Home » Новини » Оферти за покупка на Глобул от Turk Telekom и още един оператор

Оферти за покупка на Глобул от Turk Telekom и още един оператор

2 736 прочита

Продажбата на Глобул и Германос

Известно е, че финансови проблеми в гръцката OTE са причината да бъде взето решението компанията да се раздели с едно от най-печелившите си подразделения, а именно това в България. Така се стигна  до момента, в който OTE обявиха за продажба Космо България мобайл и Германос телеком България.

Интерес към покупката проявиха няколко телекома – турският Turk Telekom, Telenor, Turkcell и Deutsche Telekom, като представители на немският телеком от няколко месеца са в страната за различни проучвания за начините на работа, ефективност на предлагането в търговските мрежи на двете компании.

Интересното е, че при изтичане на крайният срок за подаване на обвързваща оферта, само от Turk Telekom публично огласиха намеренията си за придобиване на 100% от Космо България мобайл и Германос телеком България.

Според неофициална информация минималната цена за 100% от Глобул и Германос е 700 млн. евро, като от нея се приспаднат дълговете. През лятото на миналата година гръцкият телеком обяви, че има нужда от финансиране от порядъка на 700 млн. евро в плащанията по задълженията си, предвидени за тази година, и затова е готов да се раздели с българския си актив.

Дефицитът обаче отдавна е запълнен – ОТЕ пласира успешно облигации за 700 млн. евро и отделно продаде сателита си Hellas Sat за 200 млн. евро. Затова и наскоро висшите мениджъри в Атина директно дадоха да се разбере, че сделката няма да е на всяка цена.

Личното ми мнение е, че ако има сделка, то тя ще бъде с Deutsche Telekom, а не с турският оператор, тъй като съм до някъде повлиян от информацията за присъствие на представители на Deutsche Telekom проучващи структурата и начина на работа на Глобул и Германос.

Източник

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Оферти за покупка на Глобул от Turk Telekom и още един оператор, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

43 + = 51