ви запозная с отговора по жалбата от страна на Виваком, както и моите коментари по нея.

В случай, че и вие се чуствате измамени/ощетени или подведени от условията по договор сключен с мобилен оператор, то можете да оставите коментарите си под статията.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Малките трикове или как Виваком ви мамят? – част II, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 6 =