Home » Моите коментари » Новата 2011 под знака на 4G, но не и у нас

Новата 2011 под знака на 4G, но не и у нас

1 348 прочита

Ако се съди по представените устройства на изложението в Лас Вегас CES 2011, то определено настоящата година ще е под знака на широколентовите технологии за достъп и високоскоростният мобилен интернет. Операторите на американския пазар влизат в все по-сериозна надпревара за това кой ще предостави по-голямо, по-добро покритие на абонатите си, а в същото време и повече 4G съвместими устройства.

LTE или Long-Term Evolution е технологията, с която поне теоритично, могат да се достигат скорости около 100-130Mbps, макар че последните тестове в скандинавските страни сочат по-малко от половината, т.е от порядъка на 40Mbps. Колкото и примамливо да ви звучи, поне в България все още не съм чул някой да има инвестиционни намерения в тази насока. Мобилните оператори последните 2 години щедро, или поне така твърдят, наливат пари в това да доразвият и обновят мрежите си до 3,5G стандарти. Малко вероятно е просто така да загърбят всичко правено до сега и да започнат от начало.

Verizon планират пускането от март десет нови устройства, които ще използват LTE мрежата на оператора, докато АТ&Т ще модернизират своята мрежа по LTE през 2011 г. и ще пуснат 20 устройства, които да могат да се възползват напълно от нея. Sprint усилено работят по разширяване покритието на WiMax технологията за 4G връзка, която не е съвместима с тази на другите оператори.

Устройствата, които ще могат да се свързват през бързите мрежи, ще се увеличат. Samsung, НТС и LG са сред компаниите, които ще пуснат на пазара смартфони с 4G свързаност, а освен RIM таблети с подобни функции показаха Dell и Motorola.

Всичко това се случва зад океана. У нас развитието на WiMax мрежите е далеч от нужното за предоставяне на мобилни устройства към краен клиент. Все още на пазара нито един от мобилните оператори не е дал сериозна заявка за желанието си да работи по LTE мрежи, а не съм убеден, че ще се случи скоро. От една страна скъпата инвестиция, а от друга малкия пазар.

Въпреки това в света на технологиите нищо не е сигурно и никога не е късно да ни изненадат, нали?

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

79 + = 84