Home » Марки » Apple » iPhone » Още един оператор отказа да продава новият iPhone 4S! Какво се случва?

Още един оператор отказа да продава новият iPhone 4S! Какво се случва?

5 619 прочита

Само преди дни стана ясно, че чешкият оператор Telefonica Czech Republic отказва да продава новият iPhone 4S. Малко шокиращо на фона на обявените от Apple рекордни нива на интерес към новият модел на компанията. Сега се оказва, че чехите няма да са единствените в бойкота си. U.S. Cellular, един от американските телекоми също официално заяви решението си да не продава iPhone 4S.

Напълно нелогично, нали? За потребителите може и да е странно, но компаниите определено имат своите основателни причини за подобно сериозно решение. U.S. Cellular са първите, които открито заявяват какви са доводите им за да се решат на подобна стъпка. Според изявлението на телекома от Apple налагали твърде голям марж на субсидията, която оператора трябва да направи на стойността на телефона. Това от търговска гледна точка, или поне от тази на телекома го прави меко казано неатрактивен за продажба.

За какво всъщност става дума? Всеки оператор, който предлага iPhone 4S с карта прави субсидия на цената или с други думи предлага го на потребителите си решили да сключат срочен договор за мобилни услуги, на цена доста по-ниска от тази, която заплаща към доставчика – в случая Apple. Като добавим и факта, че крайната продажна цена, поне за американският пазар, се определя от производителя, то се оказва, че телекомът трябва да плати на Apple цена от над $500 на брой, а да продава устройството при цени от порядъка на $299. Разликата и съответно евентуалната печалба са рисковата част от продажбата, тъй като за тях оператора трябва да разчита на прихода реализиран от абоната. А както и да се погледне няма гаранция, че реализираният трафик, платени сметки и евентуалната лоялност на абоната до изтичане на подписаният договор ще донесат очакваните печалби за телекома. Именно това се оказва камъчето, което обръща каруцата в отношенията Apple – телекоми…

Явно нашите оператори нямат подобни притеснения, но до момента не са и предлагали iPhone на цени дори близки до тези от останалите пазари. От Глобул обявиха, че дебюта на устройството у нас ще е на 11.11.2011г, но пропуснаха да споменат детайли около цената му. Защо ли нещо ми подсказва, че тя отново ще е над 1000лв или с други думи: Няма субсидия, няма и проблем!

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 65 = 68