Home » Новини » Ограничават срока на договорите за мобилни и интернет услуги до 24 месеца

Ограничават срока на договорите за мобилни и интернет услуги до 24 месеца

2 949 прочита

Предстоят промени в Закона за електронните съобщения, с които се залагат по-високи изисквания към операторите на мобилни и интернет услуги, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Промените, които МТИТС предлага, предвиждат потребителите да бъдат ясно информирани преди подписването на индивидуалния договор за продължителност на контракта, условията за подновяване, неустойки при предсрочно прекратяване и за параметрите на услугата.

Един от основните акценти на иницираната промяна е налагането на законови ограничения относно максимално допустимият срок на договорите за мобилни и интернет услуги. Договорът с доставчик на мобилна или интернет услуга няма да надвишава 24 месеца. За първи път по желание на абоната срокът може да бъде фиксиран до 12 месеца. Паралелно с това експертите на министерството предлагат премахване на автоматичното подновяване на договорите.

Операторите да бъдат задължени най-малко два месеца преди изтичането на договора на абоната да го информират за това, по начин посочен от клиента. Освен това експертите на транспортното министерство са предвидили, че условията за прекратяване на договора между предприятията и техните абонати не може да са пречка за смяната на оператора, независимо от продължителността на договора.

След като проектът на МТИТС бъде приет, договорът с телекомуникационна компания ще може да бъде подновяван само при изрично съгласие на абоната. В противен случай той се преобразува в безсрочен при същите условия.

Нововъведения са предвидени и по отношение задълженията на оператора да уведоми клиента при доближаване установеният кредитен лимит и за преустановяване на изходящи услуги при достигането му. Така ще се даде възможност на абоната, от една страна сам да договори с предприятието кредитният си лимит, а от друга страна ще се гарантира, че няма да се генерират високи сметки. Клиентите трябва да бъдат информирани и при поява на необичаен за тях трафик или прекомерно потребление.

При нарушения, свързани с преносимостта на номерата (отказ, забавяне, препятстване и др.) в новият законопроект са предвидени нови, по-сериозни санкции в размер от 10 000 до 100 000 лв, които в момента са между 500 и 5000лв.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

One Response to Ограничават срока на договорите за мобилни и интернет услуги до 24 месеца

 1. extr3m1st

  16/03/2011 at 18:28

  На мен пък ми писна, да слушам по телевизията от разни хора, че са били излъгани с обещания примерно за безплатна цифрова телевизия…алооооооооооооооо! Дами и господа, като пресичате улицата оглеждате ли се?! А като Ви карат да подпишете разни документи в офиса на оператора, защо не се оглеждате /не четете/?! Как така безплатна цифрова телевизия? Как така безплатен телефон с безплатни минути?! Алооооооооооооо! Я се събудете и вместо да простестирате, земете да внимавате!

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

66 − 58 =