Home » Новини » ЕК глоби производителите на LCD панели за картелни споразумения

ЕК глоби производителите на LCD панели за картелни споразумения

2 480 прочита

Европейската комисия е наложила глоби на 6 производители на LCD панели за картел. Санкциите са на обща стойност 649 млн. евро и се налагат заради договаряне на цени между компаниите.

Обвиненията са срещу южнокорейските Samsung и LG и тайванските AU Optronics, Chimei InnoLux Corporation, Chunghwa Picture Tubes и HannStar Display Corporation.

Единственото дружество, на което не е наложена глоба, е Samsung. Причината е, че това е първата компания, която е дала информация по разследването и така е насочила комисията, че става дума за картел.

Почти цялата тежест на глобата ще падне върху 3 от компаниите: Chimei InnoLux Corporation – 300 млн. евро, LG Display – 215 млн. евор, и AU Optronics – 117 млн. евро. Общото наказание на другите две дружества е под 20 млн. евро.

От ЕК коментират, че картелирането между 6-те компании е продължило между 2001г. и 2006г.

„В рамките на 4 години компаниите са съгласували ценовите диапазони и минималните цени, разменяли са информация за бъдещото си производство, производствения си капацитет, ценообразуването и други. Членовете на картела са се събирали всеки месец на срещи. Общо те са се срещали около 60 пъти – основно в хотели в Тайван. Тези срещи са били наричани „Кристалните срещи“

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + 1 =