Home » Моите коментари » Разделиха интернет на бавен за бедните и бърз за богатите

Разделиха интернет на бавен за бедните и бърз за богатите

3 006 прочита

Високоскоростният интернет във вида, в който ни е познат днес, зависи най-вече от абонаментния план, за който плащате на доставчика си. Колкото по-висока такса плащате, толкова по-висока скорост получавате. Да, до преди няколко години не бе така и свалянето на филм за по-малко от три дни се считаше за огромен успех. Нещата обаче се променят и то изключително бързо.

Капацитетите, нужни за задоволяване потреблението в някой точки на света стават все по-малки и недостатъчни , а това е следствие от увеличаване броя на  потребителите на мобилен интернет в целия свят. Опитайте  да си представите как достъпът, или по-скоро скоростта на зареждане на страниците, които най-често посещавате, не зависи вече само от таксата, която плащате на доставчика си.

Именно да не се случи точно това е прието правилото за т.нар. интернет неутралност. По този начин се гарантира правото на потребителя да посещава всеки сайт, без оглед къде се хоства и сам да прецени дали му харесва или не, а не да бъде ограничаван в скоростта, с която въпросния сайт ще му се зареди.

Но до тук с неутралността! С днешното си решение американската Федерална комисия по комуникации (FCC) одобриха набор от правила за мрежова неутралност – и никой не е удовлетворен от тях.

А и как да бъде?! Нека ви запозная с част от текста на решението взето от комисията:

„Further, we recognize that there have been meaningful recent moves toward openness, including the introduction of open operating systems like Android.  In addition, we anticipate soon seeing the effects on the market of the openness conditions we imposed on mobile providers that operate on upper 700 MHz C-Block spectrum, which includes Verizon Wireless, one of the largest mobile wireless carriers in the U.S.

In light of these considerations, we conclude it is appropriate to take measured steps at this time to protect the openness of the Internet when accessed through mobile broadband .“

И ако вече се питате „Какво общо, по дяволите, имат Android OS, Verizon и мрежовата неутралност?“, то ще ми е трудно да ви отговоря. Единственото обяснение е, че всичко това е поредното лобистко решение взето от американските институции.

Всъщност пасажа изключително много напомня на част от текста на внесеното предложение на Google и Verizon за мрежовата неутралност, за което писах преди време. Какъв е резултата от всичко това?

1. Безжичните мрежи ще бъдат изключени от него, което означава, че телекомите автоматично получават право да блокират, ограничават или осигуряват платен достъп до сайтове и приложения.

2. Контрол над безжичните мрежи ще имат само определени компании, а тогава няма гаранция, че няма да се повтори случая, в който Comcast ограничиха достъпа до BitTorrent

3. С подобна сделка се дава правото на доставчиците, а не на потребителите да решават, кои сайтове да бъдат толерирани и съдържанието им по-често посещавано.

4. Доставчиците автоматично ще разделят интернет достъпа на две, като едната част ще е само за платежоспособните, които могат да си позволят таксите за бърз достъп до техните портали или приложения

5. Споразумението би оставило регулаторите без лостове на управление, а това ще доведе до преминато им  в ръцете на корпорации, които ще определят правилата

Е, да ни е честито поредното решение на правителствена институция, продиктувано от Wall Street. Няма какво да се залъгваме – каквото и да говорят/правят, винаги става дума за пари…много пари и власт…

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − = 14