Home » Моите коментари » Фалитът на Транс Телеком – приет гамбит, но от кого?

Фалитът на Транс Телеком – приет гамбит, но от кого?

2 583 прочита

Предистория

През юни 2009 г. “Петрол Холдинг” и регистрираната в Кипър “Еранс холдингс” стават съсобственици на алтернативният оператор “Транс телеком” (с ново име One1), който притежава безжична мрежа по стандарта WiMax. Досега едноличен собственик на “Транс телеком” е “Трансхолд България”. “Еранс холдингс” е част от руския химически холдинг API Group, който се занимава с производство на химически торове. Сред четиримата съдружници има едно физическо лице – руснакът Руслан Бероев, и три юридически, регистрирани в Белиз – „Ермон Венчърс“, „Рубел файненс“ и „Ремедентърпрайсиз“.

През следващата година и половина „реорганизираната” Транс Телеком имитира развитие и дейност. Действителността е много различна. Напълно се спира изграждането на нови базови станции или ако такива са построени, то покритието е под всяка критика. Спират и инвестициите в крайни клиентски устройства. В началото на 2011г. средствата са източени, клиентската база продадена на Макс Телеком, а парите изведени през сметки, нямащи нищо общо с телекома. Управлението на Транс Телеком подготвя почвата за процедура по несъстоятелност. Служителите са принудени да подпишат прекратяване трудовите си договори, което превръща раздялата в едно масово уволнение. Макар и сигнализирани, институциите не реагират

През февруари 2011г. бива назначен временен синдик, а дата за първото съдебно заседание е насрочена за март. Интересно е, че докато синдичката отговаря на запитвания относно процедурата с обяснение, че несъстоятелност няма, НОИ също отказва със същият аргумент да приема заявления по Закон за гарантираните вземания на работниците, то в справка издадена от Търговски регистър се казва точно обратното – Транс Телеком е в стартирана процедура по несъстоятелност.

Ще кажете – бюрокрация. Може би, ще ви отговоря аз. Факт е, че именно с тези ходове вече бившите служители губят правото си на обещетение от държавата, в лицето на НОИ, а институцията спестява сериозна сума пари.

Интересно е, че никой не пита как от покривите в 30-тина български града изчезва техника за милиони, а доставчика на оборудването се бори в съда за да получи парите си за доставените, но неплатени базови. Неофициално признат факт е, че на всяка демонтирана и доставена в офиса базова станция от Транс Телеком са изплащали по 450 евро. Сума смешна предвид себестойността на техниката, но достатъчна за да мотивира доброволците в демонтирането и.

През този така динамичен февруари Транс Телеком преживява още една козметична трансформация. Фирмата ползва офиси в София, бул. Шипченски проход 63, завод Електроника на етаж 2 и 5, но за по-малко от седмица всички стари и ненужни мебели са качени на 5-ти етаж, а указателната табела на 2-ри етаж сменена…И така се „ражда” нов доставчик на интернет и телефония на пазара, обещаващ коректност, качество и сигурност на бъдещите си абонати.

Кралят е мъртъв, да живее краля!

Така се появява Ронхил България ЕООД, регистрирано от Ц.  Н. и адрес на регистрация гр. София, р-н Триадица, ул. Костенски водопад 45. Ронхил също като вече колабиралата Транс Телеком започва налагането на странен бранд – Грийнком.

Въпреки, че фирменият сайт ни убеждава в качеството на услугите на новоизлюпеният доставчик на услуги, то половината от секциите и опциите във фирменият сайт не функционират. Като за сериозна компания, нали?

Три месеца по-късно, през май 2011г. Н. прехвърля капитала на дружеството състоящ се от 2/два/ лева на чуждестранното юридическо лице Леонид Ильич Шехтман, а адреса на дружеството се променя на гр. София 1407, област София (столица); община Столична, район р-н Лозенец, бул. „Н.Й. Вапцаров“, No 53В.

Зад Транс Телеком винаги са седяли юридически лица, за които дори Google рядко може да сподели нещо. Сходно е положението и при проучването за Леонид Ильич Шехтман.

Името на управителят на руската АОЗТ „РОСИКО” е Леонид Ильич Шехтман. АОЗТ „РОСИКО” оперира в сферата на телекомуникациите в Русия и е сред фирмите в холдинга „СИСТЕМА” имаща интереси в същият сектор.

Преоблякъл се Илия, погледнал се – пак в тия…

Какво общо има Транс Телеком и управляващият го Борис Деворкин с новопоявилата се Ронхил Бългрария ЕООД? Оказа се, че не е нужно да се рови много човек за да открие твърде много съвпадения.

Офиса на новичката Ронхил България ЕООД е в София, бул. Шипченски проход 63, завод Електроника…може би се досещате? Да, етаж 2.

Интересни факти излизат при справка в международният регистър RIPE, в който можете да проверите определен рейндж от IP адреси, на кой доставчик са предоставени. След такава проверка се оказва, че :

address:         Ronhill Bulgaria LTD

address:         Boyko Denev

address:         53 B ???N. Vaptzarov??? Blvd.

address:         3 fl. EOS Business building

address:         1407 Sofia

address:         BULGARIA

role:            Transtelecom Contact Info

address:         63, Shipchenski Prohod, blvd

netname:         BG-PETROL-20040901

descr:           Ronhill Bulgaria LTD

И чудото става!

В една толкова проста проверка се появяват имената на „фалирата” Транс Телеком, Петрол Холдинг – нейн акционер, който между другото не реагира по абсолютно никакъв начин за да защити интересите си за 50%-те процента от 4 милиона уставен капитал, както и новата Ронхил България ЕООД

Съвпаденията продължават да с трупат при по-внимателно вглеждане в имената на хората, който работят и управляват новата Ронхил.

CCO (Главен търговски директор) на Ронхил е М.К., която е повишена на този пост в Транс Телеком последните два месеца преди несъстоятелността. Лице за контакт в RIPE е Б.Д., също бивш служител на Транс Телеком АД. На длъжност CTO е назначен Н.Я., бивш Мениджър гласови услуги в Транс Телеком.

Всъщност няма нужда да продължавам с изброяването, по-лесно е да кажа, че в Ронхил България ЕООД работят само бивши служители на Транс Телеком АД.

И аз на ваше място бих попитал „И какво от всичко това, освен хронология на един умишлен фалит?”

А малко ли е?

Желанието ми е да покажа:

  • как с правилните ходове, за по-малко от два месеца, компания с 150+ служителя просто изчезва и нито една институция не реагира.
  • как няколко хиляди клиента остават без услуга, но и това не е достатъчен повод за каквито и да е признаци на живот в администрацията.
  • Как НОИ успява да спести няколко стотици хиляди лева, разбира се не и без забавянията на съда
  • Как нито един вестник, изключвам кратък материал в Капитал, не забеляза изчезването на, макар и малък, национален доставчик на услуги

А относно последното – все пак това не е колабиралото БДЖ, в което само споменаването на съкращения да събира телевизиите като на пленум на партията, не е и Булгартабак, а още по-малко Кремиковци.

Остава само един въпрос, на който едва ли някой освен замесените може да отговори:

Фалитът на Транс Телеком – приет гамбит, но от кого?

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Фалитът на Транс Телеком - приет гамбит, но от кого?, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

68 − 64 =