Home » Моите коментари » „Оу, имате много карти! Не мога да ги преброя…ама са поне 1000!“

„Оу, имате много карти! Не мога да ги преброя…ама са поне 1000!“

1 604 прочита

В този пост ще ви разкажа една история, за случка сполетяла двама пенсионери преди броени дни. Реших да опиша случилото се не защото е необичайно, не защото е невероятно, а именно обратното – защото може да се случи на всеки един от нас.

Петър е на 72 години, живее в средно голям град в страната със съпругата си, имат малка къща на село където прекарват уикендите. В края на 2008, началото на 2009 година колата на Петър е разбита, личното му оръжие заедно с документите – откраднати. Като бивш полицейски служител веднага сигнализира в най-близкото районно управление за случилото се, а скоро живота на двойката се връща в нормалния си ритъм. Едва ли някой от тях е подозирал, как тази случка ще ги връхлети години по-късно.

На кратко едно нормално семейство пенсионери или поне са били такива до преди 2 дни, когато домашният телефон звъни, а женски глас им съобщава, че дължат сериозна сума пари за услугите на мобилен оператор. Нищо кой знае колко интересно ще си кажете вие, и може би сте прави, ако не беше малката подробност,  че единствената услуга, която тези средностатистически пенсионери, от средностатистически български град ползват от този средностатистически оператор е…домашен телефон и предплатена карта. „Идете в  най-близкият офис и ще ви обяснят подробностите” – продължава женският глас в телефонната слушалка. И двамата съпрузи отиват, макар и крайно неподготвени за сблъсъка с незаинтересоваността причинена от крайното отегчение на служителят  в униформа. Разказват всичко, следва стандартна проверка по ЕГН и отговор, който меко казано би нарекъл неадекватен:

–          Оу, имате много карти! Не мога да ги преброя…ама са поне 1000! Имате фирма, на нея са пуснати 1000 карти, а отделно на Ваше име има още….поне стотина…Правени са в София…Скоро бил ли сте в София?

–          Да, през 89-та…

Лично аз се възхищавам на крепкото здраве на тези пенсионери, чийто сърца напук на здравните реформи и социалната политика не поддават на така гарантираният инфаркт от туко-що чутото.

Въпросните двама пенсионери ми споделиха случката вчера с молба да им помогна, защото не им се съдейства в офис на оператора, а те самите нямат никаква представа какво могат и трябва да направят в подобна ситуация.

Разговорите със сътрудниците, или поне с повечето от тях, в магазините на оператора са малко като извадени от филм на ужасите, в който играеш на бесилка с психопата и ако не му зададеш правилният и коректен въпрос, някой се разделя с част от тялото си. С други думи, ако задаваш правилни и коректни въпроси ще получиш отговори, но ако не си наясно с термини като „при-пейд”, „регистрация на карти”, „справки по ЕГН за регистрация” и всичко останало си обречен да си останеш все така неинформиран.

След  15 мин разговор със сътрудника в магазина, но не в офиса посетен от потърпевшите предходните няколко дни, който за разлика от изнервената операторка от съпорта, бе доста отзивчив и дори смея да твърдя направи повече от нужното за да помогне. Така за тези 10-15 мин се разбра, че картите не са хиляда, а 49 предплатени. На физическото лице се водят не стотина, а 3  и договори подписани февруари 2011г. с натрупана сметка от генерираните такси. Относно тези на юридическото лице…ами нищо, просто служителите по обекти нямат подобен достъп и няма как да направят справка по име и ЕГН за наличие на карти на фирма. А няма как да кажеш нужният за целта Булстат на фирма, която нямаш, нали?

С едно обаждане до съпорта картите на сметка бяха блокирани, а така и проблема в по-голямата си част – решен. Относно предплатените се налага попълване на молба за „отрегистриране” и съответно терминиране на номерата, което лично аз така и не успях да убедя служителката от кол центъра, че е възможно,а тя упорито ми обещаваше, че ще ми преиздадат всичките 49 карти и изпратят чиповете на адреса ми посочен изначално. Малко тъпо е в случая нуждата от 49 отделни молби, по една за всеки номер, но пък от друга страна един от останалите оператори у нас дори няма подобна процедура .

Написано така, изглежда като проблем решен за 15 минути. За съжаление реалността е много по-различна. Двамата съпрузи бяха ходили 2-3 пъти в рамките на два дни до офиса на оператора. Не от скука, а да задават въпросите, които не са се сетили, а е трябвало да попитат. След това на мен ми коства още три часа и поне четири обаждания до съпорта плюс почти 2 часа престой в офиса за да доизясним случката…

Умишлено не споменавам за кой точно мобилен оператор става дума в конкретния случай, защото според мен това би могло да се случи на всеки, без оглед чий услуги ползва. Предстои да се разбере в кой обект и кой служител е регистрирал картите, защото подобни неща не се случват без помощ  от персонала. Интересно ще бъде дали същият човек е написал и картите на договор, защото обяснението, че личната карта е подправена и е било лицето от снимката трудно би могло да стане когато ЕГН-то започва с 39…

Не знам за вас, тези които са били достатъчно търпеливи да прочетат написаното до тук, какви изводи сте си направили, но ще ви кажа какво аз научих.

 1. Няма застраховани! И това не винаги се случва на другите! Рано или късно ще сте вие или някой, който познавате.
 2. Не казвам, че служителите в офисите на мобилните оператори трябва да са олицетворение на милосърдието и пристан на разбити сърца, но все някога и на тях, както и мениджмънта над тях ще се наложи да проумеят, че хората от другата страна на рафта не са само ходещи активации и изпълнени таргети. Понякога те имат проблеми причинени им от същата система, която в началото на месеца е спуснала на консултанта таргета. И се налага и да съдействат, не само да активират. Ако не беше така, нямаше да има нужда от тях, а от вендинг автомати:
 • За карта на едногодишен договор натиснете  1
 • За двугодишен договор – 2
 • За предплатена карта – 3
 • При проблем – спасявайте се който, както може

3. Кога най-накрая операторите наистина ще предприемат сериозни стъпки в насока опазване личните ни данни и минимални проверки при активации на услуги?

4. Колкото и да мислите, че сте подготвени за подобна ситуация, колкото и да ви се струва, че знаете какво е нужно да се направи – съпорта винаги ще ви изненада с липсата на знания или желание да помогне.

Вие сблъсквали ли сте се с подобна ситуация? А получихте ли съдействие от служителите?

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали

 

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

2 Responses to „Оу, имате много карти! Не мога да ги преброя…ама са поне 1000!“

 1. Misho Pandurski

  06/06/2011 at 09:26

  Ами такива неща се случват при всички оператори. Това си е просто грешка за съжаление с неприятни последици, но съм чувал за хора с подобни преживявания и като цяло се оправят нещата. Няма как, няма перфектни системи, особено когато е на лице грабеж…

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Boris

  07/06/2011 at 07:28

  Абсолютно вярно, и поправимо, но честно казано бях учуден от липсата на желание да се съдейства от страна на служителката на call center. А смятам, че те са първите, до които пострадалия има достъп и би следвало да реагират адекватно, а не да ме препращат към офиси за спиране на картите. Начина, по който се държат и реагират ме накара да си задам въпроса : Как, по дяволите, един пенсионер ще разбере какво му говорят?
  Никой не е длъжен да знае терминологията и да спори има или няма процедура за отрегистриране на предплатена карта и какво изобщо значи това.
  Странното в конкретния случай е ползването на картата за измама почти 3 години по-късно. Както казах и по-горе не може без знание и съдействие от страна на служителя. Никой не регистрира просто ей така 50 предплатени и след това добавя „Ами дайте ми и още 3 на договор…“

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

27 − 22 =