Home » Моите коментари » Чиновнически идеи или как КРС се опитва да ограничи свободната търговия

Чиновнически идеи или как КРС се опитва да ограничи свободната търговия

1 523 прочита

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще предложи решение за ограничаване броя на СИМ картите, които може да закупува един абонат. За това съобщи пред Би Ти Ви председателят на комисията Веселин Божков. Той уточни, че идеята е при три мобилни оператора една физическо лице да може да има три карти, а при фирмите броят да е равен на този на служителите.

Повод за всичко това е случай със закупени над 1000 предплатени СИМ карти на името на 46-годишен мъж от Панагюрище. Лицето, на чието име са взети тези предплатени СИМ карти – Събко Мулешков, е с криминална регистрация и е известен на полицията в Панагюрище. Той е взел съответна сума срещу това картите да бъдат регистрирани на негово име, тоест те са му платили някаква минимална сума, той се е съгласил, тъй като е в затруднено финансово положение.

Самият г-н Божков, не можа да се аргументира как точно подобна мярка би спряла криминалния сектор, да не коментираме колко в разрез е подобна идея с принципите на свободния пазар, търговията, конкуренцията и правото на потребителя да се възползва от най-изгодните оферти за самият него.

Интересен поглед над проблема демонстрираха от bTV, които са провели „собствено журналистическо разследване“ по случая. Лично аз не знам какво има толкова да му се разследва? Закона задължава всяка предплатена карта да бъде регистрирана на лицето закупило я, но никъде не пише колко СИМ карти на предплатена услуга може едно лице да притежава. От друга страна всеки офис на оператор или на негов търговски партньор е длъжен да извърши регистрацията. Да, ама на тях им я продали за 50лв! Явно не са чували, че едно нещо струва толкова, колкото някой е готов да плати за него. Ако не им харесва, магазини да искаш.

Какво се получава?

Всеки един от нас поне няколко пъти се е възползвал от предплатена карта в промоция само заради подаръка. Едва ли има някой с по-малко от 3-4 подобни покупки. А това са само онези, закупени заради подаръка! Ами тези с по-изгодната промоция, с повечето заредени пари или бонус минути?

Интересно е до къде ще доведе целият този шум около предплатените карти, което обаче не може да не ме кара да го сравня с истерията около свинският грип преди година. По аналогичен начин се започна с репортажи, новинарски емисии, експертни мнения в сутрешни блокове, а резултата бе, че нито грип имаше, прасетата бяха изядени още по Коледа, а много милиони бяха отишли в правилните сметки…

Кой сега ще яде прасетата?

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

One Response to Чиновнически идеи или как КРС се опитва да ограничи свободната търговия

  1. Pingback: Tweets that mention Чиновнически идеи или как КРС се опитва да ограничи свободната търговия | GSM Spot -- Topsy.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 3 = 4