Home » Любопитно » Android » Пазарният дял на Android OS при смартфоните във възход, Apple губи позиции

Пазарният дял на Android OS при смартфоните във възход, Apple губи позиции

3 988 прочита

Според данните от проучване на Gartner на пазара на смартфони Android продължава да бележи ръстове в пазарен дял, като през последните три месеца той вече е 52%. Резултата е повече от впечатляващ, предвид факта, че през същият период миналата година устройствата работещи с Android са били 25.3% от продадените смартфони.

Едва ли е изненада, че пазарният дял на Symbian, който преди година е бил 36.3% е спаднал през последните три месеца до 16.9%. Няма как промените в Nokia, партньорството с Microsoft и липсата на нови модели с Windows Phone да не се отразят на компанията, което не подминава и продажбите на устройства със Symbian.

Спадът в продажбите на iPhone води и до логичните загуби на позициите при пазарният дял смартфони. Apple държат 15% от пазара на смартфони, а за сравнение през същият период миналата година процентът е бил 16.6%.

Определено Android трупа позитиви на общият фон на пазара – Apple закъсняха с пускането на iPhone 4S, а и той те първа ще има да се доказва, предвид проблемите с батерията, дисплея и всичко останало. Последните три месеца не бяха леки и за RIM, които изживяха няколко трудни моменти, когато услугата им бе недостъпна за потребителите, което доведе и до очакваните разочарования.

По всичко личи, че производителите започват да излизат от кризата, което показва и увеличеният брои продадени устройства. За последните три месеца броят им е достигнал до 460 милиона, което е ръст с 5.6% спрямо същият период преди година. Въпреки всички пречки Nokia остава най-големият доставчик на устройства със своите 105.4 милиона, следвани от Samsung (78.6 милиона), LG (21 милиона), Apple (17.3 милиона) и ZTE (14.1 милиона).

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

40 + = 49