Home » Марки » Apple » iPhone следи движението на потребителя без негово знание

iPhone следи движението на потребителя без негово знание

3 914 прочита

Скорошно изследване е показало, че iPhone на Apple следи и записва всички данни за локацията на потребителя, а цялата информация се съхранява в отделен файл. Всичко това се случва, разбира се, без дори собственика на устройството да подозира. Дори повече – файла бива копиран на потребителският компютър при синхронизацията му с iPhone.

iPhone следи и записва във файл подробни данни за местоположението и маршрута на движение на собственика си в отделен файл. В него се съдържа информация за координатите, както и времето в което обекта се е намирал на мястото. Това означава, че всеки имащ знанията и умението да проникне в компютъра ви или мобилният ви телефон ще получи подробна информация за маршрутите ви на движение, обичайните ви навици и привички, което за някой потребители може да е сериозен проблем.

Съдейки по натрупаната информация за потребителите, направилите проучването предполагат, че всичко това е започнало след ъпдейта на софтуера до версия iOS 4, които се появи през юни 2010г.

По думи на Пете Уарден, един от провелите проучването, от Apple са превърнали продукта си в източник на подробна информация за доста сериозен кръг от хора – от ревниви съпрузи, до частни дедективи, които лесно да научат навиците и маршрутите на движение на конкретно лице.

Подобно проучване е било направено и на Android базирани телефони, но подобен код или опция за следене на потребителите не е била открита. И макар от Google да бяха сериозно критикувани относно възможностите за споделяне локацията на потребителите чрез услугата им Latitude, то в случая се случваше след потвърждение от страна на потребителя, а в ситуацията с Apple няма и помен за информираност на ползвателите на продукта.

Проучването на продуктите на Apple не се е ограничило само до установяването на наличието на подобна опция в софтуера. Оказва се, че при подмяна на устройството с по-нов модел, то и файла бива трансфериран. Всичко това сочи, че става дума не за случаен пропуск в сигурността, а по-скоро за опция за нещо повече – събиране, съхранение и дори структуруране информация за историята на движението на потребителите.

Авторите на проучването, Уарден и Алан, са изработили специално приложение, което е достъпно за безплатно сваляне от всички. Чрез него всеки собственик на iPhone или iPad може да провери каква информация е събрана за неговото движение и колко данни са съхранени във въпросният файл. Както обясняват и създателите на приложенито, то само по себе си не събира никаква информация, а само спомага за визуализацията на вече съхранената от устройството такава.

Източник

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

63 + = 71