Home » Любопитно » Google Street View започва да снима и България

Google Street View започва да снима и България

2 758 прочита

Google Street View, която снима и пуска в интернет 360-градусови образи дори от най-затънтените улички в градове и селца в 27 държави, влиза и в България. Преди дни официално от Google, Саймън Мийхън от офиса на фирмата в Ирландия и Ева Мартиникова от клона в Чехия, са уведомили представителите на българската държава, че възнамеряват да заснемат детайлно всички населени места у нас, за да ги пуснат в своето интернет приложение.

“Казаха ни, че могат да заснемат цяла България за месец. Но понеже им трябва слънчево и сухо време, вероятно ще се справят за 2 месеца”, разказа пред “Труд” Венета Шопова. За своите коли с камери щели да наемат и да обучат български шофьори. Заснетото обаче ще се анализира и монтира в чужбина. Емисарите на Google декларирали, че по време на снимките вече не събират Wi-Fi данни. Те замъгляват номерата на колите и лицата на хората, които попаднат в обективите им на улицата.

Компанията щяла да предприеме и масирана информационна кампания у нас, преди да започне снимките. “Не можем да им забраним, ако са спазили уведомителния режим и са се регистрирали като администратор на лични данни”, сподели Венета Шопова. Google са наели българска адвокатска кантора и щели да решат дали да регистрират фирма у нас или да действат чрез представителството си в Ирландия. Във втория случай малко ще затруднят КЗЛД, защото всяка проверка на техните действия ще трябва да се възлага “по делегация” на ирландския орган за защита на данните.

Саймън Мийхън и Ева Мартиникова изтъкнали, че навлизането на Google Street View в България щяло да подпомогне развитието на туризма – все повече хотели използвали технологията, за да се рекламират пред потенциалните си клиенти, които резервират по нета. Приложението се ползвало активно и за търговия с имоти.

Три вида превозни средства използва Google, за да направи своите снимки. Най-срещани са колите с монтирани на покрива камери. Те заснемат всички урбанизирани райони, където има широки и добри пътища. В автомобилите има миниатюрни компютри, които преработват и съхраняват в реално време записаните образи.

За тесните улички, за архитектурните резервати и паметници на културата се ползват велосипеди. Типовото колело с камера е известно като Google Trike (гугъл трайк) – защото всъщност представлява триколка. С тези велосипеди се заснема вътрешността на музеи, университетски градчета, паркове и стадиони, където автомобилите са забранени. Трайкът е изобретен от инж. Дан Ратнър, който искал, докато снима, да поддържа и физическата си форма.

Камери на Google са инсталирани и на десетки шейни, които снимат високо в планините. Използват се суперздрави харддискове, опаковани в ски якета, за да не блокират от студа.

Опасенията на интернет специалистите са, че при незащитени Wi-Fi мрежи Google може да извлече имейл адреси, използвани в момента на снимането, IP адреси на компютри, имена и фамилии на хора, както и най-различни други лични данни.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да гласувате с бутона Svejo или да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

78 − 69 =