Home » Моите коментари » КРС раздаде лиценз за мобилни услуги на три компании

КРС раздаде лиценз за мобилни услуги на три компании

4 416 прочита

През октомви бе иницииран старта на процедура по издаване разрешение за използване на 2 х 5 MHz и 2 х 8 MHz части от радиочестотната лента в обхват 1800 MHz. Очакванията бяха да се стигне до търг, тъй като интерес бе заявен от 5 различни фирми, но в крайна сметка само три от тях потвърдиха това. След проучване от страна на КРС е станало ясно, че наличният ресурс ще бъде достатъчен, което елеминира нуждата от наддаване за лиценза.

Кой взе разрешително?

Получилите лиценз за ползване на радиочестотната лента в обхват 1800 MHz за следващите 10 години са Макс Телеком, които получават лиценз за ползване на ресурс от 2 х 8 MHz, 4Джи Ком – за 2 х 8 MHz и Булсатком – за 2 х 5 MHz. Съобразно тарифата по Закона за електронните съобщения лицензът на Булсатком трябва да струва 19 млн. лв., а на Макс Телеком и 4Джи Ком са по 30.4 млн. лв., тъй като са за по-търсена честота.

Какво можем да очакваме?

Ако се доверим на новинарските емисии, което лично аз не препоръчвам, то би следвало да си честитим четвъртия, петия и шести мобилен оператор. Истината е малко по-различна. Обхват 1800 MHz може да бъде използван за изграждане както на мрежи от второ поколение за пренос на глас (GSM), така и за UMTS, LTE и WiMAX мобилни наземни мрежи за пренос на данни. Това прави тези честоти технологично неутрални – изборът на тип мрежа и съответстващи услуги е предмет на бизнес стратегия и решение на самите оператори. Практиката показва, че приоритет за операторите в този обхват е развитието на широколентовите технологии (UMTS, WiMAX, LTE и LTE Advanced) за изграждане на трето и четвърто поколение (3G и 4G) мрежи, поясняват от КРС. Тези мрежи дават възможност за много по-високи скорости на предаване на данни, което от своя страна води до по-голямо разнообразие на предлаганите услуги за крайния потребител.

И ако трябва с няколко думи да отговорим на въпроса, то явно можем да очакваме всичко, но не толкова GSM оператор.

А какво тогава?

Да, това е труден за отговаряне въпрос, тъй като градежа на LTE и WiMAX мобилни наземни мрежи за пренос на данни е доста скъпоструващо удоволствие, към което дори работещите в момента на пазара телекоми подхождат плахо. Макар от трите компании все още да се въздържат от отговор на въпроси свързани с плановете им за ползване на новопридобитият ресурс, то по пътя на логиката, ако говорим за WiMax Макс Телеком имат най-голямо предимство, тъй като са работещ на пазара оператор. Странно е обаче, как фирма, която до преди година бе в сериозни финансови затруднения, не изплащаше заплати с месеци като по чудо се изправи, че чак играе по процедури за милиони.

Вторият участник 4Джи Ком е доста енигматична фирма – регистрирана е преди няколко месеца, собственост е на кипърска офшорна фирма и не е известна в телекомуникационния бранш. Именно тя беше инициатор на предишната процедура за придобиване честоти в спектъра 2100 MHz. Процедурата прерасна в търг, който впоследствие се провали в края на миналия месец поради липса на компании, които са склонни да платят таксата за участие в размер на 2 млн. лв.

Наречете ме скептик, но лично аз не очаквам чудеса на сцената с мобилен интернет, а още по-малко по темата „Четвърти мобилен оператор“. Може би защото съм се сблъсквал с фирми притежаващи лицензи за какви ли не честоти и в насока развитие дори не е мислено. По всичко личи, че ще трябва да почакаме още малко за да видим какви ще са официалните становища на фирмите спечелили лицензи.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

33 − 30 =