Home » Любопитно » Какво е Carrier IQ и следят ли ви?

Какво е Carrier IQ и следят ли ви?

3 227 прочита

Последните дни доста се изписа за Carrier IQ, а според мен това е само върхът на айсберга. Не знаете за какво става дума? Нека започна от начало.

Carrier IQ е компания, която предлага аналитични услуги за смартфони, които да се ползват от телекомите. До тук нищо необичайно, а още по-мако предизвикващо интерес. И всичко щеше да си остане така, ако преди няколко  дни Тревор Екхарт, занимаващ се с проучване сигурността на Android, не бе открил Carrier IQ на своят HTC телефон. Освен факта, че софтуера е инсталиран на устройството много по-тревожно било, че той записва всякаква информация за потребителя – брои обаждания, честота на разговори, местоположение и дори натисканията на клавишите. С други думи – всичко!

И тук започва драмата. Тревор Екхарт решава, както всеки нормален човек, че ще опише откритото от него в блога си, като по този начин да информира максимално голям кръг от хора. От Carrier IQ реагират остро на публикацията, макар да съм убеден, че сега, няколко дни по-късно, съжаляват за това. От компанията заплашват автора на публикацията със съд за нарушаване патентните им права и разкриването им публично. В тази ситуация се намесва Electronics Frontier Foundation, които парират заплахите от страна на Carrier IQ, както и опитите им да цензурират автора на публикацията.

За кого обаче са предназначени всички събрани от Carrier IQ данни? Според официалното становище на Carrier IQ техният софтуер се инсталира на устройства по желание на отделни телекомуникационни компании с цел събиране на информация за потребителите и подобряване качеството на предлаганите услуги. Към момента, тъй като скандала се развива на американска земя, за ползването на софтуера са признали от Sprint, AT&T и T-Mobile, а Verizon, Vodafone и O2 твърдят, че не са инсталирали софтуер на Carrier IQ на потребителските смартфони.

Сред устройствата, на които софтуера е най-често инсталиран са тези с операционна система Android, а като модели – HTC, Samsung и Motorola. От Apple са заявили, че са инсталирали софтуера на Carrier IQ, но са спрели ползването му в iOS 5 устройствата си, а плановете им са да бъде премахнат изцяло в бъдеще от всички модели.

От Nokia, RIM и Microsoft твърдят, че на техни модели Carrier IQ не е инсталиран.

Ако параноята вече ви е обхванала има начин да премахнете приложението, ако изобщо има такова инсталирано на телефона ви, по два начина – или чрез инсталация на custom ROM, което със сигурност ще елиминира шанса Carrier IQ да остане на телефона ви. Вторият вариант е да заплатите скромната сума от $1 за приложението Logging Test App, с което ако има инсталиран софтуер, то той ще бъде премахнат.

Очаква се да бъдат предприети мерки спрямо Carrier IQ, като проблема в случая е не толкова какво е следено от поведението на потребителите на телекомите, а че е инсталиран софтуер без тяхно знание и не им е дадена опцията да избират.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

22 − = 20