Home » Новини » Потвърдиха: 3G мрежата на VIVACOM е най-добрата от трето поколение у нас

Потвърдиха: 3G мрежата на VIVACOM е най-добрата от трето поколение у нас

3 974 прочита

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) потвърди факта, че мрежата на VIVACOM е най-добрата от трето поколение у нас. Операторът спечели делото, заведено от конкуренти в КЗК заради представянето на 3G-мобилното си покритие като най-доброто в страната. Решението на комисията се базира на независимо изследване, поръчано от трите оператора и на официални данни, предоставени от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), според които по основните показатели – покритие, скорост на преноса на данни и качество на речта – най-младата мрежа у нас е с най-добри характеристики. VIVACOM има над 93% покритие на населението и близо 77% на територията на България. 3G мрежата на VIVACOM поддържа скорости до 7.2 Mbps, което на практика означава високоскоростна комуникация навсякъде, по всяко време и без прекъсвания.

VIVACOM е и 18-ият оператор в света, който стартира търговско предлагане на 3G мрежа на 900 MHz. Това дава изключително важно, особено за бизнес потребителите, предимство – 25% по-добро покритие в закрити помещения, както и по-добро покритие в извънградските райони спрямо традиционната 3G мрежа на 2100 MHz.

Усъвършенстването на мобилната мрежа на VIVACOM, по-високите скорости на трансфер на данни, които компанията предлага в цялата си мрежа и неограниченият трафик в пакетите й, рефлектира веднага върху ръста на абонатите, ползващи мобилен iнтернет, които са се увеличили с над 60% само за първите четири месеца на 2011 г. Очакванията са броят им да се утрои до края на тази година.

В началото на месеца операторът отчете бум в търсенето и използването на всичките си 3G услуги. Продажбата на смартфони се е увеличила около три пъти на годишна база. Цените на новите тарифни планове, които предлагат неограничен Интернет, също допринасят за този бум, тъй като започват от 5 лв. на месец.

В момента приходите от мобилен интернет генерират около 20% от приходите от мобилни услуги в компанията, при под 15% преди година и стават все по-важен фактор в развитието на VIVACOM. През настоящата година фокусът ще продължи да бъде подобряването на 3G мрежата на телекома. Компанията очаква в края на годината покритието да бъде близо 98% от населението и 87% от територията на страната. Скоростта, която ще предлага VIVACOM мрежата, ще се повиши близо 4 пъти. Проведени са успешни тестове на скорости от 14.4, 21 и 28 Mbps, като в реални условия са достигнати скорости от 24 Mbps на едно място и 19 Mbps при движение с автомобил.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

2 Responses to Потвърдиха: 3G мрежата на VIVACOM е най-добрата от трето поколение у нас

 1. Valentin

  25/12/2011 at 15:24

  Sipatiziram na operatora VIVACOM, no moqt vapros e shte nablegnat li na mobilnoto pokritie na mrejata.Az sum ot Samokov niamam problem po glavnite i malkite ulici na grada,no jiveq na purvia etaj na kushta v kv. Samokovo i triabva da vi kaja che pokritieto e slabo dori na momenti se gybi dokato s GlOBUL e ok.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Boris

  26/12/2011 at 12:59

  Общо погледнато всеки от трите телекома има подобни слаби места, т.е със сигурност ще се намерят хора, които имат проблем с МТел или Глобул, а Виваком работи добре. Според официалните изявления на всеки от трите телекома покритието с мобилен интернет е нещо, по което работят константно, но друг е въпроса с какви темпове…

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 3 = 6