Home » Марки » Apple » Apple забранява снимането на видео с iPhone

Apple забранява снимането на видео с iPhone

3 188 прочита

Според информация на Sun, Apple ще наложат ограничение на потребителите на iPhone да записват видео на концерти или други подобни мероприятия. Ако това е така, то новината едва ли ще зарадва потребителите, тъй като телефоните са най-популярният начин за заснемане видео или снимки от подобни събития и споделянето им в мрежата.

Според изданието Apple вече са внесли документите нужни за патентоване технологията. Според описанието в тях инфраред сензори ще засичат кога потребителят ползва своят iPhone за да снима концерт или събитие, което ще деактивира камерата, като по този начин ще възпрепятства заснемането. Въпреки това възможностите за разговори, съобщения или ползване на интернет няма да бъдат ограничавани.

Ако технологията види бял свят, ще се окаже, че за пореден път Apple се налага над потребителите си, решавайки вместо тях кое е добре и кое не за самите тях. Така американците ще контролират не само заснемането на клипове, но и възможностите за споделяне на подобни преживявания. Имайки предвид скорошните промени в условията за ползване на YouTube, най-популярният сайт за споделяне на клипове, а и законодателството, което преди много време е регламентирало понятия като авторско право и санкциите при нарушаването му, смятам че всеки потребител може сам да прецени дали да рискува нарушаването им или не.

Предвид това, че става дума за Apple, то би било твърде повърхностно да смятаме, че компанията на Джобс влиза в ролята на добрият самарянин грижещ се за правата и творчеството на артистите по света. Едва ли. Много по-логично ми се струва предположението, че с подобен ход и технология пред Apple ще се отворят много и нови възможности за преговори и сделки с компании от бранша за предлагането на съдържанието от подобни събития през iTunes.

Лично аз изпитвам съмнения дали ако някой ден всичко това се случи, дали имиджа граден до момента ще удържи на потребителското недоволство. Не бива да забравяме, че определящ пазар все още е този в САЩ, а там маркетинговата стратегия „всички го имат, само ти не“ поне до момента работи безотказно…

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да гласувате с бутона Svejo или да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + 3 =