Home » Новини » От днес е в сила закрито номеронабиране, Виваком настояват за гратисен период

От днес е в сила закрито номеронабиране, Виваком настояват за гратисен период

3 010 прочита

В изпълнение на изискванията на КРС от 10 март 2011 г. VIVACOM започва постепенното въвеждане на т. нар. закрито номеронабиране, като за определен период от време абонатите на телекома ще могат да набират телефонни номера в рамките на едно населено място, както с префикс и код, така и директно. Целта е клиентите да бъдат улеснени в прехода към новия начин на набиране на номерата. Така VIVACOM изпълнява изискванията за преносимост, включително на абонати на аналогови централи, като паралелно с това няма проблем КРС да предоставя нови абонатни номера (започващи с 0 и 1 на други оператори).

Непроменен остава и начинът на избиране на телефони за спешни повиквания -112, 150, 160 и 166.

Според изискването на КРС при провеждането на градски разговор абонатите на фиксираната услуга ще трябва задължително да избират от стационарните си телефони с 0 и кода на населеното си място. VIVACOM настоява това ограничение да не бъде въвеждано веднага, а след преходен период от поне 6 месеца, през който абонатите да имат възможност да набират телефонни номера и по двата начина – с префикс и код, и директно. След изтичането на този период и след разговори с КРС да бъде взето решение с оглед създаване на най-малко затруднения за клиентите, настоява още VIVACOM.

Това по никакъв начин няма да повлияе на цените на разговорите. В сила остават и всички останали преференции за градски разговори и разговори през фиксираната мрежа на VIVACOM, които телекомът предлага.

Действията на КРС, свързани с въвеждането на тези промени, бяха последователни, прозрачни и категорични. В тази връзка, на предприятията беше предоставена възможност да изразят своята позиция и да представят своите предложения относно промяната в номеронабирането в България. Смятаме, че близо една година е достатъчно време за подготовка и въвеждане на техническите изменения в мрежите на операторите и за информиране на абонатите. Следва да се посочи, че регулаторът предостави допълнително време на всички предприятия за подготовка за въвеждане на закритото номеронабиране, като отложи началото му с още два месеца. Комисията за регулиране на съобщенията счита за несъстоятелна разпространяваната теза, че въвеждането на закритото номеронабиране ще затрудни българските потребители. Именно поради това, КРС изиска от предприятията навременно да проведат кампания за информиране на абонатите относно настъпващата промяна. Следва да се допълни също така, че към настоящия момент абонатите на БТК, в някои населени места, вече използват единствено избирането с код и префикс.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

2 Responses to От днес е в сила закрито номеронабиране, Виваком настояват за гратисен период

 1. Morcielago

  10/03/2011 at 15:33

  Виваком само ме объркаха още повече. Сега с код или без код да избирам? Накрая ще ми писне от тея позьори и ще им бия дузпата.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Boris

  11/03/2011 at 06:18

  Само това да им беше проблема… 🙂

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

78 + = 84