Home » Моите коментари » Валидни ли са договорите с оператор подписани с писалка върху елетронен четец?

Валидни ли са договорите с оператор подписани с писалка върху елетронен четец?

7 520 прочита

Електронно подписан договор с мобилен оператор - валидност?

Интересно ми е колко от вас са си задали именно този въпрос. Мен ми хрумна, докато подписвах договор с Виваком.

Подписвайки се с писалката върху електронен четец, то у оператора не остава копие с ваш подпис в смисъла саморъчно положен и във вида, в който сме свикнали да го възприемане. Реално погледнато подпис положен под подобен договор е негово копие, тоест устройството/четецът възпроизвеждат вашият подпис в електронен вид. Последното, надявам се ще се съгласите, но е копие на вашият подпис, а не оригинал. А е копие, защото е възпроизведен.

Следвайки логиката на горното, то следва и другото – не е ли едно и също да бъде сканиран или копиран на ксерокс машина подписът ви и пренесен на какъвто и да е друг документ? Според мен е абсолютно същото.

Ето и част от съждения по темата чисто юридически, които могат да бъдат открити в мрежата:

Цитираме чл.180 от ГПК – „Частни документи, ПОДПИСАНИ от лицата, които са ги издали съставляват доказателства, че изявленията, които се съдържат в тях, са направени от тези лица.“

Правим справка в Български Тълковен Речник за думите „подпис“ и „подписвам“.

ПОДПИС – „саморъчно написано име под нещо за достоверност.“

ПОДПИСВАМ – „слагам подпис под нещо; слагам подписа си.“

Разбира се темата оставя място за тълкувание, но закона е ясен в ситуации, когато подписа бива пренасян дали чрез парафиране, щемпел или електронен четец, както е в ситуацията, над която разсъждавам в момента, а именно:

Когато подпис бива положен по различен начин от собственоръчното полагане, тоест пренесен независимо чрез елетронен път, печат или щемпел, то той може да бъде оспорен. Документа, подписан по този начин може да е валиден само в случай, че собственика на пренесеният подпис го признае за свой.

Какво се оказва?

Отивате в магазин на мобилен оператор да подпишете договор. Към момента в магазините на Виваком най-често се ползва въпросният елетронен четец, макар такива да съм срещал и в Мтел. Подписвате договор полагайки го на четеца, който от своя страна го пренася на бланката. И тук става интересното: Този договор може да бъде оспоред в съд. Дали би паднал или не, не се наемам да коментирам, но със сигурност можете да го оспорите в случай, че не признаете пренесеният подпис за свой.

Именно възможността договор, в случая с мобилните оператори, подписан на електронен четец да бъде оспорен е причината от Теленор (Глобул и Германос) все още да не ползват подобни устройства в обектите си.

Какво е вашето мнение по казуса?

PS. Длъжен съм да ви информирам, че по-горе изложените съждения не са юридически съвети, нито аз имам претенцията да са такива. Това не са правни съвети. Това са мой съждения и разбирания на казус, които подлежи на различни тълкувания и изказаното мнение няма тежестта на юридически съвет или подобни и не може, и не бива да бъде тълкувано като такова. В случай, че решите да предприемате действия в насока съдебна проверка дали изложените от мен съждения са действителни и биха били уважени от съд, то го правите за своя сметка и на своя отговорност.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Валидни ли са договорите с оператор подписани с писалка върху елетронен четец?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Сподели с приятели

One Response to Валидни ли са договорите с оператор подписани с писалка върху елетронен четец?

 1. Виктор Петров

  26/06/2016 at 14:49

  Материалът и разсъжденията са интересни. Но в технологичен аспект бих ги допълнил или коригирал. Ето и защо:

  1. Биометрията на подписа не е само видимата му част. Биометричните параметри включват още характеристики като (но не изчерпателно):
  – скорост на подписване
  – натиск на писалката в различните зони
  – наклон на писалката
  Тези параметри правят подписът напълно разпознаваем дали е имитация или е положен от титуляра на подписа. И тези параметри са невидими за графолозите – затова са предпочитани за защита от фалшификация. Тоест ако копирате едно изображение върху друг документ, то може да прилича на оригинала. Но при електронно положените подписи софтуерът съхранява в защитен от манипулиране вид в документа и биометрията на подписа, не само видимата част.

  2. Когато се полага подпис, често за по-голяма сигурност се изисква да се подписва два пъти. Това се прави с цел софтуерът да сравни биометрията и ако двата подписа са много сходни, то те са идентични и следователно са саморъчен подпис на лицето. Ако обаче лицето злоумишлено се подписва по различен начин от неговия саморъчен подпис, то това се улавя по разликите между първият и вторият подпис.

  3. Когато се полага електронен саморъчен подпис, софтуерът съхранява и точен час + дата на полагане. Тези дата и час се подават от оторизирани организации (трета страна) и са гарантирани от манипулиране. И затова е напълно невъзможно да се използва втори път. Причината е, че:
  – няма два напълно еднакви (на 100%) подписи като паметри дори на едно и също лице – приликите са до около 80-85%. Тоест при копиране може да се докаже, че има два напълно идентични подписа (обаче не е възможно някой да имитира подпис и да постигне гопеописаните биометрични параметри, само като гледа подпис образец. Там приликата ще е само и единствено в графиката, и то също не на 100%).
  – няма възможност да имате един подпис, положен в едно и също време, а да е закачен към два документа.

  4. Технологията на подписване чрез т.нар. SignPad се реализира по два начина според предназначението на подписа:
  – само извличане на графичния образ на подписа – когато просто трябва да се съхрани образа електронно, като това не е доказателствено защитимо. Това спестява време от разпечатване и последващо сканиране на подписан документ.
  – интегриране към документна система, която запазва биометричните характеристики и графичната визия на подписа към документа заедно с дата/час на подписване и хардуерен подпис на самия таблет. Това е невазможна за манипулиране/дублиране комбинация и съхранените данни позволяват при бъдеща проверка да се сравнят с подписи, контролно поставени от лицето, оспорващо съответният документ.

  5. Саморъчен подпис означава подпис, положен от ръката на лицето, което се подписва само. Тоест ако е подпис, то той е саморъчен и няма значение цветът, дали е с мастило или молив, дали е на хартия, плат, дърво или електронен таблет. Всичко друго не е САМОРЪЧЕН подпис. Но щом участва лицето чрез ръката си при подписването, то това е напълно САМОРЪЧЕН подпис. (Мотивите, че трябва да има мастило са несериозни – та нали когато се подписвате на оригинал с химизирани копия, подписът на копията е от химическото покритие на бланките, но не съдържа мастилото на химикалката)

  Това са коментари от гледна точка на технологията. Само че разни държавници като председателя на КРС са технологично некомпетентни и създават условия за обществена несигурност в технологиите…

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

65 − = 56