Home » Моите коментари » Време таблетно, но не и на тази цена

Време таблетно, но не и на тази цена

2 212 прочита

Със сигурност ако сте от хората, на които различните джаджи не са чужди, а интересът към новите технологии и възможностите, които отварят пред нас не звучат като част от монолога в научно фантастичен филм, то няма как да ви е убягнал все по-засилващият се интерес към таблетите у нас.

Таблетът е сочен като една от основните причини, след смартфоните поне до момента, за нарастващото потребление на мобилен интернет, все по-големият брои хора ползващи социални мрежи, или такива сърфиращи в интернет в търсене на различна инфромация. Това в световен мащаб. Какво се случва у нас?

Няма да е изненада ако кажа, че както обикновено на пазара у нас се случва едно нищо или ако не е нищо, то е толкова малко, че дали се случва или не няма как да се разбере. След бърз преглед на корпоративните сайтове на нашите три телекома, никак малко предвид страната и населението и, се оказва, че дори и да сте оптимист решил да се сдобие с таблет, то избора ви е предрешен.

От трите телекома явно само М-Тел към момента виждат перспектива в тази част от пазара и предполагам това и причината те да са оператора с най-голямо разнообразие от предлагани марки и модели – цели девет. Плътно след тях се нареждат Виваком, които могат да предложат на абонатите си цели пет устройства, а на последно място Глобул с техните два модела…Рог на изобилието!

Ако мислите, че просто с проверката кой какво предлага проблема ви е решен, то избора на таблет не е толкова просто нещо.

За да се спрете на модел, е хубаво да сте на ясно дали може да бъде ползват и като мобилен телефон или не, което да ви даде насока и какъв тип СИМ карта ви трябва – глас и данни или само мобилен интернет. Нека, обаче да приемем, че искате карта само с мобилен интернет…

Какво казват цифрите?

И сега ако трябва да обобщим цифрите, то ако искате да имате сравнително нов и хубав таблет трябва да заделите между 750-1200лв ако решите да си го купите с карта. Ситуацията се променя драстично в случай, че не искате да се възползвате от „уникалните” 24 месечни оферти. Тогава ще трябва да бръкнете дори по-дълбоко в джоба, защото сумата нужна за таблет варира от 950-1450лв.

Без да изпадам в излишни подробности, а и би било трудно да обхвана всички оферти на операторите в глобален мащаб, след проверка установих следното:

При оферти с такси близки по левова равностойност на тези, които нашите оператори предлагат бихте могли да закупите изброените таблети на цени от порядъка на $250-450, което както и да бъде смятано не прави повече от 350-630лв. Същите модели могат да бъдат открити в сайтове като Amazon, и както можете да предположите без субсидия от оператор на цени от $450-600 или 600-840лв.

При подобни разлики, при това фрапиращи, то и за американският пазар субсидираните промо оферти на родните телекоми определено ще са малко по-солени за техният вкус. Едва ли тогава щеше да се говори за изместване на лаптопите от таблета, а още по-малко за бум в потреблението на мобилен интернет.

Въпреки всичко аз не губя надежда – и у нас ще дойде време таблетно, но със сигурност не и на тези цени! Истината е повече от проста – потребители има, но не и в този ценови клас, в който телекомите позиционират офертите си.

Повече от показателно е какво се случи след пуснатият от HP таблет на цена от $99…продажбите хвръкнаха до небето. Да, малко рисково, особено когато компанията производител официално спира продажбата му, а акцията е с цел изчистване количества, но дори и по нашите стандарти $99 са една много адрактивна цена…

И докато едните тестват LTE, което така или иначе не може да е с по-неясно бъдеще и нормативна уреденост от това в момента, другите претендират за най-добрата 3G мрежа, а с третите чакаме най-доброто да дойде, потребителите ще продължават да пазаруват подобна техника от къде ли не, но не и от България.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + 3 =