Home » Моите коментари » За поканите, кръговете и всичко друго около Google+

За поканите, кръговете и всичко друго около Google+

3 102 прочита

От няколко дни в мрежата, особено Twitter изклютелно много се коментира относно новата услуга на Гугъл – Google+. Амбицията на компанията е да предложи алтернатива на социална мрежа, и под алтернатива разбирам това, което асоциираме с Facebook. И аз като не малко други, се наложи да изчакам 1-2 дни след втората по-голяма вълна от присъединили се за да получа поканата си. Да, към момента можете да получите достъп до Гугъл+ само ако имате покана, което ме връща в спомените за Gmail пощата преди години. И тогава схемата бе сходна, но да не се отклонявам от темата. Тук е важно да кажа за всички, които все още не са били поканени, да не го приемат лично. Гугъл+ е все още в ранен етап от развитието си, а интереса голям и по тази причина често поканите бива стопирани. Но да продължа с впечатленията си, а на темата с поканите ще се върна по-късно, и обещавам, че няма да сте разочаровани.

Какво е Google+?

На кратко социална мрежа и макар и да не ми се иска, няма как да избягам от сравненията с Facebook. Всъщност ако трябва да събера описанието в няколко думи би могло да се каже, че Google+ има всичко хубаво от Facebook, а това което няма скоро ще се добави, и липсват всички дразнещи елементи от творението на Зукенберг.

Какво предлага Google+?

Основното е споделяне на информация, снимки, видео и всичко останало, което прави една социална мрежа такава. За разлика от Фейсбук, тук обаче нещата са много изчистени и смея да твърдя, лесни за ориентация. Основните елементи на Google+, поне за момента, са : потока новини, кръгове с приятели, снимки и терен за разговори.

Поток новини

Напомня стената във Фейсбук, с тази разлика, че всичко се обновява много по-бързо, което важи и за споделянето. Лесно можете да споделите статия, видео, снимка или просто моментно проникновение. Със същата лекота можете да „харесате“ чуждо такова, да коментирате и повярвайте – ъпдейта е наистина бърз. Много важна разлика тук е контрола над това кой може и кой не може да види споделеното, като вие имате възможност да го решите в момента на публикуване. При публикация, без значение дали е снимка или статия, вие избирате кой от кръговете ви с приятели да го виждат и кои не. Доста практично и лесно, нали?

Кръгове с приятели

Като стана дума за споделяне и избор на кръг от приятели е редно да се спрем и на тази част от Google+. Тук организирането и изобщо добавянето на приятели е изключително лесно. Можете да органичирате всички в така наречените кръгове от приятели, като названието им зависи изцяло от вас. Така по-късно лесно можете да контролирате кой да вижда конкретно нещо от написаното или споделеното от вас. Добавянето на приятел е изключително лесно – просто вписвате мейла му и го изтегляте в избраният кръг. Това е. По-късно винаги можете да направите корекция, ако сте променили решението си.

Снимки

Важно е да ви предупредя, че ако имате профил в Picasa при влизането ви в Google+ снимките ви ще се добавят към профила. Качването на снимка е толкова лесно, колкото и споделянето на мисъл или връзка. Интересно впечатление ми направи факта, че в секция снимки виждате не само свойте, но и тези споделени от хората в чийто кръгове сте добавени.

Терен за разговори

Няма да ви лъжа – още не съм го тествал. Идеята е също толкова лесно и бързо да проведете разговор с група хора, като това включва и видео конферентен. Удобно, нали?

Мобилно приложение

Да, Google+ си има и мобилно приложение, което да си кажа честно ми скъса нервите първите няколко часа преди да ме допусне изобщо да вляза в него. Щях да пропусна – приложението е за Android. И преди да сте хванали телефона за да ровите в Market-а – няма смисъл. Все още не е достъпно за сваляне от там за България. Това разбира се не е пречка. Просто трябва да свалите apk-то и да го инсталирате от него. Ето и линк, от който да го свалите. Преди да го инсталирате трябва да влезете в Gmail акаунта си и да промените в настройки страната си на USA (например!). След това е хубаво ако имате на телефона добавени повече от 1 акаунт в Gmail – изтрийте ги. Нека остане основният ви, тоест този на който сте получили поканата. Повярвайте, може да звучи глупаво и абсурдно, но ще ви спести 2 часа мъки, през които минах аз.

Самото приложение лично на мен ми допада изключително много. Опростено, изчистено и работи доста добре и леко. Какво повече да искам от едно мобилно приложение?

Покани за Google+ – как да получим и как да изпратим такива

Ако вече имате достъп до Google Plus, но не сте се ориентирали как да поканите своите приятели, то ето ви един вариант на действие. Като начало създайте кръг за покани (на мен така ми бе по-лесно). Ако имате в Gmail акаунта си мейл адресите на хората, които бихте искали да поканите ще ви е по-лесно. Всичко, което трябва да направите е да ги включите в създаденият кръг. Ако обаче ги нямате, ще се наложи да ги добавяте ръчно. След това създайте съобщение, обновете статуса си или както искате го наречете, действието е едно и му задайте някакво име (напр. Покана) и изберете да бъде видимо само за вече създаденият кръг за покани. Важно е да имате предвид, както и хората на които пращате, че поканите биват деактивирани за известни периоди от време от страна на Google, т.е има шанс да не бъдат изпратени  иреспективно получени.

Поканите

Ако сте сред хората, които нямат достъп все още, но с любопитсво към новото по-голямо от шанса да се разочаровате от все още полевите условия в Гугъл Плюс, то ще се възползвам от идеята на Боян Юруков и ще ви предложа решение на проблема. В коментарите по-долу оставете мейл адрес и аз ще ви изпратя покана. Ако искате, разбира се…

А, да! И нека адресите са от типа mail at server.com за да не се гледаме обвинително с въпроса „А този спам от къде дойде?“

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да гласувате с бутона Svejo или да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

10 Responses to За поканите, кръговете и всичко друго около Google+

 1. Гост

  02/07/2011 at 16:45

  lulinaelena@gmail.com

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. R Stoyanov Bg

  03/07/2011 at 08:33

  r.stoyanov.bg (@) gmail.com

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 3. Zhivodar Kosev

  03/07/2011 at 09:27

  zhivodar ‘точка’ kosev ‘маймуна’ gmail

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 4. Тодор Георгиев

  03/07/2011 at 19:02

  tivgeorgiev at gmail.com

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 5. Boris

  03/07/2011 at 19:21

  На всички оставили контакт до този момент съм изпратил покана. Имайте предвид, че в някой от случай се бави до 24ч. Все пак ако сте получили покана или има проблем, мола уведомете ме.
  Днес по обяд, когато проверявах поканите от вчера бяха получени, но нямаше достъп от страна на Гугъл, което се случва с ограничаване потока, но не прави поканите невалидни.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 6. G_denizov

  04/07/2011 at 08:38

  g_denizov at gmail.com

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 7. Martin Nikolov

  04/07/2011 at 11:24

  martin.nikolov at gmail.com

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 8. oo7

  20/07/2011 at 18:42

  vvladimirov.oo7@gmail.com

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 9. Ал

  03/08/2011 at 19:47

  gumzata84@gmail.com благодаря!

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 10. Boris

  06/08/2011 at 14:32

  Готов си

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 76 = 78