Home » Новини » Кой е Bob и ще настъпи ли нова ера в мобилните комуникации?

Кой е Bob и ще настъпи ли нова ера в мобилните комуникации?

3 299 прочита

Последната седмица групичка младежи в сини костюми и с шапки, а заради дъжда когато аз ги срещнах и със сини чадъри, обикаляха централните улици на много градове. Появата им съвпадна със старта на странни рекламни спотове, които ни питаха:

„Гневни ли сте на месечните такси? Настъпва нова ера в мобилните комуникации“

Кой би отказал да плаща по-ниски сметки или да говори по-евтино?

Днес стана ясно, че зад кампанията стои МТел, а рекламата е била предназначена за новият „виртуален“ оператор Bob. Идеята не е нова, а напротив – взаимствана е от A1 Telekom Austria, част от чиято структура е и МТел.

Какви са приликите и разликите между българският и австрийският Bob?

В Австрия „виртуалният“ Bob е отделна структура-оператор, която няма собствена мрежа. За предоставянето на услуга се ползва вече изградената мрежа на някой оператор. Идеята за всичко това е да може да се предостави услуга на клиентите на ниска цена, без абонамент и с възможно най-кратък срок на договора, ако такъв има.

В България Bob на МТел ще ползва мрежата на телекома, клиентите ще се обслужват от същият софтуер, който обслужва клиентите на оператора, а относно структурата все още не е ясно дали ще е звено от оператора или отделна фирма. За да наложат бранда, от МТел планират да отворят 55 магазина Bob, а услугата най-вероятно ще се предлага и в търговската мрежа на Мобилтел.

Какво значи Bob?

Най-добра цена в най-голямата мрежа – това е новото предложение, което ще промени българския телеком пазар. То идва с името bob и означава best of both – best price and biggest network.

Новият бранд се насочва директно към нуждите на българските потребители, предлагайки максимално опростена тарифа без месечна такса, без изискване за дългосрочен договор и без скрити условия.

Какво ще представлява българският Bob?

Клиентът сключва безсрочен договор с оператора като заплаща еднократна такса. Срещу парите си той получава еднократен пакет от SMS, мобилен интернет и минути към всички оператори. Ако информацията ми е вярна става дума за 150мин, 150 SMS и 150MB за 15лв. След изчерпването на този пакет цената за разговори към всички е 12ст/мин. Не толкова изгодно, колкото е с тарифите на Мобилтел, е ползването на интернет, за който клиентите на Bob ще бъдат тарифирани по 50ст на мегабайт.

Какво предлага Bob в Австрия?

Услугата/оператора е стартирана през 2006г от A1 Telekom Austria. Bob е доста популярен там, като срещу 9,90 евро или около 20лв получавате 1000мин, 1000 SMS и 1000MB.

Изгодно ли е?

Монетата винаги има две страни. Днес именно по тази тема коментирахме с мой приятел и примера, който му дадох е приложим за всяка услуга. Ето ви две опции:

 1. Искате ли тарифа без абонамент, вместо това с минимално потребление? Как ви се струва ако ви предложа възможност да говорите за 2ст/мин? Кой не би искал, нали?
 2. Предлагаме тарифен план, с който срещу 40лв всеки месец ще получавате 2000 мин за разговори! Така ще можете да намалите сметката си за мобилен телефон, без да се налага да се ограничавате в това с кой говорите!
Всъщност ако си направите труда да сметнете ще разберете, че и в двата случая става дума за едно и също, но при достатъчно въображение и желание могат да бъдат интерпретирани и съотвено представени по различен начин. А стига да имате желание, той може да бъде много атрактивен…Същото важи и за Bob. Сметнете минутите, които изговаряте на месец, умножете по 12ст/мин и ако сумата е по-ниска от месечната ви сметка, то може би Bob е точно за вас.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

2 Responses to Кой е Bob и ще настъпи ли нова ера в мобилните комуникации?

 1. Николай Петров

  17/10/2011 at 21:18

  Изглеждаме ли на баламурници?!?Вижте цените и минутите.Докога мобилните ще издевателстват над бедния български потребител?

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Boris

  19/10/2011 at 09:07

  Възмущението спрямо Bob ли е или по принцип? Защото ако е по принцип е малко неоснователно…Колко според теб е „справедливата“ цена на минута? 1ст? 2ст? 0,5ст? Малко несериозно звучи, без да го приемаш лично!
  Ако е за Bob пак не мога да се съглася изцяло – тип програма pre-paid. Ами те винаги са по-неизгодните…

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − = 10