Home » Моите коментари » Глобул и Германос – нов собственик, неясно бъдеще

Глобул и Германос – нов собственик, неясно бъдеще

4 834 прочита

Продажбата на Глобул и Германос

Изминаха вече няколко месеца от както Норвежкият Telenor купи Глобул, като стойността на сделката бе 717млн евро, но сега, няколко месеца по-късно, още не е ясно какво точно планират от Теленор като бъдеще на Глобул и Германос.

Упорито се заговори за ре-брандинг на търговската мрежа. Предполагам, че ще се случи. Всъщност това може би е най-сигурното от всички предположения!

Не е тайна, че да организираш, участваш в подобно нещо е малка радост не само за фирмите, които го извършват, а и за самите организатори. Казано с други думи – много пари, за определени хора. Въпросът е кой и каква част от тях ще получи и за каква работа?

Както казах вече – наистина мисля, че ще се случи, само се надявам грешно да възприемам сигналите как ще изглежда финалният резултат.

А за момента те не са никак добри – цялата декорация на външни витрини на Германос просто изчезна. Сега магазините са като галерия – минаваш и имаш поглед върху всичко в обекта, но в същото време освен персонала няма какво друга да те грабне. Само мимоходом ще спомена, че ми отне време за да се сетя, че тези кръгове с различен диаметър са всъщност там да извикат у мен като потребител асоциация със снежинки, а от там и връзката с празнична декорация…

Експанзия, чрез закриване на магазини?

На фона на плановете на новите собственици от Теленор да започнат закриването на магазини, тъй като според тях гъстотата на магазинната мрежа е твърде голяма, то липсата на коледна украса изглежда като смешен проблем.

Да продължим обаче с Глобул. Компанията остана единствената, която все още предлага пакет услуги какъвто предлагаше и преди 2 години. През това време и Мтел и Виваком насочиха усилията си към развиването на комплексни пакети от мобилен интернет, такъв за дома и офиса, мобилна и стационарна телефония. Според слуховете, а и според изказвания с недомлъвки, то и Глобул най-накрая мислят в тази насока и планират да доставя фиксиран интернет за частни абонати.

Това обаче ще става чрез мрежите на два независими оператора  – NET 1 и „Спиди нет“. Договорите за услугата вече са подписани с двете компании. За момента офертата все още не е достъпна масово, а се правят тестови свързвания на единични клиенти.

Доставките ще са за районите, в които двата оператора имат изградени мрежи. В случая със „Спиди нет“ това означава София и още няколко града: Благоевград, Гоце Делчев, Димитровград, Разлог, Самоков, Сандански, Сливен, Варна, Бургас и Ямбол. NET 1 е с мрежа само в София. Конкретно столицата е „поделена“ за обслужване между двете фирми. Сделката е само за интернет и не касае телевизионна услуга, уточниха от „Глобул“. Според участници на пазара, мобилният оператор води разговори и с други кабелни доставчици в страната за същия тип споразумения.

Очакваният през май старт на този тип предлагане би бил добър вариант да подобри позициите си спрямо конкурентите, от които до момента изостава при навлизането на периферни пазари, смятат анализатори от бранша. Както „Мобилтел“, така и БТК вече години инвестират в собствени мрежи за интернет и телевизия и купуват работещи в тази сфера дружества. Притежаваният от гръцката ОТЕ втори GSM оператор досега няма вложение в тази посока.

Както сами виждате въпреки изминалите месеци, въпреки всичко изписано, все още няма нито официално обявена и потвърдена стратегия за развитието на Глобул и Германос, което не е сред новините, които да класифицираме като „радостни“. Остава надеждата, че въпреки всичко новият собственик ще насочи усилията си в правилната посока.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Глобул и Германос - нов собственик, неясно бъдеще, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 5 =