Home » Марки » Sonim » Sonim XP1300 Core – оцеляващ на предела

Sonim XP1300 Core – оцеляващ на предела

8 954 прочита

В продължение на почти две седмици имах възможността да ползвам и тествам модел на американската марка Sonim. Да си призная доста мислех как да опиша този модел. Не, не е нещо, което никога не сте предполагали, че съществува, но определено е устройство, което ме накара да положа усилие и преодолея някой свои да ги наречем инстинкти по отношение работа с мобилен телефон. Но всичко по реда си.

Sonim XP1300 Core е модел на американската компания Sonim. Някой от вас може да са чували за нея, но за останалите мога да кажа, че това е производител на малко по-специфичен тип мобилни устройства, за малко по-специфична аудитория. Телефоните на Sonim са сертифицирани по IP68 стандарта за влаго и прахо устойчивост, както и по американският военен стандарт MIL-810G сертификат за устойчивост на сол, мъгла, висока влажност, транспортни удари, и термични натоварвания. С други думи, Sonim Xp1300 Core спокойно понася изпускания, удари, потапяне във вода и продължава да работи в температурен диапазон от -20 до +55C.

Няма да се учудя ако всичко това ви се струва невероятно, защото дори самият аз не мислех, че е възможно. Трябваше да превъзмогна всички свои инстинкти за работа с мобилен телефон за да проверя всичко казано до тук. Сещате се – онова свиване в стомаха в мига, в който като на забавен каданс виждате телефона си да полита към асфалта…Все пак никога не можеш да имаш 100% доверие на разни демо-рекламни youtube клипове, нали?

Е, аз го направих нарочно и ако трябва да съм откровен – не само, че бе повече от веднъж, но май започна да ми харесва. И не говоря само за изпускането. Хвърлях го на асфалт, бетон, чакъл, държах го под течаща вода, мих го от прахта с препарат, дори го замразих. Телефона продължаваше все така безотказно да работи.

Със сигурност от Sonim са предвидили подобни възможности, а при тестовете са взели под внимание и човешкият фактор (както е в моят случай), защото компанията дава за продуктите си 3 години безусловна гаранция. Иначе казно, ако вашият телефон получи каквито и да е механични повреди довели до нефункционалността му, то това ще бъде покрито от гаранцията му. А за максимално улеснение е предвидена online регистрация за всеки новозакупен продукт.

И преди да продължа, то нека ви представя част от техническите му параметри:

 • Мрежи – GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
 • Размери – 126 x 60 x 25 mm и тегло 185 g
 • Дисплей – 2 инча TFT с резолюция 240 x 320 пиксела, защитен с Gorilla Glass
 • Свързаност – GPRS, EDGE
 • Вградена памет – 100MB и възможност за microSD до 8GB
 • Батерия – Li-Ion 1750 mAh, с режим на изчакване до 800ч и режим на разговор до 18ч

Sonim XP1300 Core определено има своите силни страни, както и впечатляващи възможности. Това е модел, които ще е изключително полезен за широк кръг потребители – от работещи в прашна, или замърсена среда като монтьори, шлосери, дърводелци и тн, до хора с активен начин начин на живот като спортисти, планинари, байкъри и тн. На кратко казано хора с различни професии и хобита, които предполагат по-сериозен риск от увреждане на мобилният телефон.

Дизайна на клавиатурата на XP1300 Core не само предвижда защита от бързо износване и замърсяване, но е специално проектирана по начин удобен за работа с нея дори ако сте с ръкавици. В случай, че това ви се струва малко, то можете да ползвате и бутоните разположени от двете страни на корпуса за по-удобна навигация в менюто. И като казах меню, съм длъжен да ви предупредя – не очаквайте типичните претрупани и трудни за навигация менюта на новите модели. Напротив, по мое мнение от компанията са положили усилие да опростят максимално всичко свързано с работата с устройството. Менюто напомня това при по-старите модели на Nokia и предлага основни възможности – настройки на звук, профили, обаждания, приложения, търсене на радио станция, пропуснати и приети обаждания…На мен ми отне само няколко минути за да се ориентирам в него, а след около 20-тина минути ползване бях свикнал до толкова, че се ориентирах без дори да се замислям.

Дисплеят не е сред най-големите, които може би сте виждали, но по мое мнение е доста контрастен, удобен за работа на дневна светлина. Малко слабо се представя при пряка слънчева, но не мисля, че това е толкова сериозен проблем. На тъмно е изключително ярък и спокойно можете да  ползвате него, вместо фенерчето на телефона. Шегувам се, разбира се! И би трябвало да видите как свети фенера и ще разберете защо. Бих се учудил ако някой предпочете да се измъчва със светлина от дисплея, при условие, че може да включи от бутона в страни на корпуса фенерчето на XP1300 и да си отключи например.

По отношение на батерията ми е трудно да кажа дали наистина покрива посочените в характеристиките часове, но съм длъжен да призная, че заредих телефона в деня, в който го получих по куриер и за 11те дни активно ползване (разговори 15-35мин/ден, ровене в менюто, смс-и) батерията падна само с едно от трите деления на индикацията.

Да обобщя предимствата и недостатъците на Sonim XP1300 Core. Сред предимствата са:

 • Дисплей – 2 инча TFT с резолюция 240 x 320 пиксела, защитен с Gorilla Glass
 • Размери – 126 x 60 x 25 mm и тегло 185 g (може би за дамите ще е по-неудобен, но в мъжка ръка XP1300 седи стабилно, работи се удобно и лесно)
 • Вградена памет – 100MB и възможност за microSD до 8GB
 • Батерия – Li-Ion 1750 mAh, с режим на изчакване до 800ч и режим на разговор до 18ч
 • IP68 стандарта за влаго и прахо устойчивост
 • Американският военен стандарт MIL-810G сертификат за устойчивост на сол, мъгла, висока влажност, транспортни удари, и термични натоварвания
 • Наличие на фенер

Sonim XP1300 Core в леда

Като недостатък мога да посоча липсата на GPS и компас, което следвайки логиката на модела би следвало да има. Звука на звънене също не е от силните страни когато става дума за mp3 с по-сериозен бас или високи, но по мое мнение това не е сериозен минус тъй като при минимално усилие ще намерите мелодия, която едновременно да ви допада, и да звучи добре на телефона ви. Трудно е да се определели до колко ценовия фактор би бил определящ при решението за покупка, защото да, за тези пари бихте могли да притежавате повече от сносен модел смартфон, но е важно да си зададете и въпроса дали той могъл да е с вас толкова, колкото Sonim със сигурност ще е?

В заключение мога да кажа, че съм силно позитивно настроен към модела въпреки няколкото забележки. Ако GPS-а е липсващата ви функция, на която изключително много държите, то ще можете да я откриете в следващият модел на компанията Sonim XP3300 Force наред с светкавица, камера и вече познатите характеристики за издържливост на марката.

Повече относно цените на Sonim можете да намерите на сайта на вносителя за България.

[nggallery id=5]

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Sonim XP1300 Core - оцеляващ на предела, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Сподели с приятели

4 Responses to Sonim XP1300 Core – оцеляващ на предела

 1. Milen

  12/04/2011 at 16:58

  Имах възможността да се засека с Борис в работна обстановка, той работеше, де… аз пиех бири, и да се докосна до този телефон. Думата „докосна“ не беше уместна, защото като разбрах, че за първи път в живота ми се отдава възможност да засиля нечий телефон в селски дувар, не се поколебах да го направя. За голямо мое съжаление, не се чу никакъв звук на разпукваща се пластмаса и нежно потропване на падащи парченца от телефон по тротоарните плочки. Това „Горила Глас“ не знам що за чудо е, ама нямаше и драскотина по него. Между другото тестът със замразяването Борис проведе след неколкодневна стабилна подготовка.. и туй чудо пак оцеля – трябваше да го именуват Соним Сървайвър ;))

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Velinsky

  12/04/2011 at 19:02

  Нека и аз споделя моето скромно мнение за апаратчето. Не може да Ви впечатли с дизайн или иновативни технологии (не очаквайте снимки с мега гига резолюция и HD в реално време), но може да засвидетелства скромното място в сърцето Ви като качества, ценящи се у обикновения потребител. Наред с невероятната издръжливост, телефонът притежава всичко необходимо, за да говорите по него. Да е верен приятел в тежките моменти на падания, мокрения, настъпвания, изпускания, волни или неволни хвърляния и още много. До сега не бях виждал джаджа, която така фриволно да подмятам и да и няма нищо. Отчитам като минус само това, че нямах възможност да я сгазя с колата… но и това ще стане 🙂

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 3. Boris

  12/04/2011 at 19:20

  Ще поработя малко над видео обработката и ако ми се отдаде случай отново да мога да тествам модел на марката със сигурност ще направим и клип…но си мисля за нещо по-голямо от кола 🙂

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 4. nikke

  13/08/2011 at 22:07

  аз имам QUEST PRO 3.20, моето хоби е свързано с катерене, гмуркане и подобни неща, сменил съм над 80 телефона, не е необходимо да ми вярвате но по едно време си купувах по няколко наведнъж от най ефтините като Нокиа 1100 за 9 и 99 паунда, в Лондон, гогато живеех там купих си Соним преди малко повече от 3 години за пръв път Соним 1, беше 223 паунда от ORANGE ONLINE SHOP, за първите 2 месеца даже не знаех какво съм си къпил по това време нямаше толкова видеота в нета, мой приятел ми каза че е супер здрав телефон и познайте какво след прочитане на гаранционните оказания се започна с терора на Сонима които по това време наричах тъщата. (звани ми тъщата) след супер много хвърляния, ритания, плувания и стрелба с пистолет с пластмасови топчета само микровълновата успя да го убие, пак работеше но дисплея се бе опекал яката, нищо де званеше си тъщата, но след 2 часа Индезит бяло умря, след 3 седмици терор ми изпратиха нов и даже ме питаха какъв цвят искам. Сменил съм само 2, и най доволен съм от Соним 3.20 , най силно званене има сравнение със другите а батерията е за гинес, аз го ползвам за работен телефон около 65 до 130 минути на ден, през уикенда до 50 мин на ден, до 8 или 9 дена си държи, много съм доволен, има гпс, емаил, има много интернет апликации за него, http://www.getjar.com, и много мелодии, теми, и картинки на http://www.zedge.com всичко безплатно. с кола не съм го газил но редовно го препоръчвам на колеги, и почти всички в ДерТур (някъде в европа) имаме такива. всеки е много доволен.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 14 = 17