Home » Моите коментари » КЗП издадоха заповед срещу Виваком за подвеждане на клиента леко неподготвени…

КЗП издадоха заповед срещу Виваком за подвеждане на клиента леко неподготвени…

3 890 прочита

Мои познати на няколко пъти са ме упреквали, че отношението ми спрямо (без)действието на КЗП е тенденциозно, тъй като не малко пъти комисията, както и КРС са меко казано неадекватни в ситуации изискващи тяхната намеса. Днешната случка е поредният пример как чиновника може и да е прочел закона, но стремежа за отчитане на дейност може да се окаже сериозна спънка в постигането на резултати.

От днес в сайта на КЗП има публикувано следното съобщение:

„Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на „БТК” АД да заблуждава клиентите си, че тарифните планове Traffic Unlimited са с неограничен интернет трафик за целия период на договора. Търговецът умишлено премълчава факта, че всеки месец след изчерпване на включените данни на пълна скорост за конкретния план – XS, S, M, L и XL, скоростта намалява на 128 Kbps, а стойността на изразходваните MB се заплаща по официално обявени цени. 
Заблудата на потребителите се реализира чрез посланията „Неограничени включени MB”, „Без повече неочаквано големи сметки” и „Сърфирай в 3G мрежата на VIVACOM в цяла България”, публикувани на сайта на търговеца. Там изрично е записано, че „включените данни са неограничени” за всички тарифни планове Traffic Unlimited XS, S, M, L, XL, което на практика измества съществената информация, че след надхвърлянето на лимита започва таксуване на всеки МВ по официалните тарифи извън плана. 
Заповедта за преустановяване на нелоялната практика е връчена на търговеца. Допуска се предварителното й изпълнение с цел да се защитят особено важни обществени интереси и да се предотврати по-нататъшната възможност за промяна на икономическото поведение на потребителите. „

Не знам, а и не искам да знам, от къде тези хора черпят информацията си по подобни казуси, но програмите на Виваком Traffic Unlimited не са имали подобни ограничения или тарифирания в своята формулировка. Ако освен усвояване на пари за разни курсове по различни програми и езици, служителите на тази комисия бяха посетили елементарен курс по английски, то имаше реален шанс поне някой да зададе въпроса „А защо се казват Unlimited?“.

Traffic Unlimited е насочен към всички нови или съществуващи клиенти на компанията и дава до 15 GB включен трафик в 3G мрежата наVIVACOM. Потребителите могат да избират между пет тарифни разновидности (XS, S, M, L и XL) на Traffic Unlimited линията, които са в ценови диапазон между 5 и 40 лева. Включеното потребление в тях е от 500 MB до 15 GB на месец. Фактът, че по тарифи Traffic Unlimited потреблението е неограничено, но има установени обеми, при които се ползва максимална скорост на пренос, а при изчерпването им скоростта бива намалена до 128kbps присъства като уточнение към всеки от плановете на програмата.

Напълно е възможно проверката и съответно заповедта на КЗП са по повод условията на тарифен план „Traffic 2.5 GВ”, който компанията вече не предлага. Той включва предплатен обем данни, след изчерпването на който трафикът се тарифира по стандартни цени на VIVACOM.

Според мен това е една от многото случки, звучащи повече като виц, макар да са повече реалност…А на вас ще оставя изводите какви комисии и хора БИ трябвало да се грижат за потребителските права и дали могат да се справят с тази тежест?

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

4 Responses to КЗП издадоха заповед срещу Виваком за подвеждане на клиента леко неподготвени…

 1. Todot Mihaylov

  20/10/2011 at 16:19

  Mnogo si prav… 😀

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Boris

  20/10/2011 at 22:50

  За съжаление, да! Засилил се таралежа и счупил стомната – и те веднъж да решат нещо категорично да бъде заклеймено и то пак някой недочел условията 🙂

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 3. Аз

  22/10/2011 at 21:07

  КЗП много се издъниха! Как пък цяла „Комисия“ не се е информирала и ограмотила, преди да изтресе този акт на отчитане на дейност!?! Сега следва да разберем дали ще си отчетат и признаят грешката така публично… Този път това би вдигнало даже още повече рейтинга на великата национална телевизия btv… Глупаци!

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 4. Boris

  25/10/2011 at 12:25

  Скромните ми наблюдения сочат, че чиновника рядко признава грешката си. Сега залагам, че ще намерят допълнителни обстоятелства, които налагат отмяната на забраната или наказанието…

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − 9 =