Home » Моите коментари » Малките трикове или как Виваком ви мамят?

Малките трикове или как Виваком ви мамят?

6 645 прочита

Виваком мамят клиенти

България е от малкото страни, в които проникването на мобилни услуги е над 140%, а абонатите на телекомите, в това число и аз, живеят с мисълта, че са видели всички възможни малки и подли трикове, с които се опитват да ни измамят.

Живеем в страна, в която всеки се опитва да „прекара“ някой и всеки се страхува да не бъде „прекаран“. До толкова сме свикнали всичко това да ни е ежедневие, че дори вече не забелязваме как по принуда ставаме специалисти в какво ли не само за да избегнем малките капани, които всеки ден ни дебнат.

В 21ви век, 2014-та година смятах, че след толкова години натиск от страна на различни комисии, институции, регулатори, а и конкуренцията като фактор ще са направили нужното за да не ми се налага на мен, а и много като мен, да са на нокти когато сключват сделка с мобилен оператор. Нещата са се променили – факт! За съжаление не и към по-добро.

От няколко дни Виваком предлага програмата си MaxiCall XS на промоционална цена от 2,90лв/месец вместо стандартната 5,80лв. В тарифата са включени 60мин към фиксирани, 60мин към всички мобилни + неограничени безплатни с 1 мобилен от мрежата на Виваком. Ясно упоменато е в условията, че нови абонати, тоест такива, които нямат до момента ползвана услуга на Виваком ще трябва да заплатят 15лв стартов пакет, който ще им бъде възстановен чрез приспадане от месечните фактури. Ето и цитат както и снимка от самият договор:

„При нова активация е необходимо да се заплати съответната цена на стартов пакет от 15.00 лв. с ДДС. Предплащането се възстановява във втората фактура, след заплащане в срок на първата фактура, а ако тя е на по-ниска стойност, остатъка от него ще се приспада от следващите фактури, до пълното му възстановяване.“ (Източник от офицалната страница на Виваком)

Измама Виваком MaxiCall XS

А ето и как изглежда страницата, която би следвало да е кратко обяснение и помощ на новият абонат:

Измама Виваком MaxiCall XS - 1

Оказва се обаче, че в действителност нещата не се случват точно така!

От сумата от 15лв, които всеки нов абонат решил да ползва програмата 9,90лв са за т.нар „активационен пакет“, който добавя 100мин с приоритет 2 за 1ви месец от ползването. С думи прости „приоритет 2“ значи, че въпросните 100 мин ще се изразходят след 60те включени по програмата. Какво се оказва обаче?

Ако не внимавате в картинката се получава така, че от платените 15лв остават точно 5,10лв за възстановяване. И сега следва интересното:

Давайки 15лв като предплата по договор е включен цитираният по-горе текст, тоест те ТРЯБВА да ви се върнат. Това, което Виваком прави е елементарна измама като БЕЗ ваше знание и БЕЗ ваше съгласие и БЕЗ да е упоменало никъде какво е „активационен пакет“ ви „продава“ услуга, за която вие нито искате да ползвате, а още по-малко дори знаете, че сте си купили.

След  доста упорито търсене в сайта на Виваком намираме следното за „активационен пакет“, при това в секцията с често задавани въпроси:

„Активационният пакет се активира на всички нови клиенти, които сключват срочен договор за абонаментна услуга с месечна такса равна или по-ниска от 24.80 лв. с ДДС и е валиден в период от 30 дни след подписване на договора. За всички тарифни планове, за които важи прилагането на Активационен пакет, се намалява размера на депозита при активация с и без мобилно устройство с размера на цената на пакета.“ (Източник официалният сайт на Виваком)

Ако цитата от сайта на Виваком ви се струва недостатъчен ето и няколко снимки от самата бланка за договор:

Измама Виваком MaxiCall XS

Остават няколко въпроса по темата:

1. Защо Виваком ви мами по подобен начин като нарушава правата ви на потребител и ви абонира за услуга без ваше знание?

2. Защо Виваком ви въвежда в заблуждение за условията, при които сключвате договор, като ви тарифира за услуга/абонаментен план, без изрично да упомене в договора условията за него?

3. Защо Виваком въвежда в заблуждение клиентите си, като им нарушава правото на информиран избор при покупка на абонамент?

Всъщност въпроси могат да се задават много. Отговорите и изводите оставям на вас.

Лично аз намирам и смятам подобна практика за изключително пошло и евтино от страна на компания каъто Виваком, която има претенцията и амбицията да е национален не само мобилен оператор.

Ако и вие се чувствате ощетен от Виваком – оставете вашият коментар под статията.

Ако искате да спестите главоболия от подобен тип на своите близки и познати – споделете с близки и познати статията в социалните мрежи.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Малките трикове или как Виваком ви мамят?, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + 8 =