Home » Любопитно » GSMSpot блиц » Зад кулисите » Зад кулисите в Германос с Мирослав Найденов – Продуктов мениджър „Смарт продукти“ Германос и Глобул

Зад кулисите в Германос с Мирослав Найденов – Продуктов мениджър „Смарт продукти“ Германос и Глобул

14 208 прочита

Днес ще ви представя Мирослав Найденов – Продуктов мениджър „Смарт продукти“ в Глобул и Германос. Изключително се радвам, че успя да намери време в натовареното си ежедневие за да отговори на въпроси, които предполагам вълнуват не само мен.

Той е на 34 и работи в Германос от 2002г., като през тези 9 години е преминал през различни както длъжности, така и отдели, което според него му е донесло много опит в работата, а на по-късен етап му е помагало в справянето с новите предизвикателства. 

Здравей, Миро! На колко години си?

Мирослав Найденов: На 34

Как реши да се насочиш към комуникациите?

Мирослав Найденов: Започнах работа в GERMANOS случайно. Както се случват повечето хубави неща в живота, и това стана без предварителен план. Не съм очаквал, че ще се насоча към сферата на телекомуникациите, бе просто въпрос на шанс. Попаднах на обява за откриването на нов магазин в Търговище, след което се явих на интервю за работа. Одобриха ме и преминах през едноседмично обучение. През този период разбрах, че това е точното място за мен – работата бе интересна и динамична. Привлече ме възможността да съм част от нов екип в една наистина успешна компания. Така станах продавач в магазин на GERMANOS, което бе първата стъпка в моето професионално развитие.

От кога работиш в Германос?

Мирослав Найденов: От март 2002 година

През какви позиции си преминал?

Мирослав Найденов: О, доста са, но всяка от позициите, през които съм преминал, ми е дала важни уроци. Бил съм продавач в няколко магазина – първо в Търговище, след това в магазините в ЦУМ и на улица „Витошка”, както и управител в магазин в квартал „Надежда”. А после – търговски представител Beeep; регионален мениджър продажби; продуктов мениджър GERMANOS; продуктов мениджър GLOBUL и GERMANOS. Ценя всяка от тези позиции заради опита, който придобих. Когато се обърна назад, осъзнавам, че всяка от тях е била стъпало към следващото ниво в кариерата ми. Както казваше Стив Джобс: „Не можеш да свържеш точките, като гледаш напред. Трябва да вярваш, че тези точки по някакъв начин ще се свържат в бъдещето.”

Какви са интересите ти извън работата – хоби, музика, филателистика (шегувам се!)

Мирослав Найденов: Колекционирам вино, но не за пиене, а за удоволствие J Имам две-три много ценни бутилки.

В следващата част ще любопитствам малко повече за работата…Казват, че човек е полезен на компанията, за която работи до момента, в който не си се представи в друга такава? Имало ли е подобни моменти за теб? Как си се справил и кое те задържа?

Мирослав Найденов: Да, разбира се, имал съм трудни моменти. Но естеството на работа ми е такова, че ми се налага да правя дългосрочни планове. Не съм от хората, които взимат бързи и необмислени решения. Вярвам, че добрият план е в основата на успеха. За да стигнеш до крайната цел, трябва да имаш посока. В сегашната ми работа едно тримесечие е минимумът, за който трябва да се планира. За да си истински успешен обаче, трябва да знаеш какво ще се случи през следващите 10-12 месеца и да имаш ясна визия за поне още 6 месеца напред. Именно дългосрочното планиране поддържа интереса ми към работата. Има тръпка в това да взимаш решения и да си отговорен за своите избори  – дали ще се окажеш прав и ако сгрешиш, кой от спасителните планове да хванеш…

„Намери работа, която обичаш и никога няма да ти се налага да работиш” – Смяташ ли, че си намерил своята сфера и посока в работата?

Мирослав Найденов: Със сигурност!  Истината е че моите шефове, които аз възприемам и като лични ментори, ме насочиха към продуктовия мениджмънт,  и сега наистина се чувствам комфортно на това място.

Знам, че не малко време работата ти бе свързана с франчайз/дилърската верига на Германос – Beep, която вече се трансформира във франчайз на Глобул. Помогна ли ти тази позиция да подобриш търговските си умения и знания и помага ли ти в настоящата?

Мирослав Найденов: Идеята за Beeep наистина беше гениална, и моето лично мнение е, че тя се реализира по най-добрия начин. По това време работех с над 60 собственици на големи и малки магазини в Южна България, чиито основни приходи бяха от неоператорка дейност. Моята работа беше да ги накарам да работят професионално като  достойни представители на веригата GERMANOS и оператора GLOBUL. Във времената на разкодираните телефони мисията ми беше истинско предизвикателство. Редовните ми срещи с тях, както и безупречната дилърска и по-късно франчайзингова политика на GERMANOS дадоха своите резултати, и в момента най-добрите, ефективни и успяващи колеги-франчайзери са именно бившите ни Beeep дилъри. Няма съмнение,  че имено този период беше уникална школа за мен. Тази работа ми даде ценни бизнес уроци, научи ме на разнообразни подходи и ми предостави възможност да взимам индивидуални решения. Надявам се сега това да се вижда ясно в продуктовата и ценовата ни политика към колегите франчайзери.

Преминавайки в Продуктов отдел имаше ли притеснения свързани с работата? Преди теб на този пост бе Анатоли Георгиев, който в момента е Главен директор продажби на дребно Германос и Глобул – притесняваше ли те възможността, че очакванията към теб ще са спрямо начина му на работа, т.е. един вид наложен стил, който да не оставя много възможности за налагането на твой собствен?

Мирослав Найденов: Анатоли е изключителен професионалист, от който много хора могат да се учат. За добро или лошо, моята работа е свързана с всички продукти, освен с мобилните телефони, които бяха специалността на Анатоли преди аз да започна работа на тази позиция. Колегите ми,  които по това време отговаряха за мобилните телефони и тарифните планове, вече бяха натрупали много сериозен опит, и  аз трябваше да направя висок старт в тази сфера. Нямах време да се притеснявам  за успеха си. Имах най-ерудирания CEO,  изключително успешни и опитни колеги, както и  пресен пример за израстване от продуктов мениджър в търговски директор. И това ако не е мотивация….

Последните година, а може би и повече ми се струва, че фокуса по отношение на фотоапарати и изобщо смартшоп категорията се измести към услугите на оператора. На какво се дължи това? Причината в разрастването на веригите за черна и бяла техника ли е или е в следствие обединението с Глобул, а от там и промяната на фокусите?

Мирослав Найденов: Както GLOBUL, така и GERMANOS имат свое собствено и утвърдено място на българския пазар. Магазините GERMANOS присъстват повече от 11 години на пазара и са едни от най-посещаваните търговски обекти за технологии.  Разнообразието от продукти и лесният достъп до тях ще  продължат да привличат клиентите.   Веригите за черна и бяла техника са важен сегмент от пазара, за който ми е трудно да кажа, че се развива количествено или технологично.

В моите спомени имаше сериозен фокус върху продажбата на мобилни телефони, а сега концентрацията е по-скоро върху предлаганите услуги, а мобилните телефони сякаш са придружаващо перо, т.е. инструмент, с който при колебание от страна на клиента да му се помогне да избере услугата. Има ли такова нещо?

Мирослав Найденов: Тук се сещам за примера за развитието на колите и компютрите-  ако бензинът беше с абонамент, вероятно щяхме да караме много  по-евтини (субсидирани) коли. Мобилните телефони продължават да са силно оръжие на българския телеком пазар, което ги прави изключително достъпни за клиентите.

Глобул, респективно Германос, са компаниите, които предлагат най-малък избор от ставащите все по-популярни таблети. На какво се дължи това? Смяташ ли, че българският потребител все още няма този интерес към подобни продукти?

Мирослав Найденов: Забелязал съм, че ние, българите, ценим технологиите, искаме да се възползваме от новостите и  да притежаваме най-доброто от тях. На пазара се появиха какви ли не продукти, които претендираха, че са „таблет”. Така например, музикален МР3 плейър  без операционна система, но с повече от 4 инча дисплей, също се наричаше таблет. До скоро от двете доминиращи операционни системи за таблети в България се продаваше само едната, което затрудняваше избора на клиентите, и държеше цените високи. Липсата на достатъчно софтуер, адаптиран за таблети, също пречи на продажбите. Ние следваме много проста стратегия – да предложим на нашите клиенти само познати марки и функционални устройства. Оказа се обаче,  че изборът е минимален- много известни марки пуснаха на пазара изключително качествен и мощен хардуер, който обаче остана без необходимата поддръжка от страна на производителя и Google. Високите цени на устройствата също са сериозна бариера за  масовото им разпространение у нас.

И като сме на темата с таблетите не мислиш ли, че дори и собствена, ако не операторска оферта за таблет + мобилен интернет с добра субсидия няма да е успешен ход? Задавам въпросът, защото за никой не е тайна, че цените (със субсидия на оператор) по света са от порядъка на $350-470, а у нас същите модели са с оферти на телекомите при цени 800 до 1400лв, което е почти два пъти повече.

Мирослав Найденов: Вероятно при такава промоция ще се реализират големи продажби. Моите притеснения са, че ако няма достатъчно софтуер, таблетите ще си останат само играчки – и то с много по-кратък живот от игровите конзоли например.  Производителите   на устройства и операционни системи за тях трябва сериозно да помислят за разнообразен бизнес софтуер,  завладяващи игри,  специализирани програми за образование, застрахователна дейност,  медицина, интерактивни музеи и галерии….

Цифрите, а и прогнозите, които даде за потреблението на мобилен интернет при представянето на Dell Inspiron N5110 са впечатляващи и едва ли е тайна, че то ще продължава да нараства. Има ли статистика, която да го разделя по устройства? Тоест ако не точно, колко приблизително е дяла на мобилен интернет от мобилни телефони и колко е този, генериран от 3G устройства, ползвани с преносими компютри?

Мирослав Найденов: В България се продават завидно много  3G устройства и смартфони.  Мобилният интернет отбелязва трицифрен ръст и това е доказателство, че ние предлагаме правилните продукти на добри цени, осигурявайки качествено покритие. Правили ли сте опит да се обадите  по телефона в центъра на Лондон по обяд? А да си прочетете пощата ? Мисля, че в такива случаи човек може да оцени разликата…

И накрая – ако не е тайна, какво можем да очакваме от Продуктов отдел като интересни предложения? Ще има ли промоции и оферти за преносими компютри и планират ли се подобни? И има ли конкретна марка или модел, който да очакваме скоро на пазара?

Мирослав Найденов: Предстоят много интересни месеци и най вече коледната магия на декември …. Германос и Глобул ще разширят продуктовият микс от таблети  с нови 4 устройства. В кухнята на  лаптопите се случват интересни неща – демонополизация на един от познатите брандове, и навлизане на пазара на нов за България играч, който със сигурност има какво да покаже и да инвестира достатъчно добре в успешно развитие. Работим активно и с двамата за да финализираме промоциите то седмица.  Традиционните мускули в края на годината ще покажат и „обичайните заподозрени“- Acer и HP от които  клиентите ще избират на все по-ниски цени. Много внимавайте – не са много магазините които ще ви предложат пълна 2 годишна гаранция, инсталиран и готов за работа оригинален Windows, и безплатна антивирусна програма!

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Зад кулисите в Германос с Мирослав Найденов - Продуктов мениджър "Смарт продукти" Германос и Глобул, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Сподели с приятели

4 Responses to Зад кулисите в Германос с Мирослав Найденов – Продуктов мениджър „Смарт продукти“ Германос и Глобул

 1. Bez.syanka.na.samnenie

  14/10/2011 at 16:55

  „не са много магазините които ще ви предложат пълна 2 годишна гаранция, инсталиран и готов за работа оригинален Windows, и безплатна антивирусна програма!“ – не са много и тези, които ще се опитат да те заробят с 2 години договор. 😉 А пълната 2 годишна гаранция по закон е задължителна…

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Boris

  16/10/2011 at 17:23

  В случая трябва да се съглася и с двама ви – да, прав си, че по закон е така, но да, и той е прав, че все още не всички търговци я дават… 🙂

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 3. Zlatin

  20/10/2011 at 11:10

  Миро е страхотен човек и култов пич. Как ме върна в спомени със споменаването на едноседмичното обучение…

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 4. Boris

  20/10/2011 at 22:49

  Нали? :))) Кой не помни тия обучения? 🙂

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

77 + = 82