Home » Марки » Apple » Стив Джобс едва ли ще се завърне, акциите на Apple падат

Стив Джобс едва ли ще се завърне, акциите на Apple падат

3 041 прочита

Шефът на компютърния гигант Apple Стив Джобс се оттегля временно от компанията по здравословни причини. В имейл до служителите си той обяснява, че смята да си вземе почивка, за да се фокусира върху здравето си.

По мнение на алализатори при откриването на Уолстрийт във вторник след тридневните почивни дни акциите на Apple да загубят 5-10% спрямо закриването си в петък, тъй като понеделник бе неработен ден на Уолстрийт. В понеделник акциите на американската компания загубиха 6-8% от стойността на европейските борси. Според борсовите анализатори не е никак изключено спада в цената на акциите на Apple да достигне до нива и от 15%

„Предполагам, че за последен път видяхме Стив в ролята на изпълнителен директор. Очаквам през настоящата година на негово място ще бъде назначен Тим Кук“, смята анализаторът на инвестиционната компания Gleacher&Co Браян Маршал, цитиран в уебсайта на сп. „Форбс“.

През 2004 г. Кук ръководеше калифорнийското поделение на Apple, когато Джобс се възстановяваше след операция от рак на панкреаса, а през 2005 г. бе назначен за главен оперативен директор. Тим Кук заместваше изпълнителния директор и при предишните му отсъствия от работа.

Независимо от продължителните отсъствия на Стив Джобс от оперативното управление на компанията, тя се развива забележително добре в последните години.

Ipad-ът на Apple се превърна в най-бързо продаващата се джаджа на всички времена. През миналата година компанията изпревари Microsoft по пазарна капитализация, превръщайки се в технологичният лидер с най-висока пазарна оценка в света. В петък акциите й достигнаха пореден рекорд в историята си при 348.48 долара на борсата.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 1 = 6