Home » Любопитно » Американски съд стопира Google Books и онлайн продажбите им

Американски съд стопира Google Books и онлайн продажбите им

2 803 прочита

Споразумението между лидера в онлайн търсенето Google и американските издатели бе блокирано от съд в САЩ. Компанията е сканирала милиони книги, които предлага през платформата си eBooksGoogle успя да сключи сделката, с която прекрати над 6-годишно дело срещу себе си заради нарушаване на авторските права на издателите. Според съд в Ню Йорк обаче сделката е „стигнала твърде далеч“ и ще даде „нелоялно конкурентно предимство“ на компанията.

Според по-рано сключеното споразумение с Гилдията на авторите (Authors Guild) и Асоциацията на американските издатели (Association of American Publishers), Google получи правото да продължава да дигитализира книги и да продава достъпа до тях онлайн. В замяна, компанията трябваше да изплаща по 125 млн. долара възнаграждения годишно на носителите на авторските права на книгите, които сканира.

Според съдия Дени Чин, постигнатото споразумение ще даде „значително преимущество на Google пред конкурентите на компанията, което ще се дължи на продажбата на защитени от авторското право произведения“. Американското Министерство на правосъдието потвърди решението му.

От Google коментираха, че решението е „разочароващо“. „Ще преценим какви са вариантите пред нас, коментираха от търсачката“. „Като много други, смятаме, че това споразумение ни дава възможност да дадем достъп до милиони книги, които в момента са трудно откриваеми“, добавят от компанията. В официално съобщение по повод съдебното решение, Google коментират, че ще „продължат работа по проекта, независимо от изхода на делото“.

Google вече е сканирала над 15 млн. заглавия.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − 10 =