Home » Моите коментари » Защо М-Тел крие сметки от клиентите си?

Защо М-Тел крие сметки от клиентите си?

1 841 прочита

Датата 06.09 за част от българите може да не навява никакви асоциации, но за абонатите на М-Тел, тази дата е на път да се превърне в ден на опечаления абонат. Тогава, на 06.09.2010, от М-Тел стартираха внедряването на нова CRM система. Днес, 8 месеца по-късно ситуацията с нищо не се е променила. М-Тел все така настояват каква добрина правят на абонатите си с дадените отсрочки за плащане на задълженията, а абонатите все така са в невидение за това от кога и колко дължат за разговорите си на оператора.

Въпреки проблемите, забавените фактури и множеството оплакващи се абонати, смятащи се за измамени с надписани сметки и двукратно тарифиране, по-интересно е, че ситуацията за телекома все още е в изходно положение, а именно в началото на скандала. Явно 8 месеца са твърде кратък срок за да се намери решение, което по пътя на логиката би следвало да е така. Оказва се, не само че има проблем, но май скоро няма да му се намери решение. И ако до преди 3-4 месеца М-Тел инфромираше търговските си партньори, както и собствените си служители за нуждата да се сигнализира при установяване на „бъг“ в системата, то от март в мейлите, който търговските партньори на оператора разпращат към служителите си,  силно се препоръчва определени фактури, дори и излезли за плащане по система, да не бъдат съобщавани на абонатите.

Да, става дума не за изолиран случай, а за системно разпращана информация както към собствените офиси, така и към търговските партньори. Във всеки следващ мейл спуснат към служителите инфромацията за фактурите и конкретното им издаване се обновява, за да се избегне „грешна комуникация“ към клиентите. И тъй като всичко казано до тук звучи колкото абсурдно, толкова и невероятно, то ще ви приложа текста на няколко от върпосните съобщения от търговски партньор на М-Тел:

„Предполагам повечето от Вас вече са се запознали с последния инфо SMS. За тези от Вас, които не са го направили той гласи:

„Колеги, билинговите фактури за месец декември от дата 20.03.2011 г. и 23.03.2011 г. и 24.03.2011 г. не трябва да се комуникират с клиентите и плащат

Това означава, че при проверка на сметка от страна на клиент, ако видите, че датата на фактурата съвпада с някоя от гореизброените, то освен, че не трябва да я затваряте, клиента изобщо не трябва да разбира за нея!!!

Ето ви друг мейл изпратен на 24.03.2011г. :

„Subject: RE: ВАЖНО – Билинг фактури 20.03.2011 + 23.03.2011 + 24.03.2011 г.

Importance: High

Здравейте колеги,

За тези от Вас, които не са прочели множеството получени SMS-и искам да напомня следното:

Забранено е да бъдат плащани или комуникирани с клиентите билингови фактури излезли на следните дати: 20.03.2011 г., 23.03.2011 г., 24.03.2011 г., 26.03.2011 г., 27.03.2011 г., 28.03.2011 г.“

На 04.04.2011г., тоест почти две седмици по-късно ситуацията не се е променила:

Sent: Monday, April 04, 2011 12:00 PM

Subject: Re: ВАЖНО – Билинг фактури 20.03.2011 + 23.03.2011 + 24.03.2011 г.

Здравейте колеги,

Отново ви напомням, че фактурите на физически лица с дати 20, 23, 26, 27, 28,29 и 30.03.2011, както и 31.03.2011 г. не трябва да бъдат комуникирани към клиентите, респективно да не бъдат приемани плащания, до приключване на проверката им.

Въпросните текстове получих на мейла си, като първо ми се сториха твърде невероятни, но след излъченото в „Хрътките“ на 08.04.2011г. подозренията ми се потвърдиха.

Предполагам повечето запознати с практиките  на телекомите, както и на техните партньори текстовете по-горе са достатъчно красноречиви, но тъй като не е задължително всички да разбират от всичко ще внеса няколко пояснения. В конкретният случай М-Тел имат практика, да публикуват в специално направен за това портал кратки информационни бележки, пояснения по нови промоциии и информация за продължени/прекратени такива. В повечето случай когато има качена информация служителите на търговските партньори получават споменатите  инфо SMS.

Какво се оказва? Не само, че не трябва да се вземат пари на абонатите, но дори е забранено да им се обявява стойността им. Единствената причина за подобно нещо е неправилното тарифиране на проведените разговори, което от своя страна се оказва потвърждение на опасенията на част от абонатите на Мобилтел…

Не е тайна за никой, че операторите у нас рядко имат практиката са спазват собствените си Общи условия, без значение дали касае уведомяване за кредит лимит, спазване срок за отговор по жалба, но да не информираш собствените си абонати колко пари ти дължат е нещо граничещо с абсурда.

Като изключим проблема с фактурите, то всичко останало касаещо нарушените права на потребителите важи с пълна сила за всички телекоми у нас. И няма как да не попитаме дали телекомите, чиято собственост са операторите у нас биха си позволили подобно отношение и държание на пазарите в Европа? Едва ли, там регулаторите не ходят да дават интервюта, в които да се оплакват от „вързаните си ръце“, а просто си вършат работата…било то и със сериозни санкции на провинилите се…

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

3 Responses to Защо М-Тел крие сметки от клиентите си?

 1. Morcielago

  10/05/2011 at 03:22

  Аз до колкото разбирам крие сгрешените фактури преди те да са коригирани и така и трябва, защо ми е да знам от каква сума са започнали да ми намалят фактурата? Само да се психирам със суми, които така или иначе не е необходимо да плащам. По-добре да ми задържат малко фактурата, но да ми я изпратят вярна.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Boris

  10/05/2011 at 04:57

  Принципно е така, но нали няма проблем с тарифирането и по-конкретно с точността? Не знам какво значи „задържат малко“, лично на мен няма да ми е много весело ако поради проблеми на оператора, за които нямам вина ми се изсипят за плащане 3, 4 или повече сметки в един месец…било то и с удължен с 15-20 дни период за издължаване..

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 3. Юджел

  21/08/2011 at 19:55

  След Нова година моите фактури скочиха двойно. Разговорите които водя са същите, а на всичкото отгоре имам и служебен телефон, от който говоря по-често…

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 54 = 62