Home » Марки » Sony » Какво не ми хареса в Sony Xperia Z

Какво не ми хареса в Sony Xperia Z

11 833 прочита

Мнение за Sony Xperia Z

Sony Xperia Z е относително нов модел, с много предимства и като цяло телефон от високият клас, който заслужава адмирации, но в този пост няма да говоря за това, а за нещата, които не ми харесаха в него.

В първите дни, в които го ползвах, признавам бях възхитен от дисплея, бързината на работа, както и лекотата, с която се справяше с различните натоварвания, на които го подлагах. Както обикновено се случва, след няколко дни ползване човек започва да забелязва и недостатъците на едно устройство. В повечето случай става дума за дребни пропуски, които по принцип бих подминал, но този път не бе така.

Едно от изтъкваните предимства на Sony Xperia Z е неговата защита срещу надраскване. Да, модела има фабрично фолио както на дисплея, така и на задният панел, което не би трябвало лесно да се драска. Уви, това не е така. Оказа се, колкото и нелогично да е, че черният модел се драска доста бързо на задната част от корпуса, докато белият има същият проблем, но с дисплея. За радост или съжаление аз съм горд собственик на модела в бяло и смея да твърдя, че е много дразнещо да трябва да гледаш този страхотен дисплей през надраскано фолио.

След като както казах вече, защитеността от надраскване е сред едно от изтъкваните предимства на модела, то реших да се обърна към оторизиран сервиз за проблема. В случаят това беше този на Германос. С учудване научих, че фабричното фолио не подлежи на подмяна, но пък услужливо предлагат смяна на целият дисплей срещу „скромните“ 300лв!!! Кой, по дяволите, си сменя дисплея заради надраскано фолио?!

Ще кажете – защитно фолио се продава! Да, така е, но за модели, които не се афишират като „защитени от надраскване, благодарение на фолиото, което е фабрично поставено“, нали?

Често в ежедневието ми се налага да копирам текстове и урл адреси, които да споделям в различни приложения. Оказа се, че тази функция не се поддържа от телефона! След запитване към Sony Mobile BG в тяхната фейсбук страница любезно ми обясниха, че copy/paste функцията не ми трябва, защото съм можел да споделям урл адрес?! Може би за много хора това ще е достатъчно, но в случаят на мен не ми върши никаква работа. Оказа се, че проблема е в приложението на браузера Chrome, което ме принуди да си сваля Dolphin, които да, не ми предлага да споделям на осем различни места, но пък поддържа копиране на урл адрес.

Както по-горе споменах, често работя със споделяне на линкове, които пращам на клиенти през чат приложение на онлайн магазините ми. Тук се появи и третата не точно спънка, а по-скоро неудобство – работата с клавиатурата. Удобно изнесените на най-горният ред препинателни знаци трудно се достъпват бързо, тъй като функцията за довършване на думи изисква да потвърдите избор, а до тогава препинателните значи остават скрити.

Лично аз намирам все по-задълбочаващата се интеграция на потребителското изживяване с услугите на гугъл за дразнеща и не толкова практична. Тук става дума за нововъведение, с което се сблъсках по линия работата с камерата. По подразбиране се оказа, че всяка снимка направена с камерата бива качена в профила в Google+. И не, не говоря за бързото споделяне, а за функцията „резервно копие“. По принцип е идейно, но това приклюва в момента, в който опитате да изтриете изображенията качени там. Смея да твърдя, че познавам социалната мрежа на Google и мога да се ориентирам, но и на мен ми отне време за да разбера как да спра това нежелано качване на снимки в Гугъл Плюс.

И накрая за да обобщя мога да кажа, че Sony Xperia Z е наистина страхотен телефон, който можете да ползвате както за работа, така и за забавление. Въпреки това, моделът е с недостатъци, които поне аз смятам, че не бива да има устройство, което е в топ клас телефони на дадена марка. Не само поради цената си, но и защото на пазара има достатъчно конкурентни модели, които предлагат същото, а и по-високо качество и удобство на работа при това на сходна или дори по-ниска цена.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Какво не ми хареса в Sony Xperia Z, 9.4 out of 10 based on 5 ratings

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

23 − 18 =