Home » Марки » Nokia » Nokia C-series » Nokia C6-01 ревю

Nokia C6-01 ревю

4 132 прочита

Nokia C6-01 стъпва на сцената на мобилните телефони с няколко важни задачи. От една страна моделът е позициониран в средния ценови клас, като има за цел да привлече вниманието на по-голяма част от потребители, за които цената е била възпиращ от покупка фактор. От друга страна моделът носи със себе си и нова технология от Nokia. С ClearBlack възможностите на дисплея от компанията разчитат да дистанцират модела от предшествениците му, а и да отговорят на не малкото критики натрупали се в последно време касаещи липсата на каквито и да е нововъведения.

Сред основните предимства на Nokia C6-01 са:

 • Поддържа: четирибандов GSM/GPRS/EDGE
 • Четири/пет-бандов 3G с 10.2 Mbps HSDPA и 2 Mbps HSUPA
 • 3.2 инча, 16M цвята ClearBlack AMOLED капацитивен тъчскрийн дисплей с 640 x 360 пиксела резолюция
 • 8 мегапиксела камера с фиксиран фокус и двойна LED светкавица, възможност за видео запис 720p при @ 25fps; геотагинг и разпознаване на лица
 • Операционна система: Symbian^3 OS
 • Процесор: 680 MHz ARM 11 с 256 MB RAM
 • Wi-Fi 802.11 b/g/n
 • TV-out
 • Вграден GPS с поддръжка на A-GPS, както и пожизнено безплатна гласова навигация
 • Цифров компас
 • Вградена памет от 340MB с възможност за разширение чрез microSD
 • Поддръжка на DivX и XviD видео
 • Вграден акселометър
 • стандартен 3.5 mm аудио жак
 • Стерео FM радио с RDS функция
 • microUSB порт с поддръжка на USB On-the-go
 • Поддръжка от браузера на Flash и Java
 • Стерео Bluetooth 3.0
 • Отлично качество на звука

Сред основните недостатъци на модела са:

 • Фиксираният фокус на камерата
 • Symbian^3 въпреки подобренията изостава зад конкурентите си Android и iOS
 • слаба батерия

Процесора и графичния ускорител ползвани при Nokia C6-01 са като при моделите N8 и C7. C6-01 поддържа 3G и Wi-Fi, а камерата е 8 мегапиксела с двойна LED светкавица и възможности за запис на 720р видео. Пакетажът на модела включва зарядно, miniUSB кабел, слушалки и 2GB карта памет. Последното не бива да се възприема като ограничение – Nokia C6-01 може да работи с карти памет до 32GB.

Nokia C6-01 тежи 131гр при размери 103.8 x 52.5 x 13.9 mm, което го прави едновременно един от най-компактните Symbian^3 телефони, както и доста удобен за ползване. И преди да сте започнали да го съдите за теглото, то нека ви кажа, че малко трудно би могло да се постигне оптимизация предвид металният корпус и елементи от дизайна на модела.

Nokia C6-01 разполага с 3.2 инча AMOLED дисплей с nHD резолюция ползващ новата за компанията ClearBlack технология. Clear Black позволява по-добро качество на изображението при пряка слънчева светлина, по-добър контраст и яркост на цветовете, а от там и по-качествена картина. Капацитивният дисплей реагира бързо, но все пак е нужен допир за да бъде отчетен за разлика от модели като iPhone 4 и the Galaxy S, при които и най-лекото докосване води до реакция. Тук е спорно до колко едното е преимущество пред другото, а според мен е повече въпрос на свикване с устройството.

Ако сте били настроени за коренна промяна в потребителския интерфейс при Symbian^3 може и да останете разочаровани. Подобрения и изменения има, но по-скоро могат да се нарекат еволюция, а не толкова иновация. Новото се вижда още на основния екран, или по-скоро в трите панела, на които да разположите различните добавки. В случай, че три са много за вас, винаги можете да изтриете излишния. Подредбата на менюто е типичната за Symbian моделите, с това допълнение, че имате възможност да пренареждате иконите по свое усмотрение. Мениджъра на задачи и приложения е претърпякл също някой козметични промени. Вместо да извежда само икони на работещите на заден план програми той визуализира и скрийншотове на приложенията. Така лесно можете да се ориентирате какво не ви е нужно и да затворите конкретната програма. До някъде може да се посочи като леко разочарование работата с QWERTY клавиатурата и то не от самата нея, а от метода на въвеждане на текст. Всеки път когато пишете се налага да го правите в новоотворил се прозорец, което не е сред най-практичните начини за въвеждане.

Nokia винаги са предлагали удобен и функционален телефонен указател в Symbian моделите си. При Symbian^3 освен станалите стандартни възможности за групиране, добавяне на мелодия/снимка, подредба по име или фамилия, както и възможности за добавяне на служебни, домашни, мобилни телефони, то тук вече има и интеграция със социалните мрежи.

Както всички Symbian модели и Nokia C6-01 предлага чудесен файлов мениджър. С него лесно можете да правите всичко каквото решите – копиране, местене, преименуване на файлове и папки. С него лесно можете да търсите по име на файл или папка, като всичко което ви е нужно да помните поне част от името на това, което търсите. При включена опция USB on-the-go с файловият мениджър можете да преглеждате и управлявате папките и файловете и на включеното като външна памет устройство.

Галерията със снимки не е сред обновените опции в Symbian^3. Няма да откриете много промени нито във вида и, а и в начина на работа с нея. Тук като недостатък може да се отбележи малкият набор от варианти за споделяне на снимка и липсата на интеграция със социални мрежи. Така имате възможност да изпратите изображението като MMS, през bluetooth или мейл.

Музикалния плейър ще зарадва феновете на мултимедията. В Nokia C6-01 можете да създавате собствени плейлисти, а подредбата по изпълнител, албум и песен улеснява намирането на търсеното парче. С Cover Flow интерфейса се добавя и атрактивния външен вид на приложението. Като качество на звука, въпреки по-ниския си ценови клас, в който попада Nokia C6-01 не отстъпва на флагшипа Nokia N8 или Nokia C7.

Подобно на музикалния, така и видео плейъра е впечатляващ. Това се дължи на плавната и добра работа, но и благодарение наличието на DivX и XviD поддръжка. Спокойно можете да гледате клипове при 720p, което само по себе си е забележително.

Камерата на Nokia C6-01 е 8 мегапиксела с максимална резолюция на снимане 3264 x 2448 пиксела, но за съжаление с фиксиран фокус. Изключително жалко, тъй като и практиката показва, че подобна комбинация от фиксиран фокус и повече мегапиксели рядко води до добри резултати от снимането. Потребителският интерфейс също търпи критики, тъй като по-голямата част от настройките на камерата не са достъпни от дисплея, а са в подменютата, което пък затруднява работата.

От друга страна видео рекордера се представя изключително добре. А как да бъде по друг начин предлагайки ви запис при резолюция 720p? Със сигурност видео заснето с Nokia C6-01 има с какво да впечатли. Видео запис от порядъка на десетина секунди ще заеме около 16MB от паметта на телефона ви.

Nokia C6-01 е въоръжена с всички възможности за свързване – GPRS, EDGE, 3G с HSPA. Европейската партида на модела ще работи с четирибадов 3G – 900/1700/1900/2100 MHz. Освен изброеното Nokia C6-01 разполага с USB v2.0 и microUSB порт, функцията USB on-the-go, но за съжаление преходника не е включен в пакетажа.

В заключение може да се каже, че за сметка на малко по-малкия AMOLED дисплей Nokia C6-01 предлага не малко полезни и интересни възможности. Дизайна на модела е елегантен, а корпуса компактен. Определено външният вид ще е и спечели не малко почитатели, а към тях несъмнено ще има и такива привлечени от цената. Все пак за около 300 евро получавате Symbian^3 телефон, 8 мегапиксела камера и AMOLED дисплей. Да, ще се наложи да направите компромиси по отношение фиксирания фокус, слабият потребителски интерфейс на камерата и не до там впечатляващия брайзер, но какво пък?

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

57 + = 66