Home » Новини » България осъдена да плати милион на купувача на БТК

България осъдена да плати милион на купувача на БТК

2 668 прочита

Международният арбитражен съд в Париж е осъдил Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да плати 600 000 долара (близо 1 млн. лева) заради неточно адресирана жалба за неспазване на трудовата заетост в БТК след приватизацията на компанията. Информацията за абсурда изнесе вестник “Труд”.

До късния следобед вчера от АПСК нямаше официално становище по скандалния ход на процедурата. От ведомството обещаха да коментират казуса днес.

Международният арбитражен съд е провел две заседания по делото – едното в София, а второто в Хага, Холандия. Магистратите не са приели искането на процесуалния представител на АПСК адвокатска къща “Камбуров” да образуват дело срещу американския инвестиционен фонд “Адвент интернешънъл”. Делото ще се води само срещу другите двама ответници – виенската офшорка “Вива Венчърс” и “Неф Телеком”, Люксембург. Шамарът от Парижкия арбитраж е още по-звучен, тъй като в решението на съда са включени и разходите на българските юристи по време на двудневното дело в Хага. Те са изконсумирали сандвичи, кафета и сокчета за цели 2000 лв. Присъдени са и други 7000 лв. техни разходи по време на делото.

Българската държава води две дела срещу купувача на БТК за неспазване на програмата за трудова заетост през първите пет години след раздържавяването на компанията. Първото е за 40 млн. лева, а второто – за 20 млн. лева.

Делото срещу “Вива Венчърс” стартира броени дни преди да изтече давностният период, в който българската държава можеше да претендира за щети от неспазения приватизационен договор. Процесуалият представител бе избран от предишния екип на Агенцията за следприватизационен контрол по критерия най-ниска цена, без да се изисква опит във воденето на международни арбитражни дела, което си е най-висшият пилотаж в съдебните процедури. Забележки към защитата на българската позиция по делото дойдоха от Министерството на финансите и от конкурентни юридически кантори.

Все още не е ясно дали при фактическото разглеждане на делото същата юридическа компания ще продължи да защитава българските интереси по делото. При продажбата на БТК в компанията работеха 25 300 души, днес са 3000.

Източник

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 57 = 58