Home » Моите коментари » 644 неволни грешки – измама или просто начин на работа?!

644 неволни грешки – измама или просто начин на работа?!

1 822 прочита

O tempora, o mores!

Какви времена доживяхме!

След като в „Тази сутрин“ по bTV за близо месец мобилните оператори сякаш бяха абонирани в отделена за тях рубрика, последните десетина дни сякаш скадала затихва. А може би е затишие пред буря?! Интересно бе да се наблюдава как post-paid масата започна да осъзнава не само задълженията си по подписани договори за мобилни услуги, но и да търси правата си. Представителите на трите оператора мънкаха мъгляви PR обяснения, като най-честото оправдание бе „Нужно е да се запознаем със случая“, все едно хората изпратили сигналите не са пускали жалби до сега.

O fallacem hominum spem!

КРС се метнаха на медийната вълна, а прецедателят Божков почти на шега подметна няколко оферти към и без това изнервената тълпа. Да ограничим картите на абонамент, да намалим неустойките до 7%, да се премахне автоматичното преподписване! – Почти като лозунг за предизборна кампания, но му прощавам! Все пак това бе момента на истината, мигът, в който да покажат на обществото, че КРС не само съществува за да могат членовете и да се разписват под 13-15 годишни заплати, но и те работят!

Дали поради по-големият брои или от „избирателната пропускливост“ на редакторите на предаването, част от оплакванията останаха някак в сянката на прожекторите, а съм далеч от мисълта, че броят им е малък. Говоря за баба ви, която вчера излезе за зарзават до пазара, а се прибра с домашен телефон подарък. А може би нов мобилен? А защо не и двете? Помните ли колко щастлива бе тя вчера, а благите думи по адрес на милите младежи в магазина отворили очите и за ужасяващият пропуск, които е щяла да направи? Тях помните ли ги?

Едва ли…

Аз бих заложил на ужасеният и питащ поглед на човек неразбрал, че вместо лук, картофи и магданоз се е сдобил с двугодишен договор с месечен абонамент към някой оператор. Да, такива неща се случва, при това всеки ден. Не вярвате?

Да помислим за момент

Вниманието ми бе привлечено от предаването „Хрътките“ и по-конкретно онази част от него започваща след 28-мата мин. В репортажа става дума за наивна учителка, посетила магазин на верига, дилър на М-Тел и имала неблагоразумието да се подпише на празна бланка за договор. Обяснението? – Картата, която получва е електронна и се презарежда всеки месец, като госпожата трябва да внася нужната сума. Не искам да се спирам на това какъв човек трябва да си за да сложиш подпис на празна бланка. Мисля, че учителката от Пазарджик е платила цената за глупостта си с преживените неволи.

Това винаги ли се случва?

Като се поразрових се оказа, че практиката изобщо не е изолиран случай, дори напротив. В не един или два форума ще се натъкнете на множество хора споделящи идентични случки – влязал да плати, спечелил/получил подарък безплатна карта и малко по-късно осъзнал се, че всъщност е подписал двугодишен договор на абонаментен план. Интересна е историята на един от тези форум-потребители, но за нея малко по-късно – нека се върнем на „Хрътките“ и героят от Пазарджик…

Управителят на магазина, Атанас Спасов, като един Матросов запушил с гърди амбразурата, гордо застава пред камерата и поема всички евентуални последици от вероятната си грешка. Не, не го оправдавам, самият той се изразява по подобен уклончив начин. Като гледам от веригата магазини, ако още не са заели позиция, то скоро ще се случи съдейки по организираните скоро интервюта за персонал в Пазарджик. Дали са си взели поука? Едва ли…

Предполагате, че съм песимист или просто зле настроен към конкретната фирма – точно в този случай не и ще ви кажа защо. Докато всичко това се вихри, скандала по форумите набира скорост, а управителя Спасов трупа опит като медийна звезда, не се оставяйте да бъдете заблудени. Зад кулисите нещата са малко по-различни и за регионалният си управител и супервайзора на зоната Наско е герой! Да, именно такъв е и той служи за пример на останалите си колеги – Наско е почти едноличен лидер в класацията за най-много активирани карти на договор, която тече този месец. Ако продължава така, то наградата от 100лв му е в кърпа вързана…Но стига толкова за Наско, стига толкова с този герой на деня!

Из мрежата…

Ето и текста (в оригиналният му вид и правопис) на потребителя в няколко различни форума, които по мое скромно мнение е успял въпреки или може би благодарение на ядът си да пресъздаде случилото се с интересна ирония:

Сядам да ви опиша една адски странна и безочлива случка. Дано някой все пак да има полза от това ми описание и НИКОГА да не прибягва до магазини „ХЕНДИ”. НИКОГА, по НИКАКЪВ слуачй! Сметките не си плащайте там-рискувате много!

Какво всъщност се случва през изтеклите 3 дни.

На 15.02 жена ми се прибира по витошка, чуваме се и аз й казвам че имам сметка за плащане в мтел-да мине отнякъде да плати.

За зла участ тя се намира много близо до ХЕНДИ на витоша 2. Влиза. Плаща. Фълещия насеща и ***под заглавие М.Христов й съобщава, че моят втори номер (който, бай дъ уей, е в тъща ми и понастоящем е в германия-демек проверката е трудна в момента) е изтеглен от томбола и печели карта с промо условия. Жена ми разгледала промо плана и й харесал за заместване на съществуващия номер на баща й-него ще го спреме и ще му дадеме тоя. Фъфлещия също така изфъфля че след 6 месеца тя ще има право да се откаже от всичко, ако не й хареса нещо. Всичко ОК, ама патката не гледа къде се подписва и подписва двугодишен договор…!?! Веднага след като е подписала, фъфльо я уведомява че таксата ще е такава само за 6 месеца-после става х2… малко късно…дотука всичко си е наша (нейна ) вина.

Ениуей, прежалихме го, станало-станало.

Фъфльо също й подарява апарат (чуден… mhihi ). Заредихме картата в апарата и всичко тръгна. Видяхме номера, обсъдихме всичко, имаше конско имаше от всичко по малко. Мина.

На утре-ден обаче хоп, изненадкааааа… на екрана на „чудния” подарък пише

„ограничена мрежа” и нищо не става. Даже *88 не става…

Учудващо…Вечерта се прибирам аз и взимам нещата „присърце”. *88.

Добър вечер. Така и така.

Що тъй ве миме?

Мацата вика-дайте номера на договора?

Аз почвам да разлиствам… разлиствам…разлиств? ?м… няма!?!

Пише там на едно единствено място „ данни на потребителя към договор №…” и това е.

Брех макя му и трън?

Кажете на кой на името се води? Ми на мойта патка. Ми не…

Е как така не ве моме…?

Да не е на мое име?

Ми…не…

Я дайте номера на СИМ. Те го…

Ми…на съвсем друг човек се води. Кой-ааа не можеме да кажеме (логично-щом не си ти).

Милион шок топки…!!!

Справки насам-натам на *88, 30 мин. висене на телефона.

Господине, прдлагам ви да идете утре до магазина и там да оправите.

Аз, бесен: предлагам ви да се свържете с фъфльо и да му обясните всичко, за да си избере адекватен модел на поведение за утре, защото няма да е много весело!

Лека нощ.

Епизод 2-нова надежда:

Вече е утре (днес 17.02). Грабваме се с жената и в ХЕНДИ. Събрали се тримка там и кибичат-една мома, управителя (келеш) и фъфльо. Викам е точно ти ми трябваш! Фъфльо почна да гледа в тавана и да заеква…

След известно количество разправии в които управителя (за кратко по натам ще се зове келешът) ми обясни, че договора няма номер, защото, видите ли всички нови договори нямали номера…!?! и ми показва даже някакъв екран на компютъра да съм видел…

Бре! Погледнах се в огледалото-не приличам чак на толкова тъп, не ми пише гадости по фанелката-тоя защо реши че може да се заебава толкова евтинко…?

Малко телефони, насам натам и келеша почва да ме убеждава: Виж сега, дай да напишеме една жалба до мтел и аз ще пиша че жена ти не е разбрала че ще има нов номер и затова и ще стане да се развали договора. Или другия вариант е да напишеме че не е догледала че таксите се удвояват и така… само 2 варианта са и трябва да избереш какво да бъде…

Викам как ти се струва да напишеш че сме били измамени, м?

Аз това няма да го напиша!

Викам ОК-аз ще го напиша!

Посъветвах се с кол-центъра на мтел и те ми казаха да подам жалба в магазина и оттам ще се придвижи. Може да подам жалбата и в център на мтел. Докато говорехме, аз се допитах до мацата за 2та варианта на келеша, забравих как беше втория и го попитах(всички разговори се провеждат пред него-лично) и о, чудо-някак и той беше забравил вече втория си вариант… все пак бяха минали цели 3 минути и половина откакто го измисли…

Седнахме и написахме жалбата. Келеша ми издаде касов бон, с който да ми се

възстановят парите след като се разреши казуса, върнах му апарата и картата и си тръгнах. След 5 мин. следва обаждане от келешко на жена ми да се върнела да вземе все пак апарата и картата, докато не дойде ред да се върнат. Тя отива (аз вече не исках да ги виждам никога през живота си) и ми донася апарата с…чисто различна карта!

Е полудях!

Пратих я обратно да й дадат оригиналната карта, която е вписана във всичките невалидни за мене бумаги, които имам. След 2 мин. тя ми звъни и ми казва-ми няма я… не могат да я намерят, казват че си е у нас…

Ауууууу…§%№*?%№*$@§%@%§№%@№

Отивам в магазина и вече се разкрещях! Фъфльо се смота зад някакви щандове, келеша с половин уста ми обясняваше да съм държал приличен тон, докато аз му крещях че нервичките ми са на свършване и ще остане доволен ако не ми намери картата!

Не я намериха-набутват ми другата. Аз им я хвърлих да си я завират къде слънце не огрява и си излезох.

От там-право в най близкия център на мтел.

Почнах да обяснявам на една маца-тя позеленя и извика управители и който се сети.

Всеки се улови за кой колкото глави имаше!

След кратка проверка се оказа че малоумната шайка негодници в ХЕНДИ, в жалък опит да си избършат лайняните задници са…регистрирали още една карта на жена ми на името!

Оная, дето им я хвърлих… като тоя СИМ не е вписан в нищо, което носи името или подписа на жена ми!

Не се връщах повече, защото това означаваше да ги взривя вече, пуснахме си жалбите в мтел, пуснахме и едно допълнение със събитията от последнитв 15 мин. , блокирахме номера, който е издаден на името на жена ми, без документи (картата си остана в тях-може да имат рода на марс и аз да плащам после) и сега се чака резултат от мтел.

А, и най добрата част:

Жалбата, която подадохме в ХЕНДИ беше вписана с входящ номер в една книга, която после в мтел вече се разбра че е книгата за…сервизни рекламации на телефоните…

Тия са повече от малоумни олигофрени!

От мтел ни казаха че това не е най лошото, което са видели от тях. Звънят на стари хора и им казват да дойдат да си приберат „подаръка”, защото ако не го направят следват глоби! И старците се връзват…

Та така-който е има търпението да прочете до тук всичко-имайте едно на ум.

Който е прехвърлил фермана направо накрая:

НИКОГА ЗА НИЩО НА СВЕТА НЕ СТЪПВАЙТЕ В ХЕНДИ!!! Има реална опасност да ви измамят!!!“

Не искам да вземам отношение дали всичко описано по-горе е истина или въпрос на единични случай, но не мога да подмина и факта, че в Мобилтел за последните два месеца има постъпили 644 жалби за некоректно поведение от страна на служителите…колеги на Наско от Пазарджик, който е сгрешил…

А на вас ще оставя да си отговорите на въпроса:

644 неволни грешки – измама или просто начин на работа?!

Ако и вие се пострадали по подобен начин – разкажете, ако ли не, споделете статията с приятели за да се ограничи тази практика на работа.

Мнението на потребителя е взето от тук

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

4 Responses to 644 неволни грешки – измама или просто начин на работа?!

 1. Pingback: Tweets that mention 644 неволни грешки - измама или просто начин на работа?! | GSM Spot -- Topsy.com

 2. Maya 76

  22/02/2011 at 08:46

  Баба ми бе излъгана по подобен начин, но от БТК. Отива в пощата да си плати домашния телефон, обаче незнайно защо решила след като е минала през касите да влезе да разгледа в офиса на Виваком. От там я хваща някакъв любезен младеж, който й казва, че тя е печелившия клиент – 50ти който влиза в офиса и за това й се полага безплатен ГСМ. Казва й да се подпише, че е приела наградата и така. Баща ми отива след няколко дни да я види, тя му се хвали и той като погледнал документа – оказало се договор за 2 години…

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 3. Boris

  22/02/2011 at 13:00

  Виваком са като пионери в областта на подаръците и неочакваните изненади, особено с „сделките от разстояние“, за които само те бият тъпана как са „водеща европейска практика“. Изпитвам съмнения, че практиката в Европа е да ти се обадят и ако до 7 дни не идеш и откажеш армагана да те зарадват с 24 месеца договор за нещо. Самият аз тегля последствията от подобен казус и вече повече от година се въртим в омагьосан кръг с тях, но по-подробно ще пиша за това в близките дни…

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 4. Vinetu Kozlovsky

  26/02/2011 at 16:54

  Служителите в магазините на мобилните оператори лъжат на поразия, за да спечелят някой и друг бонус. Иначе ако питате ръководството, ще ви отговорят, че „ама ние не правим така по принцип“. За съжаление тези измами рядко могат да бъдат наказани поради трудната им доказуемост. Според мен правилното решение е да се направи едно проучване с „таен клиент“, с което да се установят и документират измамите и манипулациите на мобилните оператори.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

35 − = 34