Home » Моите коментари » Ограничение, защита или маркетинг решение са заключените към оператор телефони?

Ограничение, защита или маркетинг решение са заключените към оператор телефони?

2 170 прочита

Съмнявам се някой да не знае за какво става дума, когато чуе „заключен телефон“ или „операторски телефон“. Това са онази странна порода модели, които нашите телекоми в бурните години на прехода „заключваха“ към собствената си мрежа, като по този начин устройствата не можеха да се ползват с карта на друг оператор. Годините минаваха, а с тях и приоритетите в продажбите и предлагането на услуги от страна на телекомите също се изменяше.

Не ви се вярва? Мога да дам десетки примери, но и няколкото, които ще приведа мисля, че са достатъчно красноречиви. Ако имате карта на който и да е оператор от повече от 3-5 години се замислете – преди 5 години някой звънеше ли ви за да ви покани „да си вземете подаръка“ преподписвайки договора си? Не, нали? Да, но последните години и трите телекома започнаха да обръщат все по-сериозно внимание на тази част от бизнеса си, а именно „ретендване на клиенти“ или на български – преподписване на изтичащите договори. Разликите в политиката в това отношение са много големи, но по-подробно ще се спра на тази тема в отделна публикация. Да се върнем на заключените телефони…

Схемата беше проста – купуваш си телефон и карта, а след изтичането на договора при поискване оператора предоставя код за отключване. Да, в началото, ама наистина в началото ни третираха, нас клиентите, като крепостни селяни – промо телефон беше равен на вечно ползване услугите на даденият телеком. Пазара се промени, КРС наложиха процедура за преносимост на номерата, макар аз лично да не вярвам, че е плод на техни усилия и съвсем естествено се разхлаби и примката на операторите по отношение заключването на телефон към мрежата, а от там и ограничаването свободата на клиента. Да, аз така го приемам!

Смятах, че тази политика вече е отживелица, а практиката е ограничена до продуктите на Apple. Уви бил съм в заблуда през цялото време! Преди седмица, когато посетих офис на Мобилтел за да видя няколко модела на HTC (така и не успях!Благодаря, М-Тел!) не знам защо ми хрумна да попитам „А телефоните заключени ли са?“. Девойката срещу мен бе по-потресена от мен каква би била причината да не са?!?!?!? Реших да направя малко по-подробно проучване по темата и ето какво се оказа:

Глобул

В Глобул/Германос не успях да намеря служител, в посетените 3 офиса, който да си спомня кога точно е прекратена практиката да се заключват модели по операторски промоции. Да, Apple е изключение, но съм убеден, че зад това седят някой изисквания на американците. Служителите не отрекоха, че макар и в редки случай има броики от някой марки, които се доставят заключени, но практиката на компанията е да информира служителите и устройствата да се отключват преди продажба.

Извън мобилните телефони Глобул налагат подобно ограничение на 3G устройствата си. Ако подобно устройство е закупено от оператора, то може да бъде ползвано само с негова карта.

Виваком

От Виваком ми обясниха, че ако е имало подобна практика, то от дълго време тя е прекратена. В момента се заключват само модели с две сим карти, по-известни като Dual-SIM телефони, като се заключва само първата карта. С други думи само в единият слот за СИМ карта няма да можете да поставите чип различен от този на Виваком. За разлика от Глобул, Виваком не заключват 3G устройствата си.

Мобилтел

Както споменах по-горе при посещенията си в 2 различни офиса на Мобилтел се поинтересувах от 5 различни модела HTC в ценови диапазон 300-1100лв и 4 модела Nokia. Служителите на оператора обясниха, че те всички са заключени. Единственият начин да бъдат отключени е в момента на преподписване на договора при изтичането на първоначалният срок. Така и никой не ми обясни, защо за да ми отключат телефона ме принуждават да преподпиша договора си? Явно просто, защото могат…

Не знам дали подобни действия са продиктувани от желанието да запазиш абонатите си или да защитиш инвестицията си във вид на субсидия на цената на устройството, но от потребителска гледна точка е отблъскващо. Макар и да смятах, че тези времена или може би мода е отминала и колкото и смешно да ми е било като чуя някой да пита „А телефона заключен ли е?“, то явно за всичко това има причина.

За мен ограничаването правото на абоната да реши с каква карта да използва мобилния си телефон е меко казано признак на слабост и страх от конкуренцията. А защо би се страхувал ако си уверен в качеството на офертите и програмите си?

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

2 Responses to Ограничение, защита или маркетинг решение са заключените към оператор телефони?

 1. oo7

  23/08/2011 at 22:36

  В Англия например всички оператори заключват апаратите си и това се приема за нормално, AT&T също заключват апаратите си в Щатите, Vodafone заключват 90% всичките си апарати навсякъде в света. След като е утвърдено като световна практика,не виждам защо и бГ операторите да не заключват апаратите, които клиент си взима с дадена услуга от същия оператор.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Boris

  24/08/2011 at 08:50

  Съгласен съм, така е! НО колко е субсидията от цената на апарата на оператори като Vodafon, AT&T при това в стандартните им оферти и каква е тя на БГ оператор за да ми оправдае заключването? Последното, което видях е iPhone 3GS на цена 0 при 24 месеца договор и такса от порядъка на 18-24 евро. В този ред на мисли има ли подобна оферта в БГ телеком? А имало ли е? А ще има ли? Убеден съм, че и двамата сме на ясно, че субсидия от 50-120лв и такса 25-45лв с договор 24 месеца е най-слабият аргумент да заключиш устройство за 800-900лв, нали? Освен ако някой е пропуснал математиката в 4-6 клас и се затруднява в смятането на 24м х 40лв дали е по-голямо или по-малко от 900лв цена с договор или 1050лв без…не, че го дават без…
  Много бих бил щастлив ако Мобилтел, които визираш като ползващи „утвърдени практики“ да бяха взаимствали цялата практика, а не само частта налагаща рестрикции на клиента и носеща дивиденти на оператора…
  И за да приключа, макар и с риск да се повторя, ама 2011-та сме и 2 от 3 оператора могат да проумеят или поне такъв вид дават, причините ЗАЩО ДА НЕ заключат телефон, само един ползва „утвърдени практики“ – айде няма нужда точно от тези практики, а?

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 89 = 92