Home » Моите коментари » БГ Сайт – участие, гласуване и награди или историята на един абсурд – част I „Участието“

БГ Сайт – участие, гласуване и награди или историята на един абсурд – част I „Участието“

1 772 прочита

В „БГ Сайт – участие, гласуване и награди или историята на един абсурд“ ще ви споделя за личното си виждане за участието, организацията, оценките и всичко останало свързано с конкурса БГ Сайт, по начина който го видях аз. Предупреждавам от сега – темата е тотален офтопик спрямо идеята на GSM Spot, но пък нали за това си имам и категорията „Моите коментари“?. Ако смятате, че ще ви „натоваря“ с личното си мнение – спрете да четете тук и се върнете към мобилните телефони. Ако обаче имате сайт, или някога си направите такъв, то може и да се окаже, че съм ви спестил нерви.

Преди малко повече от месец реших да включа GSM Spot в конкурса БГ Сайт 2011. Защо е най-трудният въпрос за отговаряме, и за да си спестя време в обяснения ще ви дам отговор, който знам ще се хареса на най-широк кръг от хора – за да начеша личното си его.

Участието

Включих сайта в категория „Личен сайт/Блог“ и зачаках. Тук е момента да спомена, че чакайки реших да се запозная по-подробно с Общите условия на конкурса. Какво да направя? Стари навици родени от отношенията ми с телекомите…

ОУ се оказаха леко разхвърляни, направи ми впечатление прескачането в номерацията на точките, както и мъглявата формулировка относно оценките на журито. Всъщност и до днес аз не съм успял да ги намеря.

Старт на гласуването

До този момент се постарах, поне до колкото ми позволяват познанията и възможностите да си подготвя някаква стратегия за конкура, да изчистя проблемите по сайта, но да ви кажа не бях подготвен за изненадата от страна на организаторите. Смятах, че след като банерите гласят „Подкрепи нашият сайт“ то ще имам възможност след като потребител е кликнал на банера да го пренасоча към проста форма, в която да впише мейла си и да гласува. Ох, бедни ми наивнико! Виждането за „лесно гласуване“ на организаторите всъщност се оказа списък, не беше списък! Те поне имат някаква подредба…нещо подобно на списък с изброени имена на сайтове и адресите им. Липсваше подредба от какъвто и да е тип – нито по категория, нито по азбучен ред. Абсолютен хаос!

Опитах да се аргументирам пред организаторите защо намирам за неадекватно подобно нещо, но се оказа същото като да спориш с телевизор. Няма да ви обяснявам, просто ще ви покажа:

Здравейте,

не знам какво точно не става ясно от питането ми в Туитър към Вас. Нещата са прости:

Бих искал потребители от МОЯТ сайт, когато решат да гласуват да бъдат пренасочвани от банера към формата с попълване на мейл, а изборът да е направен. След като аз, като човек, който не се занимава с код, знам че може да бъде направено и при това лесно, не виждам какво неясно има в думите ми?

Защо да не гласуват за други? Това не е нито в сферата на моето решение или право – всеки потребител може да посети сайтът Ви и да гласува. Може да гласува за друг ако сайт-участник ако го е посетил и харесал, НО аз искам посетителите от банера на сайтът МИ да отиват към формата за гласуване за НЕГО, а не към този безумен списък, в който дори не са разделени по категории.

Съжалявам ако тонът ми се струва груб на някой, но не мога и не искам да скрия разочарованието си като виждам колко лесно могат да се избегнат подобни питания стига да има желание от Ваша страна.

Мислех, че БГ Сайт е със състезателен характер и ако наистина е такъв, то въпросите Ви ми звучат като „Защо аз бих искал да спечеля?“ – Ами защото за това участвам…

Поздрави,

Мислех, че съм подготвен за всичко, но отговора или по-точно липсата на конкретен по конкретно поставените въпроси ме потресе!

Здравейте Борис,
опитваме се с колегите да разберем нежеланието ви за конкуренция и нежеланието ви да предоставяте неограничен и свободен избор на потребителите си, но така и не успяваме 🙁 .

Опитваме се да разберем и разочарованието ви, но посочването на нещата, които ви смущават при организирането ще ни помогне да изградим нещата по-добре за следващите издания на конкурса. В момента тя е съобразена с мненията и очакванията на публиката, участвала в гласуването през минали години.

Уверявам ви, че системата за гласуване е абсолютно еднаква за всички и достъпна за всички потребители – поставянето на банер на сайтовете дори не е задължително и е въпрос на решение на собственика дали да го направи. Добре изградените и мотивирани общности зад сайтовете гласуват и подкрепят харесваните от тях сайтове независимо дали има банер или не – всичко е въпрос на представяне – ако подходите с негативизъм, вероятно е да не успеете да спечелите доверието и гласовете им.

Благодарности за мнението ви, то е важно за нас. Ако желаете да споделите още неща, които са ви направили впечатление – добри или лоши -, непременно ни пишете!

Пожелавам ви успех,

Тук вече наистина започнах да губя търпение, а съмнението, че участвам в странен тип шега все повече се засилваше…

Здравейте, 

да не участвам в някакво комедийно предаване, в което споря с шаблонни мейли и се опитвам да се аргументирам. Или говорим на различни езици или не си правите труда да ме разберете, или най-вероятно не Ви устройва казаното от мен.

Нека опитам чрез отрицание да отхвърля всички възможни Ваши тези оставяйки само 1 – правилната.

Не задавах въпрос как са провеждани предишни години…

Не твърдя, че системата е различна за всеки…

Не питах дали разбирате схващанията ми за конкуренция…

Не искам да знам кой и как си организира промотирането…

Не питам за поведението на потребителите посещаващи сайтовете…

Не съм твърдял, че някой ме е принудил да сложа банер…

Негативизмът ми се появи тази сутрин около 10:40, когато с потрес установих, че трябва да препратя посетителите си към най-обикновен списък, който дори не е разпределен по категории. Той, негативизмът ми, расте с всяка следваща минута, в която аз се опитвам да Ви обясня всичко, по начин толкова прост, и бях разбран от всички, освен Вас.

Допускам, че ако за миг спрете да ми повтаряте едно и също и се съсредоточим върху конкретният въпрос: Защо трябва да накарам хората да ровят в 100+ сайта изброени в неорганизиран списък (азбучната подредба някак не ми се връзва), вместо лесно, просто да има линк към формата, в която да впишат мейла си за да потвърдят ИЗНАЧАЛНИЯТ си избор направен с клик на банер „Подкрепете сайта ни“, тоест този, от който идват?!?!

Така, че много моля не ми говорете за негативизъм! Въпреки отрицателните коментари относно организацията и провеждането на предишните БГ Сайт издания, реших да се включа и положих усилия, явно доста повече от колкото е нужно. 

Възприемам позицията Ви като пълна незаинтересованост към нещо, което е проблем. Заравяйки си главите в пясъка никога не е е решавало такива ситуации, но за мое съжаление само Вие не разбирате това.

Всъщност ако някой беше положил минималните нужни усилия последните 5ч вместо да ми повтаряте само едно и също и да ме карате да обяснявам очевидни неща, със сигурност проблем нямаше да има.

Потребителите ВИ са свободни да гласуват за колкото сърце им иска, но искам потребителите МИ да бъдат максимално улеснени, а не напротив – максимално затруднени.

Ако нещата продължават да следват тази линия на развитие аз имам просто решение за проблема – ще пусна публикация-абсурд „Как да гласувам в БГ Сайт за ТОЗИ сайт?“ с принтскрийнове, което няма да е смешно за мен, защото ще съм направил нужното на хората да им е ЛЕСНО, принуден от факта, че някой е дал максимума да ги ЗАТРУДНИ.

И за да концентрирам вниманието върху това, за което вече повече от 5ч чакам отговор, а не дискусия:

Защо няма линк, който при взето решение от потребител да даде гласа си за сайта ми да води към потвърждаване на това решение с мейл, без да карам потребителя да рови в този списък?

И ще има ли такъв или не?

По-просто от това не мога да го формулирам…

Все така разочарован и загубил позитивната си нагласа за организацията Ви,

В този момент на ход бе вкарана тежката артилерия „Ние нямаме вина, че вие не ни давате обратна връзка!“

Здравейте Борис,
Системата е такава, съобразена със събраната обратната връзка от предишни години – ако повече хора отделяха по няколко минути да споделят проблеми, затруднения, да посочат грешки или пропуски, да споделят какво харесват или не и какво биха очаквали да се подобри или промени – тогава със сигурност щеше да е много по-добра.

НЕ МОЖЕМ да правим промени в системата за гласуване след като то вече е започнало, защото това крие риск от грешки, които ние не бихме искали да допускаме. Не можем да изготвим специално за вас исканата промяна и да ви предоставим функционалност за директно гласуване САМО И ЕДИНСТВЕНО за вашия сайт, защото ще е нечестно спрямо останалите участници в конкурса – до момента никой от тях не се е свързал с нас, за да изрази мнението си (било то позитивно или негативно).

Имаме мнения на потребители, които събираме, както обръщаме внимание и на вас, за да можем да ги приложим за следващите издания на конкурса, но до края на първия етап на гласуването линкове за гласуване за конкретни сайтове НЯМА КАК да предложим.

Надявам се, че съм бил максимално полезен!
В случай че имате други въпроси, каквито и да са те, не се колебайте да ни пишете!
Отново ви напомням, че вашето мнение е важно и наистина се взима под внимание.

Поздрави,

Леко бях объркан от всичко случващо се! Все пак за първа година участвах в БГ Сайт, а се оказваше, че дори аз нося вина за липсата на организация…

Здравейте,

трудно някой ще Ви отдели минутките, за които говорите за да коментира нещо, за което е поставен пред свършен факт. Нито някъде е описано, нито като участник имах възможност да знам какво да очаквам. А беше редно!

НЕ МОЖЕНЕТО за промени произтича от нежелание. Ако желание имаше, щеше да има и описание, така че все си мисля, че 45те дни за записване щяха да ми стигнат да споделя притесненията си. А в тази връзка и на останалите участници. Ако пък не – щяхте да им удължите срока, нали?

Това, че имам мнение и намирам нещо за ненормално, а има хора, които не са обърнали внимание или не мислят като мен е тяхно право. 

Не виждам причина излишно да се натоварвам с въпроси какво е било преди години, след като аз участвам тук и сега и това, което виждам не ми харесва. По-лошото – загубих часове в абсолютно безсмислени спорове, изписах света за проблем, който просто можеше да го няма. Да, виждам нещата от Вашата гледна точка и да, разбира се за Вас е по-добре по този начин, което не го прави правилният.

Не съм пожелал никъде да правите промени САМО И ЕДИНСТВЕНО за моят сайт! Просто начина, по който нещата са организирани сега, ако това да изпънеш безумно дълъг списък с домейни и да пуснеш посетителя да се лута може да се нарича организация, е абсурден! 

Повярвайте, макар да съм на ясно, че факторите на оценка са субективни, силно се надявам журиращите да нямат Вашето виждане за навигация, улесняване потребителя и подпомагането му при вземане на решение!

Популяризацията на събитието Ви по подобен начин би подхождало при съвсем различни обсоятелства около организацията.

И така или иначе съм почнал да си казвам, поне да довърша – хубаво е да си прегледате ОУ, в които след точка 3.1 следва 4.2…Препратка като „кратките критерии са описани“ еди-къде-си ми коства 3 дни да открия за какво изобщо иде реч.

Не знам какво събирате за бъдещи мероприятия, но повярвайте, разочарованието, което аз събрах днес ще ми стигне за много повече години от колкото Вие ще организирате БГ Сайт!

 Признавам си  – предадох се! Просто 8 часа след старта на гласуването аз бях загубил желание за участие или каквото и да е. Сам съм си виновен, нали? Не аз, а страхът ми от конкуренция. Ама те хората си ми го казаха още в първият си мейл…

В част II „Гласуването“ ще ви разкажа малко по-подробно за самото гласуване на публиката, журито и изненадите, с които се сблъсках там..

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 32 = 39