Home » Моите коментари » Добре е да знаете правата си при сключване на договор с оператор

Добре е да знаете правата си при сключване на договор с оператор

4 912 прочита

Права на потребителите - договор с мобилен оператор

Въпреки, че още в брой 105 на Държавен вестник от 29.12.2011 е публикуван обновеният Закон за електронните съобщения, ми прави впечатление, че има не малко хора, които не са на ясно с правата си. Това е причината да реша да припомня няколко важни точки от влезлите в сила промени преди повече от година.

  1. Срок на договор – договорите с мобилен оператор могат да бъдат за по-кратък срок от 1 година, но не и по-дълъг от 2 години
  2. При сключване на договор с мобилен оператор имате правото да се откажете от него в рамките на 7 дни след сключването му, като не дължите неустойка. Изключения са случайте, в  които сте получили и крайно потребителско устройство при сключването на договора като мобилен телефон, декодер, рутер или телевизор
  3. Изтичане на договора: Оператора трябва да ви уведоми поне 30 дни преди изтичането на срока на договора, който сте подписали, а след крайната дата същият става безсрочен. Тогава вие като абонат можете да го прекратите със стандартното 30-дневно предизвестие
  4. Слага се край на автоматичното преподписване! След 29.12.2011г договорите не могат да бъдат преподписвани автоматично, освен в случай, че вие не сте дали съгласието си полагайки подпис под такъв текст или документ!
  5. Ако оператора направи каквато и да е промяна по тарифата ви, то вие имате право да прекратите договора. С други думи дори да настъпи промяна на някоя от цените по услугите, които ползвате с 1ст, то това ви дава право да поискате разваляне на договора.

В следствие всички тези промени телекомите у нас направиха не само корекции по общите си условия, но и по бланките за договори за мобилни услуги. Важно е да внимавате какво подписвате и да подписвате само след като сте сигурни, че внимателно сте прочели и разбрали прочетеното.

В момента на бланките за договор за предоставяне на мобилни услуги има три отделни секции (в общият случай):

  1. За съгласие с условията на тарифата/услугата, която ще ползвате, срока на договора, както и цените на услугите включени в нея
  2. Съгласие оператора да предоставя данните ви за маркетингови цели. С думи прости това значи, че давате право телекомът да предостави на неизвестен брой фирми данните ви за различни игри, лотарии, анкети и тн. НЕ ПОДПИСВАЙТЕ!

Много хора вече са си патили от смс-ите, на които ако се изкушите да отговорите дори веднъж започват да ви заливат по няколко пъти на ден, че дори бивате таксувани. Да, точно така – таксувани без значение дали сте играли!

  1. Съгласие данните ви да бъдат предоставени на колекторски фирми, ако случайно задлъжнеете. НЕ ПОДПИСВАЙТЕ, освен ако не сте любители на екстремните изживявания. В противен случай, ако случайно по каквато и да е причина задлъжнеете към мобилният оператор, то шанса да се присъедините към хората разказващи за меко казано идиотските приоми на колекторските фирми за събиране на вземания е напълно реален.

И в края на тази публикация искам да повторя за пореден път: ЧЕТЕТЕ ПРЕДИ ДА ПОДПИСВАТЕ договор или ИЗПРАТИТЕ СМС в отговор на получен странен такъв! Тези една или две минути могат да ви спестят не само главоболия, но и много пари!

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Добре е да знаете правата си при сключване на договор с оператор, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

77 − 69 =