Home » Моите коментари » Мтел демонстрира възможностите на тестовата си LTE мрежа

Мтел демонстрира възможностите на тестовата си LTE мрежа

3 119 прочита

Днес в организирано от оператора М-Тел събитие бяха представени възможностите на LTE мрежата и технологията от четвърто поколение като цяло. В проведените демонстрации бе показано сваляне на файлове със скорости до 100Mbps, както и опциите за игри в мрежа при подобна свързаност.

LTE или Long-Term Evolution е технологията, с която теоритично могат да се достигат скорости около 100-130Mbps, макар че последните тестове в скандинавските страни сочат по-малко от половината, т.е от порядъка на 40Mbps. Въвеждането на LTE ще даде пълна свобода на мобилните потребители. Забавления като онлайн игри, HD телевизия и много други интерактивни услуги ще са възможни през телефон благодарение на многократно по-високите скорости, които 4G мрежата поддържа.

През август КРС издаде лиценз на Мобилтел за тестова LTE мрежа, като тогава официално бе даден и старта на тестовете на възможностите и капацителите, които тя позволява.

Принципно всичко това е чудесно, но разбира се има няколко много важни въпросa. Като начало насищането и повишеното потребление на мобилен интернет в световен мащаб бележат сериозни ръстове, но за България ситуацията не е такава. Да, има ръст спрямо преди година или още повече две, но помислете къде бе Android, колко струваха моделите с него и изобщо дали смартфоните бяха така популярни устройства преди средната цена да падне под границите 500-600лв. В момента по света интересът към таблетите е меко казано голям, но в България това все още не се случва. Всъщност интерес има, но не и при тези цени на устройствата, което ни връща в изходна позиция.

Не на последно място, колкото и страхотни да изглеждат нещата по отношение на LTE като технология и възможности, то факт е че липсват устройства поддържащи протокола, което обезсмисля всичко. Лично аз съм далеч от мисълта, че потреблението у нас е толкова голямо за да оправдае инвестицията в подобна мрежа, както и че скоро свободно и все повече производители ще се ориентират към този стандарт, което да даде шанс на потребителите да избират между повече от 3-4 модела, които има в момента.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

6 Responses to Мтел демонстрира възможностите на тестовата си LTE мрежа

 1. Бандата

  19/09/2011 at 11:12

  Няма съмнение, че с LTE мрежата влизаме в нова ера и се радвам, че има оператор, който инвестира в развитието на технологиите.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Антон

  19/09/2011 at 12:42

  Скорости от около 100-130Mbps са много добро предизвикателство и се надявам на по-бързото им въвеждане в експлоатация.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 3. Ванеса

  19/09/2011 at 13:17

  LTE мрежата е много добра. Само поздравления за Мтел, че влагат ресурси, за да я осигурят и да имаме в България такава мрежа.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 4. Любо

  19/09/2011 at 14:17

  Мисля, че скоростта е доста бърза за мобилна мрежа 7 секунди за музикален албум си е направо постижение.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 5. Миро

  19/09/2011 at 14:21

  Тази мрежа от 4 генерация явно ще е много добра. Скоростите, за които чета са много сериозни.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 6. Велислав

  10/11/2011 at 13:49

  А знае ли се кога ще я пускат, че съм хвърлил око на HTC Rezound ако излезе на пазара в БГ преди Коледа. Ако не в началото на другата година 🙂

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

94 − 93 =