Home » Новини » М-Нетуърк развива оптична мрежа в България основана на GPON технология

М-Нетуърк развива оптична мрежа в България основана на GPON технология

2 905 прочита

М-Нетуърк, дъщерното дружество на Мобилтел, което управлява придобитите компании за фиксиран интернет Spectrum Net и Megalan Network, обяви плановете си днес да изгражда и развива оптична мрежа в България, основана на GPON (Gigabit Passive Optic Network) технология. Дружеството ще инвестира в един от най-новите варианти на оптична мрежа, която позволява ползването на много повече услуги с много по-висока скорост в сравнение с медната мрежа – до 2.4 GBps.

Стартът на услугите, предоставяни през GPON мрежа е предвиден за 16 май, в София. До края на годината М-Нетуърк планира да разшири GPON покритието в градовете Пловдив, Варна и Бургас. Амбициите на дружеството в средносрочен план са да постигне мрежа с национално покритие.

Към момента изградена мрежа има в столичните квартали „Лагера“, „Славия“, „Бели Брези“, „Хиподрума“ и „Стрелбище“. От 16 май домакинствата в тях ще могат да се възползват от предимствата на новата технология.

На практика, достъпът и преносът, които тази технология осигурява, изпреварват съдържанието, т.е. преносната среда е с неограничен капацитет. Предимствата на GPON технологията включват възможности за интегрирано предоставяне на HD телевизия, високоскоростен интернет и телефонни услуги с изключително качество през една и съща платформа.

Пасивната оптична мрежа (PON) е от типа точка до много точки, като осигурява оптично свързване и използва незахранвани оптични сплитери. Нововъведението в тази технология е, че тя позволява оптична връзка до всяка крайна точка – домакинство или офис. Освен това, пасивната оптична мрежа е „зелена“ – тя не зависи от електрозахранване, защото между техническия център и клиентите изцяло се използва пасивно оптично влакно, което пренася данни посредством светлина на огромни разстояния и използва значително по-малко енергия от медните кабели. Реализираната по тази технология оптична среда може да увеличава капацитета си с подмяна само на крайните устройства.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

2 Responses to М-Нетуърк развива оптична мрежа в България основана на GPON технология

 1. Dinko Dinev

  14/06/2011 at 08:09

  То това добре звучи ама ITD network  и в частност Cooolbox са на 100% оптична мрежа,а не PON,което е в пъти по-добре,но и по-скъпо като технология.Така че има още на къде да се развиват Мтел ако им се влагат пари!!!

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. На практика, достъпът и преносът, които тази технология осигурява, изпреварват съдържанието, т.е. преносната среда е с неограничен капацитет. И в бъдеще за интернет ще трябва много по-голям капацитет, немислим преди време. Това е иновативна съвременна технология, която има огромно бъдеще.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 56 = 63