Home » Марки » Apple » Apple признава за следенето на потребителите, нарича го „софтуерен бъг“

Apple признава за следенето на потребителите, нарича го „софтуерен бъг“

3 752 прочита

Само преди броени дни стана ясно, че iPhone на Apple следи и записва всички данни за локацията на потребителя, а цялата информация се съхранява в отделен файл. Всичко това се случва, разбира се, без дори собственика на устройството да подозира. Дори повече – файла бива копиран на потребителският компютър при синхронизацията му с iPhone.

Изнесената от проучването информация донесе много негативни отзиви на компанията, което я принуди да заеме официална позиция по така създалата се ситуация. Според Apple причината за събиране на информацията е подобряване GPS локализирането и работата на услугите базирани на него. За целта продуктите на компанията събират информация само за наличните Wi-Fi зони и GSM базови станции, в чийто обсег е попадал потребителя, се казва в изявлението на Apple. От там информацията периодично бива изтегляна и ползвана за посочените цели.

Apple признават, че въпреки всичко събирането на цитираната информация продължава дори когато приложенията и програмите ползващи GPS позициониране са спрени, а потребителят не е информиран за това. Според американците това, както и прехвърлянето на файла със събрани данни на компютъра в последствие и трупането на архив за голям период от време са „софтуерни бъгове“, който ще бъдат остранени още със следващият ъпдейт на операционната система. Така ще се ограничи периода до максимум една изминала седмица, а потребителят ще има възможност да изключи дори и тази възможност.

Освен събраните GPS данни, локации на Wi-Fi мрежи и базови станции, от Apple признават и за събиране на анонимна информация относно интернет трафика на потребителите си, което се прави с цел „подобравяне трафик услугите за ползващите продуктите на компанията“.

Източник

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 88 = 94