Home » Моите коментари » Едно извинение на един оператор към неговите клиенти…

Едно извинение на един оператор към неговите клиенти…

1 820 прочита

Темата с проблемите около обновяването на софтуера на Мобилтел за дълъг период от време бе една от най-обсъжданите. Не мога, а и не искам да крия разглеждал съм и съм обсъждал ситуацията създала се около новата билинг платформа не малко пъти. Но както и тогава, така и днес продължавам да стоя зад мнението си по няколко основни момента от цялата криза.

Не само смятам, но и знам, че всъщност Мобилтел, и като казвам Мобилтел имам предвид наистина много хора работещи там, положиха страшно много усилия за да предотвратят случилото се. А може би това бе по-малкото зло? Това не знам, но въпросният преход бе отлаган на няколко пъти, а изначално бе планиран за почти година по-рано. Убеден съм, че именно проблеми са били причината за въпросните отлагания. И да, въпреки това проблем имаше. Всъщност има ли някой, който би гарантирал на 100%, че нещо ново ще сработи от раз и няма да се счупи в най-неподходящият момент.

Все още мисля, че реакцията в началото закъсня, при това не малко. А това даде възможност за появата на какви ли не слухове – от еврейски заговор, хакерска атака и намеси на ДС. За последните не е сигурно, но ако не са те, са предходното правителство. Но пък те са си виновни за всичко по подразбиране…

Другото слабо място бе пряката комуникация с клиентите. Центъра за обслужване на клиенти вместо да бъде инструктиран как да реагира адекватно бе по-неадекватен от клиентите на телекома. Не знам чия отговорност е това в момента голямата структура на Мобилтел, но някой със сигурност проспа точният момент.

Сега, година по-късно, когато нещата отшумяват, а клиентите вече получават фактури редовно идва едно малко закъсняло, но все пак интересно извинение.

Първото, което си помислих е, че макар със закъснение, това извинение прави чест. Не, то няма да върне похабените нерви от закъснелите фактури, не то няма да отмие горчивината от платените на куп фактури! НО! Да си говорим честно! Колко всъщност са абонатите, които се отказаха от услугите на Мобилтел? От всички мой познати ползващи тяхна карта, всички те се оплакваха, но все така продължават да ползват картите си. Въпреки случилото се. Знам, че със сигурност има и такива, чийто нерви не са издържали и са се махнали, но дали са толкова много?

Защо обаче нямаше такива истерии когато Глобул подмениха своята система? Не знаете? Явно ползвате Мобилтел или Виваком! А не бяха малко глобулските клиенти със добавена нула на сметката си…

Защо нямаше протести, подписки и седящи стачки от ОМАЧБГММ (Обединени Майки Активни Членове на БГ Мама), когато Виваком сливаха системите си четири месеца? Е, повярвайте на мен пък тези ми скъсаха нервичките? Ама за това се писа в 1-2 блога…

Питали ли сте се защо нещата се случиха така? Как тази вълна на недоволство набра страхотна скорост?

За последно си задавах този въпрос когато Ани Цолова си организира вендета, оп! простете – лична рубрика в продължение на 2 месеца, а и повече, в кампания срещу срочните договори, автоматичните преподписвания и тн. Някой зададе ли си този въпрос: Г-ца Цолова по-комисар ли е от Кунева, че така радее за потребителските права?

Не, за съжаление тя не е такъв борец, иначе щеше да гради кариера в Брюксел, а Кунева щеше…знам ли? Да си намери друго доходоносно хоби? Но някъде там, в шумотевицата на заден план остана прост факт, който явно никой не смути – рекламите на трите оператора малко по-рано изчезнаха от ефира на bTV. И отговора не закъсня в лицето на Ани Цолова…

За мен този клип е стъпка в правилната посока. Трябва кураж след като си паднал така от високо, след като тълпата се е надигнала, да се изправиш и да кажеш „Да, аз сгреших!“.

Не мога да пропусна малка, но важна критика в насока извинението на Мобилтел – то трябваше да бъде поднесено от ръководството. От всички онези с трудно произносими немско-австрийско звучащи фамилии, а не от тези служители. За кое по-точно да се извинят? За извънредните часове работа? За нервите? Ха!

За мен служителите заслужават похвала. Техният труд и часовете в усилия, за съжаление някак остават в сянка. И не те са тези, които дължат на някой извинение. За съжаление правилните хора, които трябваше да направят крачка пред строя пак спят по кабинетите си или просто търкат с нос стъклото гледайки масовката на Кукуш 1…И в двата случая е грешното занимание.

Но не мога да отрека – това извинение е правилната стъпка, малко закъсняла, но все пак заслужаваща поздравления. Пък нека да е PR…

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

2 Responses to Едно извинение на един оператор към неговите клиенти…

 1. Нина Мирчева

  14/10/2011 at 10:43

  Страхотен коментар! Не спестява нищо – нито признанието, нито пропуските. Само да добавя нещо, тъй като работя в М-Тел и участвам в този клип. Мениджмънтът на компанията се извини на клиентите. Лично, на нарочна пресконференция. Пред близо 20 медии. Не бе отразено. И още нещо – на снимките бяха и тримата изпълнителни директори. А в сърцето, ако ги познавате, ще видите почти всички мениджъри.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Петя

  19/10/2011 at 15:26

  Наистина е достойно това, което направиха служителите и мениджърите на МТел. Не е лесно да си признаеш грешката и да се извиниш публично, но когато си най-големия мобилен оператор трябва да си на висота!

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 22 = 23