Home » Любопитно » Globul отчете 77% ръст в продажбите на смартфони за Q4 на 2010г

Globul отчете 77% ръст в продажбите на смартфони за Q4 на 2010г

2 824 прочита

Продажбите на смартфони в търговската мрежа на GLOBUL през последното тримесечие на 2010 г. отбелязаха ръст от 77% спрямо същия период на миналата година. Общите продажби на смартфони в магазините на GLOBUL GERMANOS и официалните партньори за годината се увеличиха с 52% и представляваха общо 15% от всички продадени мобилни телефони.

Към края на годината, делът на смартфоните от общия брой мобилни телефони в мрежата на GLOBUL е 7%.

Ръстът в продажбите на смартфони се обуславя както от наличието на повече модели на все по-достъпни цени, така и от предлагането на тарифни планове с включени пакети за мобилен интернет от страна на GLOBUL, което дава основание през 2011 г. компанията да очаква още по-голям ръст в продажбите на смартфони.

Статистиката на продажбите на смартфони в търговската мрежа на GLOBUL показва, че сред българските потребители най-популярни са смартфоните в ценовия клас от 300 до 400 лв., които предлагат възможност за работа с различни приложения, предлагат камера с разделителна способност от поне 3 МР, възможности за разширяване на паметта, чувствителен на допир екран и музикален плейър. Едновременно с това, през 2010 се наблюдава и високо търсене на смартфони от най-високия клас, което се дължи и на изгодните условия за лизинг на такива устройства, които GLOBUL предлага.

По отношение на операционните системи, Symbian, Android, iOS, Windows Mobile и BlackBerry продължават да доминират на пазара. Световната тенденция за силен ръст на продажбите на телефони с Android бе ясно изразена и в България и в края на годината всеки четвърти продаден смартфон бе с тази операционна система. Голям принос за това имат и изключително добрите продажби на двата модела на смартфона GLOBUL Q1 през последното тримесечие на 2010 г.

Необходимо е да се обърне внимание на успеха на операционната система bada на Samsung, която постигна дял от 5% само с три модела, два от които представени през втората половина на годината. Трябва да се отбележи и появата на Windows Phone 7 през декември, като в този период всички доставени апарати с тази операционна система бяха продадени веднага.

Наличието на смартфони на достъпни цени и изгодните абонаментни планове, които улесняват достъпа на потребителите до услугите за пренос на данни на GLOBUL, доведоха и до увеличение в потреблението на мобилен интернет в мрежата на оператора като само за 2010 г. компанията отчита ръст от впечатляващите 234%.

Данните за потреблението на клиентите на GLOBUL показват, че те използват мобилен интернет през телефон или компютър основно за браузинг в мрежата (39% от общия трафик), гледане на видео по интернет (31%), размяна на файлове, включително чрез торенти, FTP и Skype (20%) и в по-малка степен за VoIP телефония и чат (IM) услуги (5%). Социалните мрежи са сред най-посещаваните сайтове от клиентите на GLOBUL, като нараства и популярността на различни location based services.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

45 − = 44