Home » Моите коментари » КРС се обяви срещу клаузите за автоматично преподписване

КРС се обяви срещу клаузите за автоматично преподписване

2 959 прочита

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще предложи да отпадне клаузата за автоматично подновяване на договорите с мобилните оператори. Това каза пред агенция „Фокус“ председателят й Веселин Божков.

„КРС сезира Комисията за защита на потребителите и клаузите за автоматично подновяване на договора отпаднаха от общите условия на операторите и сега се съдържат само в индивидуалните договори“ припомни Божков и допълни, че регулаторът няма законови правомощия да контролира съдържанието на индивидуалните договори за предоставяне на услугите, включително и клаузите за прекратяване и за неустойки.

Освен съда, който разполага с компетентност за намеса по действието и прекратяването на даден договор,  другият държавен орган, който може да окаже съдействие, е Комисията за защита на потребителите“, каза Веселин Божков.

Преди няколко месеца омбудсмана Ганев също алармира за проблеми в сектора, но до ден днешен нищо повече не се чу или поне не съм видял резултати. Според Ганев операторите нарушават правото на избор на потребителите. Договорите, които се предоставят от компаниите предоставят почти идентични условия, което лишава потребителят от избор. Много често потребителите са пренасочвани от един офис в друг, като им се дава невярна информация за условията, при които могат да прекратят договорите си. Трудностите, пред които се изправя българският потребител, са значително по-големи, от тези на европейския потребител, заявиха от омбудсманската институция. Операторите прилагат неравноправни клаузи при сключване на договорите – потребителите са принудени да плащат неустойки в несправедливо висок размер при прекратяване на автоматични подновен срочен договор. Потребителите са поставени в неравностойно положение, като са лишени от правото да оказват влияние върху съдържанието на договорите.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 1 = 1