Home » Моите коментари » КЗП стартира проверка на играта „Стани милионер“

КЗП стартира проверка на играта „Стани милионер“

2 025 прочита

Все по-малко са хората, които не са разбрали за новата смс игра, чиято реклама започна да се върти по телевизията. Ако сте сред неразбралите, то можете само да се радвате! „Стани милионер“ е поредната игра организирана от „Ню геймс“ ООД, която в случай че не знаете е фирмата почти монополизирала почти всички видове смс игри в ефира. Достигането до по-голяма аудитория и този път не минава без „любезното“ съдействие на операторите.

Като казвам „операторите“ имам предвид именно това – и трите телекома разпращат, пардон техни абонати получават позвънявания и смс-и подканящи ги да участват и в миг да се превърнат в милионери. И няма наши, и няма ваши! Всички са потенциални жертви на тормоза.

Как се организира „промотирането“?

Повече от просто! Абонатите получават sms-и или позвънявания от номера 145 и 1455 и на трите мобилни оператора, с които ги приканват да се включат в играта, като биват информирани, че участието е безплатно. По думите на потърпевшите, оператор се обажда и им предлага да отговорят на поредица от въпроси, като ги уверява, че това няма да им струва нищо. Всеки отговор изисква натискане на бутони 1 или 2, а всяко натискане се таксува по 2.40 лв., което обаче не се съобщава на потребителите.

Честито!

Вече съм разглеждал сходна ситуация преди време, като единствената разлика от тогава и сега е само водещият на предаването. Крайно неприятното е, че не е нужно да сте дал съгласието си за участие, като именно по тази причина по подразбиране всички сме участници в този цирк. Не вярвате?! Явно и вие сте от масата, която не си е правила труда да прочете общите условия на оператора, който ползва. А в тях ясно е казано, че може, освен ако изрично не сте отказал. Да, не е посочено за какво може, но то и за това го може.

Какъв е изхода?

Като начало бих препоръчал КЗП. От днес на сайтът им фигурира съобщение, в което обясняват, че по повод сигналите образуват проверка. Какво от това? Не пречи да увеличите бройката като пуснете жалба и вие. На второ място се обърнете към Комисия защита на конкуренцията, като бих ви посъветвал основният ви аргумент да бъде подвеждащата реклама. Не за друго, но това им е работата. Накрая, но не и по важност, можете да се позовете и на текста от закона, който регламентира така наречените „непоискани търговски съобщения“. По смисъла на ЗЗП смс-ите са си чиста проба непоискани търговски съобщения, за което закона предвижда санкция (чл 6 (4) от ЗЕТ).

И тъй като не съм убеден, че КЗП ще реагират бързо, а още по-малко адекватно за да помогнат на потребителите, то единственото, което можете да направите е да си помогнете сами. Можете да не връщате отговори, а и само така ще си спестите главоболието при вида на месечената фактура. А за да се спасите от смс атаката се свържете с центъра за обслужване на клиенти и настоявайте да бъде прекратено изпращането на смс към вашият номер – това е ваше право.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

One Response to КЗП стартира проверка на играта „Стани милионер“

 1. Здравни осигуровки

  11/11/2011 at 10:14

  Имаше един израз – докато има балъци ще има и тарикати. Не знам как може да има хора да се връзват на тези глупости.
  А иначе, тези смс-и едва ли могат да се третират като спам, тъй като вие сте дали съгласието си при сключване на договора с мобилния оператор.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

48 − 46 =