Home » Моите коментари » Сателитен интернет от Виваком – въпрос на нужда или на финансова възможност?

Сателитен интернет от Виваком – въпрос на нужда или на финансова възможност?

2 028 прочита

Едва ли има някой, който няма да се съгласи с твърдението, че интернет и достъпа до него са все по-наложителни не само за лично ползване, но и при работата на различни фирми, организации или като част от инфраструктурата на определени комплекси, без оглед на това дали са курортни или производствени. Не знам дали някога сте се замисляли, но до скоро лично аз не бях, по въпроса как се осъществява интернет доставката на странни или трудно достъпни локации като отдалечени хижи, хотели, курорти или производствени бази.

От личен опит мога да споделя, че в по-голямата си част хората имащи подобна нужда са намерили както финансовото, така и техническо решение на проблема с достъпа до интернет, но въпреки това все още има какво да се желае по въпроса. Преглеждайки каталога на Виваком се натъкнах на тяхно предложение по въпроса.

Виваком е включила като услуга в портфолиото си възможността за сателитен интернет достъп, като услугата е под името Tooway. Цените на услугата можете да разгледате по-долу.

Към тях трябва да прибавите и стойността на оборудването, която е 799лв, интслационна такса 200лв и активационна такса 60лв. Освен всичко казано до тук силно препоръчвам да прочетете внимателно дребният шрифт към предложението, както и много условия към него по отношение изразходен трафик, натоварване, скорости и права на оператора да лимитира скоростта до стойност, която не бихте ползвали и на мобилният си телефон.

Не съм сигурен, че тази оферта е точно вашата, предвид факта, че можете да реализирате радио-релейна свързаност до почти всяка точка с подобен бюджет за техника, а скоростта със сигурност ще е доста над предлаганата, да не коментираме липсите на лимити в реализиран трафик.

Сигурно се питате защо тогава си правя труда да пиша за подобна услуга?

Трудно бих дал еднозначен отговор на този въпрос. От една страна е интересно решение за услуга, която не е типичната за пазара, но от друга повече ме навежда на мисълта, че целта и е да има отговор на остроумни запитвания за отдалечени дестинации. „Да, няма ADSL/оптика, но като толкова ви трябва – ето ви сателитен интернет“. За съжаление не разполагам с информация до колко изобщо има интерес към предложението и намерил ли се е достатъчно голям оптимист, който да вложи над 1000лв само в техника и инсталационни такси само за да получи сателитна версия на офертата за мобилен интернет.

Ако вие се нуждаехте от интернет в точка, в която не можете да ползвате услугите на познатите ви доставчици бихте ли се възползвали от офертата или щяхте да потърсите друга алтернатива?

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Сателитен интернет от Виваком - въпрос на нужда или на финансова възможност?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Сподели с приятели

One Response to Сателитен интернет от Виваком – въпрос на нужда или на финансова възможност?

 1. Иван Иванов

  29/09/2011 at 19:11

  Сателитен интернет се предлага поне от 10 години в България. А за Tooway – от 2009 г. Вижте http://www.tooway.bg – там има и абонаментен план за 25 лв.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + 7 =