Home » Моите коментари » До М-Тел: „Мила ми Венето…“

До М-Тел: „Мила ми Венето…“

1 829 прочита

Днес получих копие от един от многото абонати на Мобилтел, които въпреки уверенията от страна на оператора, все още имат затруднения поради забавяните с месеци фактури. Реших, че заслужава внимание, макар то да илюстрира само малка част от неудобствата, с които се сблъскват потребителите на М-Тел. Още повече е в пълен котраст на тиражираните изявления от страна на телекома, че всички проблеми са решени, а издаването на фактури нормализирано.

„Уважаеми дами и господа от „Мтел“,

от почти 10 години съм Ваш абонат и за първи път днес ме карате да изляза извън кожата си. Явно досега съм подхождала доста темерутски, имайки предвид общото обществено настроение към компанията ви в последните години. Проблемите с потребителската ви платформа ги приемах без да правя драми от това (за протокола- имам 3 мтелски телефона! ), но цялата ми лоялност се изпари днес, след като ми спряхте телефона. Някак не мога да си обясня как към 15 май нямам никакви излезли неплатени фактури, към 6 юни имам излезли три, а към 8 юни вече нямам телефон.

Ще се радвам да ми бъде разяснено подробно и в писмена форма, тъй като щом не мога да осъзная как точно ви се получават нещата, явно съм от по-ограничената умствено част от обществото. Имам и още няколко въпроса към вас, на които не успявам да си отговоря сама. Тъй като съм общителна личност и познавам много хора, мога да ви дам поне три конкретни примера за просрочени плащания без последвало спиране на телефоните.

Какви са критериите, по които избирате на кого да спрете телефона и на кого не и не е ли това дискриминационна политика спрямо клиентите ви? Вторият ми въпрос е защо в началото на месеца в медиите излезе информация, че „Всички забавени фактури… могат да бъдат платени в 60-дневен срок от ДАТАТА НА ИЗДАВАНЕ, както и да бъдат РАЗСРОЧЕНИ заради натрупването на задължения на абонатите“ и не е ли това тиражиране на тотално неотговаряща на истината информация с цел заблуда на потребителите? Ще се направя на широко скроена и няма да ви питам защо, след като сте длъжни да ми изпращате регулярно фактури за задълженията ми, не го правите от почти година (да, толкова стана…как лети времето, а?).

Всеки може да попадне в тежък период и проявявам разбиране, каквото към момента обаче липсва от ваша страна. „Проявено разбиране от ваша страна“ разбирам като пускането на телефоните от групата ми по възможност днес и обещаното чрез медиите разсрочено плащане на натрупаните не по моя вина сметки. Ще се радвам на бърз и конкретен отговор. В противен случай ще съм принудена същите въпроси да ви ги задам чрез КРС, КЗП и медиите- нещо, от което нито вие, нито аз имаме нужда. Можете да се свържете с мен на телефон 0885 ********или на 0884 ****** . Телефон 0889 ****** ми е спрян за неплатени сметки.

Поздрави“

Интересен е и полученият отговор от страна на Мобилтел:

„Здравейте,

Благодарим Ви за проявения интерес към услугите на М-Тел!

В отговор на Вашето запитване Ви информираме, че тъй като сте платили фактури от 29.01.2011 г. и 24.02.2011 г., на 16.05.2011 г., картата е била спряна.

На основание, извършеното от Вас плащане, на дължимите суми по фактури, ще извършим повторна активация на картата Ви.

Технологичното време за повторна активация е 24 часа.

Екипът на М-тел“

Или на мен нещо ми се губи или просто не схващам логиката на отговора…В запитването е посочено „как към 15 май нямам никакви излезли неплатени фактури, към 6 юни имам излезли три, а към 8 юни вече нямам телефон„, а от оператора обясняват, че „тъй като сте платили фактури от 29.01.2011 г. и 24.02.2011 г., на 16.05.2011 г., картата е била спряна“.

Няма да обвиня никой, на който му се е наложило да прочете повече от веднъж отговора на М-Тел, защото ставаме най-малко двама. Според него именно защото е платила фактурите си за януари и февруари, телефона е бил спрян на 16.05. Вариантите са два:

 • Или госпожицата е наказана за дързостта си да плати фактури и телефона и бива спрян
 • Или е била така неблагоразумна да плати само две фактури, получени с поне 2 месеца закъснение за период предхождащ плащането с 4, което автоматично я изключва от списъка на „помилваните“ със 60 дневна разсрочка

Ако се върнем по-горе в писмото със сигурност има сериозен шанс да се объркаме още повече, тъй като както самият абонат пише към 6 юни имам излезли три, а към 8 юни вече нямам телефон“. Знам, че заприличва все повече на литературен анализ, но поправете ме ако греша – телефона е спрян днес, 08.06.2011г, а не както е описано в отговора на оператора. Дори и да приемем, че тогава е имало друго спиране, то какво общо има с днешното?

И като логичен завършен на тази трагикомедия абоната ще се наложи да почака до 24ч да му бъде пуснат телефона. И ако си мислите, че това е щастливата развръзка на ситуацията, то ще трябва да разбия илюзиите ви…Ето и остатъка от завихрилата се кореспонденция:

Клиент:

Здравейте, искате да кажете, че тъй като съм си платила фактурите, сте ми спрели телефона ли??? Поне така се разбира от Вашия отговор. Предполагам не мислите, че аз, за разлика от всички други, съм получила януарската и февруарската фактура през януари и февруари…нали? 🙂 Искрено се надявам телефоните ни да бъдат пуснати по-скоро от 24 часа, все пак това е семейна група, а аз продължавам да не разбирам защо изобщо са били спрени.
Поздрави

Оператор:

Здравейте,

За да бъдат включени картите, е необходимо да заплатите фактурите от 10.4.2011 г. и 18.5.2011 г. съответно на стойности 114,44 лв. и 85,62 лв. с ДДС.

Общата сума е 205,77 лв. с ДДС.*

Ако сумата бъде заплатена преди 15-ти юни, за последната фактура за 85,62 лв. ще можете да ползвате 60 дневен срок за плащане.**

Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да ни потърсите отново !
Ще се радваме да Ви помогнем!
Поздрави,Екипът на М-тел

*Тук е момента да упражните знанията си по математика и да извършите операция събиране: 114,44+85,62=? Според М-Тел отговора на задачата е 205,77 лв

**Коментар на абоната: Този отговор се оказа абсолютно изпитание за интелектуалните ми способности, защото според него, ако си платя общото задължение за април и май, задължението ми за май ще мога да го забавя с 60 дни. Разбира се, такава невероятна оферта да си платя майската фактура два пъти, ме докара до тремор и се наложи да си забавя следващия мейл.

Клиент:

А, въпроси имам много и изобщо няма да се притеснявам да ви търся, разбира се. Следващият ми въпрос е: Априлската фактура защо не е била излязла на 16 май, когато съм правила плащанията за другите фактури и когато ми казахте, че няма други излезли?
Чели ли сте какво сте пуснали до медиите в началото на юни и как ще коментирате Вашия отговор на фона на прессъобщението, излязло от Вашата компания? 🙂 „Всички забавени фактури до май месец вече са обработени и издадени, обявиха от мобилния оператор „М-Тел“. Те могат да бъдат платени в 60-дневен срок от датата на издаване, както и да бъдат разсрочени заради натрупването на задължения на абонатите на компанията, обещават от телекома.“ (http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2011/06/01/1098971_m-tel_obiavi_che_e_izdala_vsichki_fakturi_do_mai/ )

Благодаря за отделеното време- до сега и по-нататък 🙂

Оператор:

Здравейте,

Благодарим Ви за проявения интерес към услугите на М-Тел!

В отговор на Вашето запитване Ви информираме, че Вашите номера вече са активни.
Въпреки изместените срокове за издаване на фактури,което е временно,това не се отразява на тяхната точност и коректност, нито на периода, който се отчита.

Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да ни потърсите отново ! Ще се радваме да Ви помогнем!

Екип на Мтел

Чудя се, ако едно физическо лице може да бъде подлагано на подобни тестове за „четене с разбиране“ и логически анализ за да достигне до някакво обяснение на въпроса, защо за неудобствата причинени му по вина на доставчик на услуга той трябва да носи последствията, то не мога да си представя как се оправят със ситуацията фирмите.

Все пак ако редовия абонат може да преглътне всичко това, как фирма с месечен разход от 500, 600, 1000, а може би и много повече за мобилни телефони си оправя счетоводната година?

Въпреки, че искрено вярвам, че 10% отстъпка, която М-Тел дават в момента при покупка или 5% при плащане на фактури между 13 и 16ч са един хубав жест, не съм убеден, че биха се намерили много абонати със силно желание да притежават още нещо от компания, която им е причинила подобни неудобства.

И не на последно място, щом аз без усилие попадам все още на подобни казуси, то със сигурност не са изолиран случай. По тази логика не може да не се запитам :

Какво става? Проблема решен ли е или е поредната PR кампания? Защото ако е второто, а проблема все още е на лице не мисля, че търпимостта на потребителите би могла да го понесе…отново…

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Текстовете приложени в този пост са в оригиналният си вид и хронологичен ред, като единствено е спестено името, личните данни и мобилните номера на абоната.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да гласувате с бутона Svejo или да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

5 Responses to До М-Тел: „Мила ми Венето…“

 1. Адриан

  09/06/2011 at 12:37

  Имам подобен случай. От Вивател ми спряха телефона ден, след като си го платих. След това една седмица трябваше да чакам, за да ми се активира картата.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Лили

  09/06/2011 at 12:48

  Съгласна съм, че и от Вивател си правят каквото си поискат.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 3. Сашо

  09/06/2011 at 13:05

  Вивател ли са, виваком ли са, не знам вече – загубих им дирята, ама са много опасни.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 4. Marko

  21/06/2011 at 21:34

  М-тел са най-близките по манталитет до нашите родни политици. За това не се учудвайте на поредицата от безумни писма с отговори – неадекватни и безмислени . Аз ги ритнах преди 2 години и  със сегашният си оператор се чувствам наистина комфортно(няма да казвам кой е 🙂 Който може далече да бяга от „Първите“ защото вече дори последни не са …..

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 5. Marko

  21/06/2011 at 21:34

  М-тел са най-близките по манталитет до нашите родни политици. За това не се учудвайте на поредицата от безумни писма с отговори – неадекватни и безмислени . Аз ги ритнах преди 2 години и  със сегашният си оператор се чувствам наистина комфортно(няма да казвам кой е 🙂 Който може далече да бяга от „Първите“ защото вече дори последни не са …..

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 2 = 2