Home » Моите коментари » Забраниха SMS-ите за играта „Големият кеш 2“

Забраниха SMS-ите за играта „Големият кеш 2“

2 916 прочита

Комисията за защита на потребителите(КЗП) наложи забрана на мобилния  оператор „Глобул“ да изпраща SMS съобщения, подканващи абонатите да участват в играта „Големият кеш 2“. Според комисията съобщенията съдържат непълна и недостатъчно коректна информация.

От КЗП установили, че изпращаните от „Глобул“ съобщения могат, и заблуждават потребителите. Става дума за SMS с текст „Избран си да участваш в тегленето за днешната награда и за 250 хил. лв след няколко дни. Изпрати SMS на 500 сега, ако искаш да участваш! 1.20 лв. с ДДС за SMS“.

„Некоректна е и информацията в текстово съобщение, което би могло да създаде впечатление у потребителя, че вече е определен от оператора като „избран“ да участва в тегленето на награда с голяма стойност. Освен това липсват ясни указания с колко SMS-a потребителят може да участва при разпределянето на наградите“, аргументират се от КЗП.

„Големият кеш 2“ е игра, в която потребителите могат да спечелят парична награда, ако отговорят на зададените им въпроси. За да се включи в играта, абонатът трябва да изпрати SMS до номер 500 (както приканва рекламното текстово съобщение на „Глобул“). След регистрацията абонатът започва да получава SMS-и с въпроси, на които трябва да отговаря също с кратки текстови съобщения.

Натрупаните от отговорите точки му дават възможност да спечели една от паричните награди в играта, като печелившите се избират чрез жребий. В наградния фонд са включени и две награди от по 250 хил. лв. Едната от тях беше спечелена в края на миналата седмица. Другата ще бъде спечелена от абоната, който е натрупал най-много точки (изпратил е най-много SMS-и). Това ще стане, когато приключи крайният срок на играта – 31 декември.

„КЗП счита, че е налице и агресивна нелоялна търговска практика, която се изразява в отправянето на настойчиви и непоискани търговски съобщения от страна на оператора“, коментират от комисията. Регулаторът посочва, че мобилните оператори имат право да рекламират промоции, услуги и продукти чрез SMS-и. В случая обаче според КЗП се рекламира не продукт на „Глобул“ а търговската марка на организатора на играта „Уестбул инвестмънт лимитед“

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 1 = 5